Kasin katutöissä käynnistyy Töölössä huhtikuussa 2022 vaikutuksiltaan suuri työvaihe. Sen seurauksena Runeberginkadun ympäristössä sekä Caloniuksenkadulla on suuria liikennejärjestelyjä, jotka aiheuttavat ruuhkia. Katutyöt muuttavat raitiovaunujen reittejä Kalliossa 4.4. ja Töölössä 11.4. alkaen.

Runeberginkadun ja Caloniuksenkadun alueella alkavat 11. huhtikuuta kiskotöihin liittyvät vanhojen rakenteiden purut sekä kadun alittavat vesihuoltotyöt. Töiden vuoksi raitiovaunut 1, 2 ja 8 siirtyvät poikkeusreiteille 11.4. alkaen. 

Kisko- ja vesihuoltotyöt kestävät kevään ja kesän ajan. Poikkeusreiteille siirtyvät raitiovaunulinjat palaavat reiteilleen 15.8., minkä jälkeen alueilla jatkuvat vielä muut katutöiden vaiheet. 

Kasin katutöiden Helsinginkadun alueella tehdään Kaarlenkadulla vesihuoltotöitä ja aloitetaan uuden raitiovaunupysäkin rakentaminen 4.4.–10.4. Raitiovaunulinjat 3 ja 9 ajavat tällöin poikkeusreiteillä. Edellisellä viikolla tehdään valmisteleviä töitä. 

Lisäksi Helsinginkadulla jatkuvat kaapeleiden suojaputkitustyöt sekä koko alueella kiveys- ja asfaltointityöt. Työt valmistuvat syksyllä 2022.  

Kasin katutöiden kaikilla alueilla työt valmistuvat helmikuuhun 2023 mennessä, jolloin hanke kokonaisuudessaan päättyy. 

Liikenteessä poikkeusreittejä 

Työmaat aiheuttavat isoja liikennejärjestelyjä Töölössä koko kevään ja kesän ajan.  

Seuraavat liikennejärjestelyt alkavat 11.4.: 

  • Runeberginkadulla työmaa laajenee koko kadun leveydelle. Ajoradalla on käytössä yksi kaista kumpaankin suuntaan. Ajoväylä kaventuu, ja kaistajärjestelyissä on muutoksia. Muutoksia tulee myös jalankulun reitteihin. 
  • Caloniuksenkatu muuttuu työalueeksi ja ajoneuvoliikenteen läpiajo kielletään. Kadusta tulee yksisuuntainen, ja sillä on sallittu ainoastaan kiinteistöjen tonteille ajo Runeberginkadun suunnasta sekä raitiovaunua korvaavan 8X-bussin liikennöinti. Mechelininkatua pitkin etelän/lännen suunnasta tulevat ajoneuvot ohjataan Caloniuksenkadun sijaan kiertoreitille Eteläisen Hesperiankadun kautta. Vastaavasti idän/pohjoisen suunnasta Mechelininkadulle suuntaava liikenne ohjataan kiertoreitille esimerkiksi Pohjoisen Hesperiankadun kautta. 
  • Ruusulankatu muuttuu työmaa-alueeksi Runeberginkadun ja Sibeliuksenkadun väliltä ja kiinteistöihin ajo on sallittu vain Sibeliuksenkadun suunnasta. Läpiajo on estetty Runeberginkadun päässä. 
  • Raitiovaunulinjat 1, 2 ja 8 siirtyvät poikkeusreiteille.  

Lisää muutoksia myöhemmin keväällä:

  • Tykistönkadulle tulee myöhemmässä vaiheessa liikennejärjestelyjä, jotka muuttavat kääntymistä Töölöntorin päässä. 
  • Mannerheimintien ja Runeberginkadun risteyksessä on toukokuussa lyhytaikainen liikennejärjestelymuutos, josta aiheutuu haittaa liikenteelle. Mannerheimintietä pohjoisesta tuleva ajokaista poistuu hetkellisesti käytöstä liitostöiden ajaksi. 

Ruuhkat mahdollisia 

Liikenne voi muutosten takia ruuhkautua Oopperan risteyksessä, Runeberginkadulla Töölöntorin kohdalla sekä Mechelininkadulla pohjoiseen menevillä kaistoilla etenkin laivojen saapumisaikana. 

Erityisesti kiskojen purkamisesta aiheutuu melua Runeberginkadulla ja Caloniuksenkadulla. Purkutöitä tehdään arkisin klo 7–22 ja tarvittaessa viikonloppuisin kello 8–18.  

Caloniuksen- ja Runeberginkadun alueella, työmaan kohdalla, kadunvarsipaikat poistuvat käytöstä 4.4. 

– Alueella liikkuvien kannattaa varautua ruuhkiin ja etsiä kiertoteitä, jos mahdollista. Lisäksi reittejä työmaakaivantojen ohi joudutaan muuttamaan viikoittain, joskus useamminkin, esimerkiksi kun rakennamme vesihuoltoa kadun ali, kuvailee urakoitsija Louhintahiekan hankekoordinaattori Marja Jokinen

Kun Kasin katutyöt valmistuu viimeistään helmikuussa 2023, raitiolinja 8 kulkee entistä nopeammin ja kävely sekä pyöräily uusituilla kaduilla on mukavampaa ja turvallisempaa. 

Lähde: STT / Helsingin kaupunki
Kuva: Louhintahiekka Oy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.