Tänä vuonna näköpiirissä ei ole merkkejä asuntokaupan selvästä vilkastumisesta tai toisaalta myöskään kauppamäärien laskun jatkumisesta. Viime vuonna vanhoja asuntoja myytiin 2,9 prosenttia ja uusia asuntoja 8,3 % vähemmän kuin vuonna 2017. Vaikka asuntomarkkinoihimme vaikuttavia talouden epävarmuustekijöitä on ilmassa runsaasti, ja vuokralla asuminen yleistyy, suurin osa suomalaisista haluaa silti omistaa kotinsa. Asuntonäytöillä on käynyt suhteellisesti aiempaa enemmän ensiasunnon ostajia ja perheitä.

– Omistusasuminen tulee muuttovoittoalueilla edelleen pääsääntöisesti selvästi edullisemmaksi kuin vuokralla asuminen, toteaa Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala. – Vaikka asuntojen hinnat jonkin verran laskisivatkin, omistusasumisesta kertyvä asuntotulo kompensoi hintojen laskua. Omaan asuntoon säästämisen huomaa konkreettisesti viimeistään siinä vaiheessa, kun asuntovelka on maksettu pois. Silloin monet voivat nauttia tilavasta asumisesta hyvällä paikalla ja kohtuullisilla asumismenoilla.

– Nyt näyttää siltä, että asuntomarkkinoidemme olosuhteissa olisi tapahtumassa muutos, joka palvelee tavallista ensiasunnon ostajaa ja kodinvaihtajaa. Se porukka, joka on suunnitellut asunnonvaihtoa jo pitkään, on vihdoinkin alkanut aktivoitua. Myös vanhoja perheasuntoja on tullut enemmän myyntiin, toteaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Voi vain toivoa, että makrotalouden sykli ja yleiset olosuhteet pysyvät riittävän hyvinä ja ihmiset uskaltavat tehdä osto- ja vaihtopäätöksiä.

Asuntokauppoja tehdään aina

– Kannattaa muistaa, että asuntokauppoja tehdään aina, kaikissa olosuhteissa – talouden pilvistä ja uhkakuvista riippumatta. Jos asuntokauppojen määrät heilahtelevat vuositasolla muutamalla prosentilla suuntaan tai toiseen, ei sillä ole suurta merkitystä, Rantanen jatkaa. – Hintojen lievä laskukaan ei ole katastrofi. Se helpottaa ensiasunnon ostajan tilannetta, ja asunnonvaihtajallekin on tärkeää se, että välirahan määrä pysyy suunnilleen ennallaan.

– Monet ajattelevat, että asunnosta pitäisi kaikissa olosuhteissa saada vähintäänkin sama hinta kuin minkä siitä on itse maksanut. Aina se ei ole mahdollista. Omistusasumisesta ei silti välttämättä tule kannattamatonta, vaikka asuntojen hinnat hieman laskisivatkin, sanoo Timo Vesala.

Nyt liikkeellä ovat nuoret ensiasunnon ostajat ja perheet

– Hieman kärjistäen voisi sanoa, että uudisrakentamisen buumi vuosina 2016–2018 palveli tavallisten lapsiperheiden sijaan sijoittajia ja vuokralla asuvia. Kasvukeskuksiimme rakennetuissa uudiskohteissa oli tarjolla runsaasti sijoittajia houkuttelevia pieniä asuntoja. Sijoittajien kiinnostuksen hiipumisen vuoksi markkinatilanne ja tarjonta saattavat nyt olla muuttumassa perheille suotuisammaksi, jatkaa Timo Vesala.

– Sijoittajat ovat poistumassa markkinoilta ja uudiskohteiden tarjonta on vihdoinkin monipuolistunut. Tarjolle on tullut myös isompia perheasuntoja, jotka eivät sijoittajia kiinnosta, kertoo Jukka Rantanen.

– Edellytykset nuorten ensiasunnon ostajien aktivoitumiselle ovat ainakin parantuneet. Viime vuonna 25–34-vuotiaiden työllisyys alkoi vihdoin parantua, ja heidän työllisyysasteensa nousi kaikista ikäryhmistä eniten, kertoo Timo Vesala.

– On selvää, että useista positiivisista merkeistä huolimatta epävarmat ajat jatkuvat asuntomarkkinoillamme niin kauan, kun ilmassa on yleiseen talouskehityksen ja globaaliin politiikkaan liittyviä uhkia ja isoja kysymysmerkkejä. Asuntojen kauppamäärien ja neliöhintojen kehityksen ennustaminen on poikkeuksellisen haasteellista, toteaa Jukka Rantanen.

– Asuntomarkkinan kehitykseen vaikuttavat myös asumisen uudet trendit ja muuttuneet asenteet omistusasumista kohtaan. Olen silti sitä mieltä, että oma asunto on suomalaisille ehdottomasti yhä yksi turvallisimmista sijoituskohteista, sanoo Rantanen. – Toki olisi hyvä, että kotitaloudet sijoittaisivat rahoitusvarojaan muihinkin kohteisiin, Timo Vesala lisää.

Sp-Koti on Säästöpankkiryhmään kuuluva, franchising-pohjalta toimiva ja aidosti paikallinen kiinteistövälitysketju joka palvelee asiakkaita yli 60 toimipisteessä eri puolilla Suomessa.

www.spkoti.fi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.