Avoimet puutarhat -tapahtumasta on seitsemän vuoden aikana kehittynyt valtakunnallinen suurtapahtuma, joka houkuttaa pistäytymään erilaisissa puutarhoissa ympäri Suomea. On rikkaus päästä kurkistamaan niin värikkäisiin yksityispihoihin kuin edustaviin julkisiin kohteisiinkin. Ohjelma oli monipuolista. Tapahtumapäivänä monessa puutarhassa nautittiin kakkukahveja tai osallistuttiin esittelykierroksille, joilla sai hyviä vinkkejä oman puutarhan hoitoon.

Tapahtumapäivän 1.7. poutainen sää suosi niin puutarhoja kuin vierailijoita. Puutarhaliiton alustavan arvion mukaan tapahtumaan osallistui ennätysyleisö eli yli 70 000 vierailua. Tapahtuman internetsivut www.avoimetpuutarhat.fi toimivat tapahtuman jälkeen puutarhamatkailusivuina. Niiden kautta löytää mielenkiintoisia puutarhakohteita ympäri Suomea. Osa näistä on avoinna ennalta mainittuina aukioloaikoina ja osa ainoastaan erikseen sovittuna. Puutarhoja pääsee selailemaan sivuilta ja tarkastamaan niiden aukioloajan.

Tapahtuman tavoitteena on lisätä meidän suomalaisten kiinnostusta puutarhaharrastamiseen ja kehittää puutarhakulttuuriamme. Teemana ollut ’Puutarha ei ole koskaan valmis, mutta aina kokemisen arvoinen’ on saanut kiitosta yleisöltä.  Esittelypuutarahojen ja omien puutarhojen ei tarvitse olla välttämättä viimeisteltyjä, sillä puutarhasta nauttiminen on tärkeä osa tätä harrastusta!

Avoimet puutarhat -tapahtuman järjestävät Puutarhaliitto ry yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Svenska Trädgårdsförbundet rf:n kanssa. Tapahtuman mahdollistavat lisäksi Allergia-, iho- ja astmaliitto ry, Fiskars Oyj sekä Nikolai ja Ljudmila Borisoffin ja Yrjö ja Maiju Rikalan puutarhasäätiöt.

Vantaalaisella Kotinotkon puutarhalla tutustuttiin sekä hyöty- että koristekasveihin, nautittiin kahveja pergolassa ja hankittiin uusia kasveja myös omaan pihaan.

Kuva: Timo Taulavuori

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.