Fazer on sopinut Lahti Energian kanssa biolämpölaitoksen rakentamisesta Lahden tehdasalueelleen. Lämpölaitos tuottaa bioenergiaa Fazerin Lahden myllyn, leipomon ja hapankorpputehtaan sekä syksyllä 2020 valmistuvan ksylitolitehtaan tarpeisiin. Polttoaine uuteen lämpölaitokseen syntyy tehdasalueella tuotannon sivuvirroista, pääosin ksylitolitehtaalta tulevasta kaurankuorimassasta. Maaliskuussa 2019 Fazer kertoi investoivansa 40 miljoonaa euroa kauran kuoresta ksylitolia valmistavaan tuotantolaitokseen Lahdessa. Investointi vahvistaa entisestään Fazerin asemaa viljatuotteiden edelläkävijänä.

Fazer osallistuu aktiivisesti työhön ilmastonmuutosta vastaan ja panostaa kestävämmän ruuantuotannon eteen. Yhtiö on sitoutunut vastuullisuustyössään neljään päätavoitteeseen: 50 % vähemmän päästöjä, 50 % vähemmän ruokahävikkiä, 100 % vastuullisesti hankittua ja enemmän kasvipohjaista vuoteen 2030 mennessä. Päästöjen vähentäminen on suora keino vähentää ruuantuotannon ympäristövaikutuksia ja uusiutuvalla energialla on tässä työssä merkittävä rooli.

”Vastuullisuus on oleellinen osa Fazerin strategiaa yhtiön uudistuessa moderniksi vastuulliseksi ruokayhtiöksi. Ruuan tuotanto- ja kulutustavoilla on merkittävä vaikutus ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvinvointiin. Me näemme ruuan ratkaisuna. Kuluttajat ovat meille ensisijaisen tärkeässä asemassa, ja he odottavat yrityksiltä aktiivisuutta vastuullisuudessa. Biolämpölaitos, joka tuottaa energiaa tuotantolaitostemme tarpeisiin sivuvirtana syntyvästä viljapohjaisesta biomassasta, on kiertotaloutta parhaimmillaan.”, Fazer Mylly Suomen toimitusjohtaja Pekka Mäki-Reinikka sanoo.

Uusi tapa tuottaa bioenergiaa tukee kiertotaloutta

Lahteen nouseva ksylitolitehdas on maailman ainoa tuotantolaitos, jossa ksylitolia valmistetaan teollisessa mittakaavasta kauran kuorista ja jossa raaka-aine saadaan suoraan yrityksen omasta tuotannosta. Kauramyllyn sivutuotteesta uusimmalla teknologialla valmistettava ksylitoli on erinomainen esimerkki modernin kiertotalouden innovaatiosta.

”Innovaatiot ja jatkuva kehitystyö ovat olennaisessa osassa vastuullisessa ruuantuotannossa. Päästötavoitteemme tukee kiertotaloutta, kuten koko Lahden ksylitolitehdas -hanke. Meille on tärkeä saada erilaiset sivuvirrat hyötykäyttöön mahdollisimman korkealla jalostusasteella.”, Mäki-Reinikka jatkaa.

Lämpölaitos rakennetaan uuden ksylitolitehtaan viereen ja se tuottaa kaukolämpöä ja teollisuushöyryä koko Fazer Lahden tarpeisiin. Tuotetulla höyryllä voidaan myös jäähdyttää tehdasalueen kiinteistöjä. Lämpölaitoksen on määrä valmistua syksyllä 2020 samaan aikaan kuin ksylitolitehdas käynnistyy.


Tutustu myös harrasta.net sivuston aiheisiin!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.