Moni sisustaja ihastuu eksoottisten puulajien ulkonäköön. Upeat harmaan- ja ruskeansävyt antavat ylellisen ilmeen kotiin tai terassille.
Eksoottiset puulajit ovat myös todella kestäviä, ja niissä on luontaisesti ominaisuuksia, joita ei monissa tavanomaisissa puulajeissa ole. Esimerkiksi Aasiassa kasvavan bangkirain lahonkestokyky on niin korkea, että siitä tehty terassi kestää parhaillaan vuosikymmeniä ilman minkäänlaisia kemikaaleja tai käsittelyjä.
– Myös terveen sisäilman kannalta eksoottiset puulajit ovat houkutteleva valinta, sillä ne sietävät hyvin kosteutta. Punaseetri varastoi ja luovuttaa kosteutta ympäröivän ilmankosteuden mukaan. Sitä käytetään niin sisä-, kuin ulkopaneloinneissa ja se soveltuu hyvin sauna- ja suihkutilojen panelointeihin, kertoo puuasiantuntija Heikki Leppänen Skandinaviska Träimportista.
Turhia ennakkoluuloja
Eksoottisilla puulajeilla tarkoitetaan esimerkiksi trooppisissa maissa, kuten Aasiassa ja Afrikassa kasvavia puulajeja. Eksoottisiin puihin liittyy kuitenkin paljon tietämättömyyttä ja ennakkoluuloja.
– Moni luulee, että trooppisissa maissa kasvava puu tarkoittaa automaattisesti samaa kuin uhanalainen puu. Näin ei kuitenkaan ole. Uhanalaisia puulajeja ei tule käyttää. Sen sijaan vastuullisesti kasvatettuja trooppisia puita käyttämällä voi tukea metsiensuojelua ja alueen ihmisten hyvinvointia, Leppänen kertoo.
Vastuullisuus varmistuu metsäsertifioinnilla. Se kertoo, että tuotantoketju ei loukkaa puun alkuperämaan paikallisväestöä tai ympäristöä, vaan tukee niitä sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti.
Suojelet metsää samalla
Kaikista tiukimmat kriteerit on FSC-sertifioidulla puulla. Sen käyttöä tukevat myös merkittävät ympäristöjärjestöt kuten WWF.
– FSC:n kymmenen periaatetta ovat samat joka puolella maailmaa. Kun kuluttaja valitsee FSC-sertifioidun puulajin, voi hän luottaa siihen, että metsätalous toimii luontoa kunnioittaen ja uhanalaiset lajit huomioiden, kertoo FSC Suomen pääsihteeri Anniina Kostilainen.
Trooppisissa maissa voi olla paineita hakata metsiä esimerkiksi kaivosten tai maatalouden tieltä, jos metsä ei ole tuottavassa käytössä. Silloin riski laittomiin ryöstöhakkuisiin kasvaa.
– Metsät säilyvät parhaiten maailmassa, kun niitä käytetään vastuullisesti. Toki on alueita, jotka yksiselitteisesti pitää suojella, mutta on myös metsiä, joiden säilyminen varmistetaan parhaiten vastuullisella metsätaloudella, Kostilainen sanoo.
Kolme kiinnostavaa eksoottista puulajia
Puuasiantuntija Heikki Leppänen valitsi kolme suosikkiaan eksoottisista puulajeista. Ne sopivat hyvin vastuullisen sisustajan kotiin, koska kaikkia niitä kaikkia saa sertifioituna.
1.Bangkirai
Aasiassa kasvava bangkirai on ylivoimainen terassimateriaali luontaisen kestävyytensä takia. Siitä rakennetun terassin eliniän odotus on jopa 40 vuotta.
Bangkirailla on hyvä luontainen vastustuskyky lahoamista vastaan ilman minkäänlaisia lisäaineita. Kansainvälisellä asteikolla E350 sen lahonkesto on luokkaa 2. Bangkirai on oksatonta ja väriltään tasaisen ruskeaa tai punaruskeaa. Ajan kuluessa terassi saa tyylikkään harmaan sävyn.
– Bangkirai on tyylikäs ja turvallinen valinta, kun esimerkiksi lapset joutuvat suoraan ihokosketukseen terassin kanssa. Sitä ei tarvitse käsitellä millään kemikaaleilla. Se on myös huoltovapaa, pelkkä puhtaana pito riittää, Leppänen sanoo.
2.Punaseetri
Länsi-Kanadassa kasvava punaseetri on lahonkestoltaan maailman kestävin havupuulaji. Väriltään se on kanelinsävyistä, mikä antaa ylellisen ilmeen sisustukseen. Sisustusohjelmissa sitä näkyy paljon talojen ulkoverhoiluissa. Sitä on käytetty myös muun muassa Twilight-elokuvien vampyyrien talon sisä- ja ulkoverhouksissa.
Punaseetri sisältää luontaisesti ainesosia, joita tuholaiset, kuten luteet, turkiskuoriaiset ja muurahaiset kavahtavat. Näin ollen se on täysin luonnonmukainen ja kemikaaliton keino ehkäistä tuholaisia. Punaseetri kestää myös hyvin kosteutta ja lahoa. Sen lahonkestoluokitus on 2. Sitä voi hyvin käyttää paitsi ulkoverhouksissa myös kosteiden tilojen paneloinneissa.
– Punaseetri on hyvä valinta terveellisen huoneilman kannalta, koska se tasapainottaa huoneilman kosteutta, Leppänen sanoo.
3.Siperianlehtikuusi
– Siperiassa, Mongolian yläpuolella Venäjällä kasvava siperianlehtikuusemme on monen sisustajan suosikki, sillä puu harmaantuu kauniisti ja on kovapuita edullisempi, kertoo Leppänen.
Siperianlehtikuusesta tehty terassi saa harmaan sävyn jo yhden kesän aikana. Auringon ultraviolettisäteily aiheuttaa harmaantumista kaikissa puulajeissa – jotkut harmaantuvat vain hitaammin, toiset nopeammin. Siperianlehtikuusi sisältää luontaisesti uuteaineita, jotka hidastavat lahoamista. Sen lahonkestoluokitus on 3 eli se kestää lahoa jo kohtuullisesti ja kasvattaa suosiotaan paitsi terassi- myös ulkoverhousmateriaalina.
Bangkirai: Aasiassa kasvava bangkirai kestää hyvin lahoa ilman minkäänlaisia kemikaaleja.
Siperianlehtikuusi: Siperianlehtikuusi on monen sisustajan suosikki.
Punaseetri: Punaseetriä käytetään talojen ulkoverhoilussa.
Kirjaudu jotta voit kommentoida.