Virkistäviä tuoksuja, kynttilänvaloa sekä sopivasti vettä ja vaahtoa ammeeseen. Arjen huolet ja murheet huuhtoutuvat lämpimän veden hellässä syleilyssä, kun reseptiin lisätään vielä kotikylppärin rauha. Vuosikausia turhiksi tilasyöpöiksi koetut kylpyammeet ovat palanneet suomalaiskoteihin tuomaan ylellistä kylpylätunnelmaa ja lapsille mieluisan pulikointipaikan.

”Pihojen paljut ja porealtaat ovat lisänneet myös kylpyammeiden suosiota etenkin lapsiperheissä. Ammeet eivät ole nykyään niinkään arjen pesupaikkoja vaan tuovat kotiin luksusta”, kertoo IDOn ja Geberitin kylpyhuonenäyttelyn emäntä Nina Lehtonen.

Useimmiten uudiskohteiden rakentajat päätyvät käytännöllisiin suihkuratkaisuihin ja valitsevat ammeen sijasta suihkukaapin tai vaikka suihkuseinän. Jos amme houkuttaa, kannattaa puntaroida sopivaa mallia käyttötarkoituksen mukaan.

”Ulkonäkö, mitoitus, turvallisuus ja puhdistettavuus ovat käytön lisäksi olennaisia asioita, joita kannattaa miettiä sopivaa ammetta valittaessa. Kevyet ammeet, joita ei asenneta rakenteisiin, on helppo kantaa pois, jos ammeesta halutaan myöhemmin luopua”, Lehtonen selvittää.

Valitse muoto tilan mukaan

Kun unelmoi rentouttavista kylvyistä, IDOn laajassa valikoimassa on useita vaihtoehtoja täyttämään haaveet. Isoimmat ammeet ovat nappivalinta kotikylpylöihin, mutta toimivia ratkaisuja on myös pienempiin tiloihin.

”Mallistossamme on ammeita kahdesta eri materiaalista. Erimuotoiset IDO Seven D -ammeet on valmistettu korkealuokkaisesta saniteettiakryylistä, ja suorakulmaiset IDO Trevi -ammeet ovat teräsemalia.”

Ammeen muoto kannattaa valita käytön ja tilan mukaan. Suorakulmaiset ja epäsymmetriset IDO-ammeet voi halutessaan upottaa myös rakenteisiin.

”Suorakulmaisen ammeen selkeä muoto helpottaa tilan suunnittelua. Kun valitsee samaan yhteyteen myös suihkun ja kylpyammeelle tarkoitetun suihkuseinän, tulee kokonaisuudesta monikäyttöinen”, Lehtonen vinkkaa.

”Tyylikkään kaareva ja epäsymmetrinen IDO Seven D sopii myös pieniin kylpyhuoneisiin. Kulma-amme vaatii enemmän tilaa, mutta tarjoaa mukavia kylpyhetkiä kahdelle aikuiselle ja iloisia vesileikkejä lapsille.”

Puhdista amme oikein ja säännöllisesti

Teräsemali on perinteinen ammemateriaali, koska se kestää hyvin kulutusta, mutta moninaiset muotovaihtoehdot ovat tehneet saniteettiakryylistä yleisemmän. Akryyliammetta on kevyt käsitellä ja helppo hoitaa.

”Molemmat materiaalit ovat pitkäikäisiä, kun ammeesta pitää hyvää huolta puhdistaen sitä säännöllisesti ja oikein”, Lehtonen korostaa.

Emaloidut pinnat voi puhdistaa tavallisilla kodin puhdistusaineilla, mutta hiovia aineita sisältäviä pesuaineita ja -välineitä, kuten teräsvillaa tai hankaussientä, ei saa käyttää. Hius- ja tekstiilivärejä on myös syytä välttää, jotta emaloidut pinnat pysyvät kauniina.

”Akryyliammeen voi puhdistaa samalla tavoin kuin muutkin saniteettikalusteet, mutta ammeeseen ei tule laskea 50 astetta kuumempaa vettä, sillä liian kuuma vesi voi vaurioittaa akryylipintaa.”

Akryylipinnan puhdistuksessa on tärkeää noudattaa ammeen huolto-ohjeita. Puhdistuksessa ei tule käyttää liian voimakkaita aineita, kuten spriitä, alkoholia, hankausjauhetta tai muita hiovia pesuaineita. Ammeen pinta saattaa ajan mittaan himmentyä, mutta kiilto voidaan palauttaa ennalleen esimerkiksi auto- tai venevahalla. Kiiltävä pinta on helpompi pitää puhtaana.

”Saniteettiakryylin etu on se, että vaurioituneen pinnan voi jopa monien vuosien kuluttua korjata lähes huomaamattomaksi. Pienet naarmut ja säröt voidaan hioa karkealla hiekkapaperilla ja vesihiontapaperilla. Lopuksi kohta kiillotetaan karkeasti esimerkiksi hiomaöljyllä ja kiillotetaan hienosti vahalla”, Nina Lehtonen neuvoo.

IDOn resepti rentouttavaan kylpyhetkeen

1. Valaise kylpyhuone kynttilöin tai lyhdyin huolehtien paloturvallisuudesta.

2. Lisää lämpimään kylpyveteen mieleistäsi kylpyvaahtoa tai -suolaa.

3. Halutessasi mausta tunnelmaa rentouttavalla musiikilla ja unohda älylaitteet ja sometus.

4. Huolehdi nestetasapainosta nauttimalla raikasta vettä tai tunnelmaan sopivaa juomaa.

5. Yhdistä kylpyhetkeen ihonhoito, esimerkiksi kuorimalla kasvot ja kosteuttamalla ihoa huolella kylvyn jälkeen.

6. Valitse laadukkaat ja pehmeät kylpytekstiilit.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.