Merihaan kupeessa sijaitseva jalankulkua ja pyöräilyä palveleva, Sörnäisten rantatien ylittävä Näkinsilta uusitaan. Työ tehdään siten, että ensin rakennetaan väliaikainen silta vanhan sillan pohjoispuolelle, minkä jälkeen päästään purkamaan vanha silta pois ja rakentamaan uusi.

Työt on aloitettu väliaikaisten liikennejärjestelyjen tekemisellä nykyiselle Sörnäisten rantatien osuudelle, joka muuttuu myöhemmin nimeltään Miina Sillanpään kaduksi. Jalkakäytävällä tehdään aluksi tele- ja sähkökaapeleiden siirtotöitä. Samalla perustetaan siltatöiden vaatimat varastoalueet Näkinaukiolle.

Sillanrakennustyöt aloitetaan lokakuun aikana väliaikaisen sillan rakentamisella. Tällöin on luvassa kovaa melua aiheuttavaa työtä, kun Sörnäisten rantatien ylittävälle osuudelle tehdään paalutuksia. Rakentamista joudutaan tekemään myös yöaikaan, koska rakenteita joudutaan nostamaan kadun päälle, mikä päivällä aiheuttaisi liikenteelle kohtuutonta haittaa. Kovempaa melua aiheuttavat työt tehdään kuitenkin pääsääntöisesti päiväsaikaan.

Väliaikaisen sillan valmistuttua voidaan aloittaa Näkinsillan purku. Tämä tapahtunee joulukuussa. Myös purkutöistä aiheutuu kovaa melua. Uuden sillan rakennustyöt alkavat tammikuussa.

Osa suurempaa muutosta

Näkinsiltaa ei pureta sen kunnon takia. Uusimisen syy on se, että se on liian matala, eivätkä erikoiskuljetukset mahdu kulkemaan sen ali. Sörnäisten rantatie muuttuu erikoiskuljetusreitiksi, koska Hämeentie ei sitä enää ole, ja vanhan Hakaniemensillan uusiminen aiheuttaa puolestaan omat liikennejärjestelynsä tulevaisuudessa.

Uudesta Näkinsillasta tulee siis paitsi modernimman näköinen, myös alituskorkeudeltaan korkeampi. Lisäksi uuteen siltaan tulee vanhojen kulkureittien lisäksi liittymiä uuden asemakaavan myötä syntyneille uusille kerrostalotonteille.

”Alue tulee muuttumaan kokonaan, eikä vanha Näkinsilta enää sellaisenaan palvelisi jalankulkijoita tai pyöräilijöitäkään, joten sen uusiminen on tarpeen joka tapauksessa. Kaikki liikenteelliset muutokset alueella nivoutuvat tietysti myös Hakaniemensillan uusimiseen ja sen tuomiin muutoksiin, selventää Hakaniemen alueen rakennustöistä vastaava projektipäälllikkö Aapo Urjanheimo Kruunusillat-allianssista sillan uusimistarvetta.

Siltaan kätketään kunnallistekniikkaa

Uuden Näkinsillan rakentamisen aikatauluun vaikuttaa se, että sen Vetehisenkujalla sijaitsevaan viimeiseen maatukeen sijoitetaan jätevesilinjan pumppaamo. Sillanrakennustyöt joudutaan siis aloittamaan kaivamalla ensin pumppaamoa varten noin 15 m x 15 m kokoinen, yhdeksän metriä syvä monttu. Pumppaamon rakentaminen on geoteknisesti hyvin haastava työvaihe, joka vie aikaa suunnilleen saman verran kuin varsinainen sillanrakennus.

”Pumppaamoa rakennettaessa työskentelemme pohjaveden tason alapuolella, mikä aiheuttaa omat haasteensa. Lisäksi pumppaamo on osa siltarakennetta, eli sen täytyy kestää sillan kuormat. Sille täytyy tehdä todella paksut ja kestävät seinät, kuvailee vastaava työnjohtaja Jani Kiili Kruunusillat-allianssista pumppaamon rakentamisen erikoisuuksia.

Liikennejärjestelyjä tiedossa

Sörnäisten rantatie on erittäin vilkkaasti liikennöity valtaväylä, jossa autoliikenteen käytössä on normaalitilanteessa kolme kaistaa suuntaansa. Näkinsillan rakentamisen ajaksi katua joudutaan kaventamaan siten, että käytössä on kaksi kaistaa suuntaansa.

Näkinsillan eteläpuolelle rakennetaan parhaillaan väliaikaista liikenneympyrää, joka mahdollistaa Hakaniemenkadulta Sörnäisten rantatielle kääntymisen. Tällöin liikenne Hakaniemenrannassa Hakaniemenkadusta idän suuntaan lakkaa kokonaan, ja liikenne ohjataan pohjoisen suuntaan Hakaniemenkadun ja uuden liikenneympyrän kautta.

Pyöräilyn ja jalankulun pääreitit säilyvät, mutta niitä joudutaan työn edetessä paikallisesti siirtelemään.

Kaikki työvaiheet aiheuttavat enemmän tai vähemmän melua

Työt alueella tehdään pääsääntöisesti arkisin klo 7-18, mutta toisinaan klo 22 asti tai viikonloppuisin sekä pakottavista syistä öisin.

Kaikkein meluisimmat työt tehdään arkena 7-18. On kuitenkin tosiasia, että myös muut työt aiheuttavat ääntä ja voivat häiritä.

Lähde: STT Info

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.