Yli puolet (55 %) suomalaisista kaupunkiasukkaista ei muuttaisi muualle omasta kaupungistaan ja kaupunginosastaan. 19 prosenttia heistä voisi muuttaa, mutta oman kaupunkinsa sisällä, kun taas 26 prosenttia ilmoittaa olevansa valmiita muuttamaan kokonaan toiseen kaupunkiin*.

Uskollisimpia omalle kaupungilleen ja kaupunginosalleen ovat kuopiolaiset, joista 70 % ei muuttaisi minnekään muualle (n=95). Hyvänä kakkosena tulevat tamperelaiset (64 % / n=184) ja kolmosena turkulaiset (n=57), jyväskyläläiset (n=114) ja oululaiset (n=155) – kaikki 57 %. Helsinkiläisistä vastaajista 53 % ilmoittaa, ettei muuttaisi minnekään muualle, mutta peräti 33 % pääkaupunkilaisista olisi valmiita muuttamaan oman kaupunkinsa sisällä. Lukema on selvästi korkein; seuraavaksi innokkaimpia oman kaupunkinsa sisällä olisivat muuttamaan tamperelaiset (20%) ja turkulaiset (14 %).

Vantaalaisista (n=178) lähes puolet (46 %) ei muuttaisi minnekään muualle, 8 % muuttaisi oman kaupunkinsa sisällä ja peräti 46 % olisi valmiita muuttamaan muuhun kaupunkiin. Vantaalaisten muuttohalukkuus on kyselyn suurin, seuraavaksi innokkaimpia muualle muuttajia ovat jyväskyläläiset (35 %) ja espoolaiset (34 %).

Helsinkiläisistä ainoastaan 14 prosenttia olisi valmiita muuttamaan johonkin muuhun kaupunkiin. Luku on pienin vastaajakaupunkien joukossa. Toiseksi vastahakoisempia muuttajia ovat tamperelaiset (16 %).

Tulos käy ilmi YIT:n tilaamasta ja Prior Konsultoinnin toteuttamasta Kestävät kaupunkiympäristöt -barometrista, johon vastasi yli tuhat kaupungissa asuvaa suomalaista syyskuussa 2020. Barometrin tavoitteena on selvittää, millaisia kaupunkiympäristöjä Suomessa halutaan kehittää. Kyselyssä kaupunkilaiset ottavat kantaa kodin, työ- ja kaupunkiympäristön, liikkumisen ja kaupan vaihtoehtoihin. Barometri toteutettiin nyt kolmatta kertaa. Tuloksia verrataan osin aiempiin tutkimuskierroksiin.

”Jos mikään käytännön seikka, kuten raha tai sijainti eivät toimisi hidasteina, niin mihin kaupunkiin ja kaupunginosaan muuttaisit Suomessa” -kysymyksen vastauksissa** nousevat esiin samat kaupunginosat kuin viime vuonna. Ykkösenä ovat edelleen Eira, Kaivopuisto ja Ullanlinna, sen jälkeen Helsingin keskusta, Kamppi sekä Punavuori.

Kysyttäessä, miksi muuttaisit mainitsemaasi kaupunginosaan tai kaupunkiin, korostuvat vastauksissa*** ”luonto lähellä, merellisyys” (33 %) ja toisaalta ”palvelut lähellä, elämisen helppous (26 %).

Perustelut vaihtelevat kuitenkin vastauksissa mainittujen kaupunkien mukaan. Helsingin kohdalla esiin nousee ykkösenä ”Palvelut lähellä, elämisen helppous”, kun taas Espoon kohdalla mainitaan ”Luonto lähellä, merellisyys” ja Tampereen kohdalla ”viihtyisä”.

Lähde: News Cision

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.