Kotitalousvähennyksen käyttö on yleistynyt vuosi vuodelta, joten Ajassa-palvelu selvitti sen hyödyntämistä kyselyllä. Kolme neljäsosaa vastaajista oli hakenut kotitalousvähennystä. Moni hyödynsi sitä kotisiivouksen tai remontin teettämiseen.

On kevätsiivouksen aika. Kotitalousvähennyksen ansiosta esimerkiksi kahden viikon välein käyvä kotisiivooja ei ole vain hyvätuloisten luksusta, vaan esimerkki kotona teetetystä työstä, josta voi hakea kotitalousvähennystä.

Veronmaksaja saa vähentää verotuksessaan osan esimerkiksi remonttimiehen, lapsenvahdin tai siivoojan työn kustannuksista. Se on henkilökohtainen vähennys, joka on puolet yritykselle maksetusta arvonlisäveron sisältävästä työn hinnasta.

Vuonna 2018 vähennystä voi saada korkeintaan 2 400 euroa. Maksimivähennyksen saa siis noin 5 000 euron arvoisesta työstä. Puolet työn hinnasta on 2 500 euroa, josta on vielä vähennetty 100 euron omavastuu.

Jos kotitalous palkkaa työntekijän, voi kotitalousvähennyksenä vähentää 20 prosenttia maksetusta palkasta ja palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Ajassa-palvelu selvitti Nordea Suomen Facebook-sivulla jaetussa kyselyssä kotitalousvähennyksen hyödyntämistä ja sitä, mistä kotona teetetystä työstä sitä haetaan. Kolme neljäsosaa kyselyyn vastanneista oli vähentänyt kotitaloustöiden kuluja verotuksessaan. Suurin osa kyselyyn vastanneista oli naisia.

Yhä useampi hakee kotitalousvähennystä

Kotitalousvähennystä voi hakea kotona tai vapaa-ajan asunnolla teetetystä työstä, kuten kotitaloustyöstä, hoivatyöstä, asunnon kunnossapitotyöstä sekä tietotekniikkalaitteiden asennuksesta. Asuntoa ei tarvitse omistaa, vaan vähennystä voi saada myös vuokralla asuessa. Vähennystä voi saada myös, jos teettää työtä vanhemmilleen tai isovanhemmilleen heidän kotonaan tai vapaa-ajan asunnollaan.

Vuonna 2016 kotitalousvähennystä sai Tilastokeskuksen mukaan noin 404 000 henkeä. Kotitalousvähennyksen käyttö kasvoi edellisvuodesta. Kasvu on jatkunut lähes koko viime vuosikymmenen.

Eniten kotitalousvähennyksiä haetaan asuntojen tai kesämökkien kunnossapitotöistä, kuten erilaisista remonteista.

– Remonttien jälkeen siivous on melko suosittu palvelu, josta vähennystä haetaan, kertoo Veronmaksajain keskusliiton johtava lakimies Päivi Kaari.

Siivouksen lisäksi esimerkiksi ruoanlaitto, pyykinpesu, silitys ja muu vaatteiden huolto, piha-alueen ja puutarhanhoito sekä lumityöt ovat tavanomaisia kotitaloustöitä, jotka ovat vähennyksen alaisia.

Moni kyselyn vastaajista kertoi hakeneensa kotitalousvähennystä siivouksesta, kuten viikoittain käyvän siivoojan palveluista. Yhtä suosittuja olivat myös remontit, olivat ne sitten parkettilattian hiontaa, kylpyhuoneremonttia tai pihan terassilaudoitusta. Yksi vastaaja kertoi saaneensa kotitalousvähennystä vanhempiensa hoivapalveluista.

Veroilmoituksella käsiksi vähennyksiin

Valtaosa kyselyyn vastanneista kertoi kotitalousvähennyksen vaikuttaneen päätökseen käyttää esimerkiksi kotisiivoojan palveluita.

Kotitalousvähennyksen voi saada hakemalla verokorttiin muutosta tai jättämällä esitäytetyn veroilmoituksen. Viime vuonna teetetyistä töistä voi hakea vähennystä veroilmoituksella tänä keväänä. Tiedot täytetään veroilmoitukseen, ja vähennys huomioidaan lopullisessa verotuksessa.

Kaari muistuttaa, että jos hakee muutosta kuluvan vuoden verokorttiin, vähennystä voi hakea vasta, kun työ on tehty. Jos palvelu on jatkuvaa, voidaan veroprosentin alennus huomioida pidemmäksi aikaväliksi.

Muista aina ennakkoperintärekisteri

Koko vuoden maksuista pitäisi pitää kirjaa, jotta vähennyksen ilmoittaminen olisi sujuvaa. Ilmoittaminen on suht helppoa, kun summan saa selville, kertoo eräs kyselyyn vastanneista.

Kotitalousvähennyksen saamiseksi kuitit kannattaa pitää visusti tallessa ja ostetut palvelut merkitä muistiin. Kaari painottaa, että jo palveluntarjoajaa valitessa on oltava tarkkana. Kotitaloutta laskuttavan yrityksen on kuuluttava ennakkoperintärekisteriin, jotta kotitalousvähennystä voi saada. Kun yritys tai yrittäjä on merkitty ennakkoperintärekisteriin, teetetyn työn maksajan ei tarvitse toimittaa ennakonpidätystä maksamastaan työkorvauksesta.

– Saamme melko usein yhteydenottoja tapauksissa, joissa vähennyksen saaminen on kaatunut siihen, ettei yritys kuulunutkaan rekisteriin. Se ei nimittäin ole itsestäänselvyys, Kaari muistuttaa.

Joitain epäselvyyksiä liittyy Kaaren mukaan myös omavastuuseen. Sen ajatellaan esimerkiksi lähtevän jokaisesta erillisestä maksusta, vaikka se vähennetään vain kerran kalenterivuoden aikana. Puolisoiden kannattaa hyödyntää yhden henkilön kotitalousvähennys kokonaisuudessaan ennen toisen puolison kotitalousvähennyksen käyttämistä. Tällöin omavastuuta ei tule maksettua turhaan kahteen kertaan.

– Tällaisella järjestelyllä puolisot voivat hyötyä jonkin verran rahallisesti, kun toisen puolison verot alenevat.

Tarkista vähennykseen oikeuttavat työt

Vastaajat kokivat kotitalousvähennyksen hakemisen pääosin näppäräksi ja vaivattomaksi.

Hyviä kokemuksia usealta vuodelta siivouksesta. Yhtenä vuonna hyödynsimme kotitalousvähennystä myös terassilasien asennukseen, eräs vastaaja kirjoittaa.

Toinen kertoo, että hakemukset ovat aina menneet läpi ongelmitta. Kaaren mukaan ei ole silti aina selvää, mihin raja vähennykseen oikeuttavasta työstä vedetään.

– Toki esimerkiksi siivous on selkeä vähennykseen oikeuttava palvelu, mutta joskus on pohdittu vaikkapa sitä, milloin vanhaan asuntoon tehty laaja remontti onkin uudisrakentamista, joka ei enää ole vähennyksen alaista työtä.

Siirrolla maksat nyt kätevästi palkan siivoojalle tai lapsenvahdille. Lue sovelluksen palkanmaksupalvelusta täältä.

Teksti: Saara Tammi

Kuvat: Eeva Murtolahti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.