Kylpyhuone ja remontti ovat sanat, jotka yhdessä herättävät suuria tunteita. Kuohut saa käännettyä myönteisiksi, kun antaa aikaa suunnittelulle ja tarttuu vasta sitten toimeen. Kylpyhuoneremonttiin voi suhtautua kuin luovaan seikkailuun.

”Ihan ensimmäiseksi kannattaa kartoittaa, minkälainen tyyli ja tunnelma viehättävät. Innostusta ja inspiraatiota voi etsiä lehdistä, kuvastoista ja netistä, kunhan pitää mielessä oman kylpyhuoneen tilan ja tarpeet”, neuvoo IDOn ja Geberitin kylpyhuonenäyttelyn emäntä Nina Lehtonen.

Kylpyhuoneremonttia suunniteltaessa on syytä muistaa kolme pääteemaa: wc, peseytyminen ja kauneudenhoito. Mitä suurempi tila, sitä enemmän on vapauksia sisustaa ja tuoda kotiin jopa luksusta ja kylpylätunnelmaa. Erillinen kodinhoitohuone vapauttaa kylpyhuoneen pyykkihuollolta.

”Käyttäjät määräävät lähtökohdat pesutilalle. Riittääkö yksi suihku ja yksi pesuallas? Suojaako suihkuseinä riittävästi roiskeilta vai olisiko suihkunurkka tai suihkukaappi käytännöllisin ratkaisu? Haluatko seinä- vai lattia-wc:n? Jokaiseen yksityiskohtaan on lukuisia vaihtoehtoja, mutta oikeat ratkaisut kyllä löytyvät”, Lehtonen rauhoittelee.

Säilytystä hahmoteltaessa on olennaista puntaroida, kuinka paljon tarvitaan tilaa purkeille ja purnukoille. Jos kylpyhuoneen mitat antavat myöten, jokaiselle perheenjäsenelle voi varata jopa oman seinäkaappinsa.

”Kaapistot ovat yleensä näkyvin osa sisustusta. Myös altaiden ja wc-istuimien muotokieli vaikuttaa tyyliin ja tunnelmaan. IDOn valikoimasta löytyy sekä pyöreitä että kulmikkaita muotoja”, Lehtonen kertoo.

”Muotojen lisäksi värit ja valaistus ovat ratkaisevia, sillä ne vaikuttavat tilan tuntuun. Hyvän yleisvalon lisäksi oikein sijoitetut kohdevalot ovat tarpeen vaikkapa meikkipeilin edessä.”

Vinkkejä ja tukea ammattilaiselta

Onnistunut kylpyhuoneremontti edellyttää tarkkaa kustannusarviota, jonka voi saada pysymään aisoissa tekemällä osan työvaiheista itse. Sähkötyöt ja vedeneristykset tulee aina jättää ammattilaiselle. Lehtonen suosittelee kysymään rohkeasti vinkkejä, tukea ja ideoita jo remontin suunnitteluvaiheessa.

”Paras asiantuntija kylpyhuoneen tarpeista on tietysti remontoija itse, mutta hyödyntämällä jo suunnitteluvaiheessa ammattilaisen apua säästyy monilta virheratkaisuilta. Siten kylpyhuoneesta tulee tyylikäs, toimiva ja turvallinen”, hän toteaa.

Lehtonen auttaa ja opastaa asiakkaita kylpyhuonenäyttelyssä* Helsingissä, jossa on esillä koko IDOn ja Geberitin saniteetti- ja kylpyhuonevalikoima. Näyttelyemäntä listaa viisi erikoisinta kysymystä, jotka suomalaisia askarruttavat:

1. Mikä on hiljaisin wc?

Itse wc-istuimissa ei ole suuriakaan eroja äänen suhteen, vaan häiritsevä ääni, joka yleensä herättää huomion, tulee putkistosta ja asennustavasta. Seinä-wc-ratkaisuilla on helpompi rajoittaa äänen kulkua rakenteiden kautta muihin tiloihin. Vanhat valurautaputket johdattavat ääntä erittäin hyvin, ja siksi niihin nykyään kiinnitetään enemmän huomiota esimerkiksi vaihtamalla putket muovisiin.

2. Mitkä ovat suihkukaapin edut?

Suihkukaappi on tiivis, ja altaan ansiosta ei tarvitse murehtia mahdollisia vesivahinkoja edes vanhassa kylpyhuoneessa. Suihkukaapit sisältävät valmiiksi laadukkaan hanan ja tyylikkään suihkusetin sekä hajulukollisen pohjaventtiilin, jolla poistovesi johdetaan suoraan viemäriin. Tämän päivän suihkukaapit on suunniteltu helppohoitoisiksi ja pitkäikäisiksi.

3. Kestävätkö kalusteet vettä?

Kalusteet on valmistettu materiaaleista, jotka täyttävät erittäin korkeat laatuvaatimukset ja kestävät hyvin kylpyhuoneen ilmassa olevan kosteuden. Kalusteet tulee sijoittaa kylpyhuoneessa siten, että suihkulle varataan reilu metri tilaa, jotta kalusteet eivät joudu suoraan kosketukseen veden kanssa esimerkiksi suihkussa käytäessä.

4. Mitä tarkoittaa huuhtelukaulukseton wc ja toimiiko se?

Huuhtelukaulus on wc-istuimessa oleva reunus, jonka alla huuhteluvesi kulkee. IDOn uudessa Rimfree®-mallissa kaulusta ei ole, vaan huuhteluvesi kiertää pientä reunusta pitkin näkyvillä. Kaulukseton malli on helpompi puhdistaa kuin perinteinen.

5. Miten pesuallas kiinnitetään seinään?

Pesualtaan kiinnitystapa riippuu siitä, tuleeko se allaskaapin päälle vai ei. Mikäli altaan kanssa asennetaan allaskaappi, kiinnitetään kaappi seinään kiskolle ja pesuallas asennetaan sen päälle. Mikäli altaan alle ei tule kaappia, voi altaan kiinnittää joko ruuveilla seinään tai kannakkeiden varaan riippuen hieman pesualtaasta.

*Onnistunut kylpyhuoneremontti vaatii hyvän pohjasuunnittelun ja laadukkaat, perheen tarpeita vastaavat materiaali- ja tuotevalinnat. Kaipaat sitten ideointiapua tai tarkempaa suunnitelmaa kylpyhuoneellesi, voit kääntyä kylpyhuonenäyttelyn asiantuntevaan apuun osoitteessa Kaupintie 2, Helsinki. Tervetuloa!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.