Energiantuotannon nykysuuntaus on menossa siihen, että ihmiset haluavat yhä enemmän omavaraisuutta energiantuotantoonsa. Jyrkästi nousseet sähkön siirtohinnat vaikuttavat myös tähän suuntaan. Aurinkovoimala on tärkeässä roolissa tässä kehityksessä.

Suomessa on jo kymmeniä tuhansia käyttöönotettuja aurinkovoimaloita eli kokemusta niistä on kertynyt valtavasti, erityisesti kesämökeiltä. Aurinkopaneelien hinnat ovat tulleet alaspäin, mikä on tehnyt niistä houkuttelevan vaihtoehdon myös omakotitaloihin.  Akkujen hinnatkin ovat tulossa pikku hiljaa alaspäin, joten niistä tulee osa omakotitalojen sähköjärjestelmää lähitulevaisuudessa. 

Edelläkävijät ovat jo ryhtyneet hankkimaan aurikovoimaloita kotitalonsa katolle. Muutosta edistää se, että Suomessa on valoisana vuodenaikana huomattavasti pidemmät päivät kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa. – Siirtymä kohti omavaraisempaa sähköntuotantoa kannattaa aloittaa nyt. Se on taloudellisesti kevyempää paloittain toteutettuna. Ensin aurinkovoimala, myöhemmin akustot ja muut rinnalle kytkettävät innovaatiot, liiketoimintajohtaja Henri Alamäki Kotisi Energiasta toteaa. Kotisi Energia on uusiutuvaa aurinkoenergiaa tarjoava kotimainen yritys, joka asentaa aurinkopaneeleja laajalti ympäri Suomea.Asiakkaat soittavat ja kertovat, kuinka hieno tunne on saada itse
tuotettua puhdasta sähköä omalta katolta kertoo Henri Alamäki.

Omalta katolta energiaa

– Edelleen vuosien toiminnan jälkeenkin tuntuu erittäin hyvältä, kun asiakkaat soittavat ja kertovat, kuinka hieno tunne on saada itse tuotettua puhdasta sähköä omalta katolta omiin tarpeisiin. Näitä soittoja saamme usein asiakkailtamme, Alamäki kertoo.

Merkittävä elämäntapamuutos

Paneelien mukana tapahtuu monesti merkittävä elämäntapamuutos kestävän energiakäytön suuntaan. Esimerkiksi pyykinpesu voi siirtyä illasta aikaisempaan ajankohtaan työpäivän jälkeen, kun ilmaista aurinkosähköä on vielä tarjolla. Samoin lämminvesivaraaja voidaan ohjata lämpenemään vain valoisaan aikaan. 

Jokainen talo ympäristöineen on erilainen ja markkinoilla on tarjolla erilaisia aurinkovoimalaratkaisuja, mikä voi tehdä oikean järjestelmän hankkimisen tavalliselle omakotiasujalle hämmentäväksi.

– Selvitä oma sähkönkulutuksesi sähköyhtiöstäsi ja varaa meiltä aika kymmenen minuutin alustavaan alkukartoitukseen. Tämä voidaan tehdä etänä, eli selvitämme osoitteen avulla talon ilmansuunnat ja ympäristön mahdollisine varjostavine puustoineen. Asiakkaan antamilla kulutustiedoilla voimme arvioida, minkä suuruista aurinkovoimalaa kannattaa lähteä miettimään, Alamäki sanoo.

Teksti: Jari Peltoranta

Kotisi Energia

Kotisi Energian laadukkailla aurinkopaneelijärjestelmillä voit olla askeleen lähempänä omavaraista taloutta. Aurinkoenergia on paitsi ympäristöystävällistä, myös taloudellisesti kannattavaa. Samaan aikaan pienennät sähkölaskuasi, lisäät ekologisuuttasi ja kasvatat asuntoasi arvoa moderneilla aurinkopaneeleilla.

Sopivatko aurinkopaneelit meille – toimi näin:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.