Valtakunnallinen energiansäästöviikko käynnistyy maanantaina 8.10.2018. Kampanja osuu merkittävään ajankohtaan, sillä hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisee arviointiraporttinsa maanantaina. Ennakkotietojen mukaan se suosittelee erittäin kiireellisiä päästöleikkauksia ilmastonlämpenemisen pysäyttämiseksi 1,5 asteeseen.

Kotitalouksien osuus kulutuksen kasvihuonekaasupäästöistä on noin kaksi kolmasosaa. Suomalaisen hiilijalanjälki painaa noin 11 tonnia, mikä on moninkertaisesti globaalisti kestävään tasoon verrattuna. Viimeistään nyt jokaisen pitäisi selvittää, miten omaa elämäntapaansa voi muuttaa vähähiilisemmäksi.

Suomen ympäristökeskuksen raportin mukaan neljän tonnin vähennys on mahdollinen nykyisillä teknologioilla ja ratkaisuilla sekä kulutustottumusten muutoksilla. Pelkästään asumisesta koituvia 4,5 tonnin hiilipäästöjä voi tiputtaa 2,5 tonniin suosimalla uusituvalla energialla tuotettua lämpöä ja sähköä, parantamalla rakennusten energiatehokkuutta, valitsemalla energiapihejä laitteita sekä säästävillä asumistottumuksilla.

Energiansäästöviikolla on asiaa energiasta taloyhtiöille

Taloyhtiöiden hoitokuluista 30-40 prosenttia kohdistuu energiaan: lämmitykseen, kiinteistösähköön sekä vesi- ja jätevesimaksuihin. Tuhlaileva energiankäyttö ja huoleton kiinteistönpito voi johtaa siihen, että jopa 30 prosenttia käytetystä energiasta on hukkakulutusta.

– Lämmön, veden ja sähkön hukkakulutus kannattaa kitkeä pois vikkelästi, sillä se kasvattaa asumiskustannuksia aivan turhaan. Asukkaat voivat itsenäisesti huolehtia huonelämpötiloista, ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä ja varmistaa hyvän ilmanvaihdon pitämällä ilmanvaihtoventtiilit ja suodattimet puhtaina. Apua ja ohjeita saa varmasti huoltoyhtiöltä, isännöitsijältä, taloyhtiön hallitukselta tai toisilta asukkailtakin, jos niitä kaipaa, asiantuntija Harri Heinaro Motivasta kannustaa.

Yli 1,9 miljoonaa suomalaista asuu kerrostalossa. Motiva ja Suomen Kiinteistöliitto muistuttavat, että taloyhtiössä energiahukan häätäminen on koko taloyhtiön yhteinen asia. Säästöjä saavuttaa, kun energiansäästön tavoitteista, energiatehokkuutta parantavista huoltotöistä ja kestävistä asumistottumuksista sovitaan yhdessä.

Energiansäästöviikko tavoittaa suomalaiset

Yli 240 yritystä, työyhteisöä ja taloyhtiötä on ilmoittautunut ennakkoon 8.-14.10. järjestettävään kampanjaan. Osallistujien kautta tavoitetaan yli 360 000 suomalaista. Työpaikoilla ja oppilaitoksissa kannustetaan energiansäästöön sekä järjestetään energiansäästöön liittyviä opastuksia, tempauksia ja kisoja. Myös alakoululaiset viettävät energiansäästöviikkoa energiayhtiöiden tarjoaman Hei, kaikki toimii -opetusmateriaalin ja uuden verkkopohjaisen Agenttiseikkailun avulla.

Valtakunnallisen Energiansäästöviikon järjestää Motiva. Kampanja järjestetään jo 21. kertaa. Motiva on valtion kestävän kehityksen yhtiö. Motiva-konserni tarjoaa julkishallinnolle, yrityksille, kunnille ja kuluttajille tietoa, ratkaisuja ja palveluja, joiden avulla ne voivat tehdä resurssitehokkaita, vaikuttavia ja kestäviä valintoja.

Motiva ja Energiansäästöviikko verkossa: www.motiva.fi ja www.energiansaastoviikko.fi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.