Kouvolan messualueen erikoisuutena on sen miljöö 1910-luvun kasarmialueen ytimessä. Kuvassa projektipäällikkö Sanna Kauppi Kouvolan kaupungin organisaatiosta.

Asuntomessut 2018 rakennettiin Poriin kiinnostavalle alueelle. Rakennuspaikkana toimi vanha teollisuusalue ja öljysatama, joka muutettiin asuinalueeksi. Kouvolaan taas on nousemassa uusi messualue ensi kesäksi vanhan kasarmin alueelle. Yhteistä ja erikoista näissä Asuntomessuissa on se, että ne molemmat sijoittuvat jo olemassa olevaan kaupunkialueeseen.

Porissa nähtiin asuntorakentamisen trendejä – Cramo mukana alusta loppuun

Asuntomessujen kokoaminen ja rakentaminen on laajamittainen prosessi, jonka suunnittelu alkaa vuosia aikaisemmin. ”Minun kohdaltani projektiin kului aikaa runsas 800 työpäivää”, summaa Aleksi Vihtilä, joka toimi Asuntomessujen aluevalvojana.

Cramo oli mukana koko mittavan projektin aikana, erityisesti messualueen rakentamisen aikana tarjoten muun muassa näytteilleasettajien sosiaalitilat sekä yhdentoista hehtaarin kokoisen alueen aitaamisen ja liukuportit. Lisäksi toimitettiin rakentamisaikana tarvittavat varastokontit ja tapahtuman huoltopihan kalustus.

Varsinainen rakentaminen aloitettiin marraskuussa 2016. ”Tulimme mukaan projektiin jo kesällä 2016, kun toimitimme sosiaalitilat ja valaistuksen työmaalle”, kertoo Cramon asiakaspäällikkö Kai Aalto, ja jatkaa: ” Cramolla on takan pitkä yhteistyö Porin kaupungin kanssa ja olimme iloisia, kun pääsimme mukaan tähänkin hankkeeseen. Pyrimme aina auttamaan joustavasti palvelukonseptimme mukaisesti”. Saumaton yhteistyö saa Aleksi Vihtilältä kiitosta ”Kaikki hoitui Cramon kanssa yhdellä soitolla ja asiat hoidettiin yhdellä kerralla”, hän sanoo.

Kova työ toi tulosta. Heinäkuuksi 2018 Poriin joen varrelle, vanhan teollisuuden tilalle, nousi lopulta 28 omakotitaloa ja yksi rivitalo. Myösvanha Shellin toimistorakennus pääsi asumiskäyttöön. Messuilla nähtiin nykyasumisen- ja rakentamisen trendejä, joista leimallisimpia ovat pienten perheiden asunnot, isot terassit ja autopaikat vain yhdelle autolle. Pihasaunan trendikkyys näkyi myös, sillä messualueelta löytyi peräti kuusi puulämmitteistä pihasaunaa. Myös palvelut oli huomioitu, ja muun muassa päiväkoti ja palvelutalo löytyvät alueen palveluiden joukosta. Talojen ulkoasua ei oltu määritelty, mikä kertoo urbaanista kaupunkirakentamisesta.

Itse messujen aikana Cramo tarjosi myös Asuntomessujen messutoimiston, joka rakennettiin C30-työmaatiloista. Toimisto palveli työntekijöitä kuukauden ajan ja keräsi erityiskiitosta työntekijöiltä. Messutoimisto olikin yksi taidonnäyte maalattuine seinineen ja hyvine yhteyksineen.

Kouvola valmistautuu ensi kesään – Cramolta ratkaisuja kulunvalvontaan

Kouvolassa projekti on täydessä vauhdissa ja tähtäimessä on Asuntomessujen avaus heinäkuussa 2019. Kunnallistekniikan rakentaminen alueelle aloitettiin keväällä 2017, ja keväällä 2018 lähtivät liikkeelle messualueen ensimmäiset pientalot.

Kuten Porissa, on Kouvolassakin urakka mittava ja suunnittelu sekä tekeminen aloitettu varhain. ”Rakennusten tulee olla valmiita toukokuun 2019 aikana. Messut aukeavat 12.7. ja ovat avoinna 11.8.2019 saakka”, kertoo Sanna Kauppi, joka projektipäällikkönä vetää koko asuntomessuprojektia Kouvolan kaupungin puolesta. ”Hommia tehdään nelihenkisen tiimin voimin”, hän summaa.

Kouvolassakin rakennetaan jo olemassa olevaan alueeseen. ”Haluamme panostaa erityisesti julkisiin tiloihin näillä messuilla, sillä kyseessä on historiallisesti merkittävä alue”, Kauppi sanoo. Kouvolan messualueen erikoisuutena on sen miljöö 1910-luvun kasarmialueen ytimessä. Lisäksi olemassa olevan alueen täydentämisrakentaminen tekee kohteesta mielenkiintoisen. Asemakaavoitusvaiheessa on mietitty, miten uudisrakentaminen istuu alueelle lähinnä tieverkon ja liikkumisen osalta, mutta muuten ohjeistus on löyhä. ”Haluamme hyödyntää olemassa olevat palvelut Korian taajaman alueella, ja myös lisätä ja tiivistää olemassa olevien palveluiden käyttöä”, kertoo Kauppi.

Projektin erikoispiirre eli se, että messuja rakennetaan olemassa olevalle alueelle, tuo mukanaan myös lisähaastetta. ”Nyt on otettu huomioon se, että aluealla asuville syntyy mahdollisimman vähän harmia. Mahdollisiin ongelmiin on tartuttu heti ja ratkaistu ne”, Kauppi jatkaa.

Cramo on toimittanut Kouvolan messuprojektiin rakentamisen aikaisen aitaamisen ja portit, joilla suojataan ja rauhoitetaan rakentajien työtä. Lisäksi Cramo toimitti messurakentajien taukotilan, joka tarjoaa rakentajille sosiaalitilat. ”Yhteistyö on lähtenyt käyntiin hyvin, ja mahdollisiin ongelmiin on pystytty heti vastaamaan myös virka-ajan ulkopuolella”, kertoo projektista Cramon osalta vastaava Erkki Hauhia.

Erityistä kiitosta on kerännyt kulunvalvontaratkaisu. Maaston muotoon ei sovi tavallinen liukuportti, joten ratkaisuksi löydettiin JetGate taittuva tuplataittoportti. ”Lisäksi olemme tyytyväisiä, että kulunvalvonnassa ollaan pystytty huomioimaan alueen kaikki käyttäjät. Kouvolan messualueella on rakentajien ja urakoitsijoiden lisäksi olemassa olevia koteja ja asukkaita, joten aitaamiseen ja kulkemiseen piti kiinnittää erityistä huomiota. Cramolta olemme saaneet sopivan avun tähän ja nyt käytössä oleva järjestelmä on toimiva”, Sanna Kauppi kiittelee.

Lue lisää www.asuntomessut.fi/

Cramo – täyden palvelun rakennuskonevuokraamo

Cramo on Euroopan suurimpia vuokrausalan yrityksiä, joka on erikoistunut kone- ja laitevuokraukseen, vuokraukseen liittyviin palveluihin sekä siirtokelpoisten tilojen vuokraukseen. Cramo toimii 12 maassa ja sillä on noin 300 toimipistettä. Cramolla on noin 2 500 työntekijää, ja vuonna 2017 konsernin liikevaihto oli 729,5 miljoonaa euroa. Cramo on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Lue lisää: www.cramo.fi 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.