Viime vuonna edullisimpaan hintaan myytiin 1970-luvulla rakennetut omakotitalot. Nyt jokainen voi arvioida talonsa markkina-arvon uudella OP Koti -sivustolla. OP-Kiinteistökeskus toimii jatkossa nimellä OP Koti.

Omakotitalon neliöhinta on yleisesti kallein uusimmissa taloissa, mutta ei kuitenkaan kaikissa kaupoissa. Viime vuonna myytiin esimerkiksi kymmeniä 1800-luvulla rakennettuja omakotitaloja. 1890-luvulla rakennettujen talojen neliöhinta oli hieman suurempi kuin 1970-luvulla rakennettujen omakotitalojen hinta. 70-luvun taloja tosin myytiin huomattavasti enemmän, yli 1 600 kappaletta.

Viime vuonna myydyistä omakotitaloista alhaisin myyntihinta oli nimenomaan 70-luvun taloissa, joiden neliöhinta oli keskimäärin hieman alle 1 200 euroa. 2010-luvulla rakennetuissa omakotitaloissa yksi neliömetri maksoi viime vuonna keskimäärin vajaat 2 400 euroa.

– 70-luvun taloissa ja omakotitalokaupoissa yleisesti ostajia kiinnostavat taloon vaadittavat remontit. Ostajat ovat varovaisia ja kaipaavat tietoa talon kunnosta. 80-luvun taloissa akuutteja remontointitarpeita ei välttämättä ole, ja talojen ulkomuotokin saattaa olla jo hyvinkin moderni, OP:n asumisen rahoituksesta ja palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie sanoo.

Omakotitalojen myyntiajat ovat pidentyneet 2000-luvulla.

– OP Kodin välittäjien mukaan omakotitaloihin muutetaan nyt selkeästi myöhemmällä iällä kuin aiemmin. Kasvukeskuksissa myyntiaika voi olla muutamia viikkoja, kun haja-asutusalueella puhutaan kuukausista. Hyväkuntoinen, säännöllisesti remontoitu talo kasvukeskuksessa voi hyvin olla positiivinen tilastopoikkeama, OP Kodin kiinteistövälitysjohtaja Max Meder sanoo.

Tuttujen kiinteistövälityspalveluiden lisäksi uudella OP Koti -sivustolla voi esimerkiksi arvioida kiinteistön hinnan laskurin avulla. Laskuriin lisätään kuukausittain tiedot edellisen kuukauden aikana tapahtuneiden kauppojen hinnoista. Arviot perustuvat Kiinteistönvälittäjien keskusliiton toteutuneisiin myyntihintoihin.

OP-Kiinteistökeskuksesta tulee OP Koti

Jo 70 vuoden ajan OP:n kodinvaihtamiseen liittyviä palveluita on tuottanut OP-Kiinteistökeskus. Nyt tästä vanhasta nimestä luovutaan, ja jatkossa tuttuja palveluja tuottavan yrityksen nimi on ytimekkäästi OP Koti.

– OP Kodin toimintaa on viimeisen kahden vuoden aikana uudistettu voimakkaasti, sillä kiinteistönvälitysala on isossa murroksessa. Asunto-osakekirjat sähköistyvät ja asuntokauppa digitalisoituu jo tänä vuonna. Haluamme tuoda markkinoille lisää digitaalisia palveluita ja samalla vahvistaa vahvaa paikallista asiantuntemusta, Christie sanoo.

OP Kodilla on Suomessa 43 paikallista yritystä, joilla on yhteensä 170 toimipistettä ja 500 välittäjää.

OP Koti kokoaa asumiseen liittyvät palvelut yhteen helposti käytettäväksi kokonaisuudeksi. Sivustolta löytyvät muun muassa OP Kodin myynnissä olevat kohteet, apua asunnon hinnoitteluun sekä myyjän palvelut. OP Koti -sivustolla voi arvioida asunto-osakeyhtiössä sijaitsevan asunnon arvon ja kiinteistön arvioituja kauppahintoja. Sivustolta löytyy myös matka-aikakartta, jonka avulla ostaja voi etsiä itselleen sopivan hintaista kotia riittävän läheltä keskustaa. Myyjä saa sivustolta paljon asunnon myyntiin liittyvää tietoa, kuten tietoa myynti-ilmoitusten katsojamääristä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.