LVI-urakoitsijoiden suhdannekysely antaa viitteitä siitä, että rakentamisen kova tahti on tasaantumassa. Suhdannetilanne on vielä hyvä, mutta syksyä kohden vauhdin ennustetaan hidastuvan. Odotukset tälle kevättalvelle olivat kovemmat kuin toteutuma. Tarjouspyyntöjä on paljon liikkeellä, mutta tilauksia ei virtaa sisään samalla sykkeellä.

Vastaajista 62 % arvioi uudisrakentamisen suhdannetilanteen heikkenevän tyydyttävälle tasolle syksyä kohti.

 • Näyttää siltä, että asuntorakentamisen volyymi ei enää kasva. Tosin rakentaminen on keskittynyt Helsingin ympäristöön sekä muutamaan muuhun keskukseen ja erityiseen kohteeseen, muualla markkina ei ole edes kunnolla elpynyt, toimitusjohtaja Jari Syrjälä LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa ja jatkaa:
 • Aloitettavat ja käynnissä olevat kohteet tuovat kuitenkin töitä taloteknisille urakoitsijoille pitkälle ensi vuoteen. Tähän asti on koettu pulaa työnjohdosta, mutta nyt asentajistakin alkaa olla niukkuutta.

LVI-urakointiyritysten liikevaihto ei ole kehittynyt syksyn odotusten mukaisesti: kasvua on vain 39 %:lla vastaajista, kun vielä syksyllä nousua arvioi 53 %.

 • Vaikka kannattavuus on lievästi paranemassa, rakentamisen suihkuvirtaus näyttää menneen talotekniikalta taloudellisesti ohi. Töitä on ollut, ja niitä on tehty, mutta talkoohengessä. Viime lamassa pudottiin kehnolle kannattavuustasolle, eikä sieltä ole ylös päästy.

Vahva uudisasuntotuotanto on vähentänyt sekä tilaajien että urakoitsijoiden resursseja saneerauksiin ja erityisesti huoltoon ja pikkukorjauksiin. Vaarana on, että kunnossapidosta laistaminen kerryttää suurempaa korjaustarvetta. Kun kiinteistö on ajettu loppuun, sitä ei aivan pienellä rahalla saada kuntoon – jos kannattaa enää yrittääkään.

Poimintoja suhdannekyselystä

 • Uudisrakentamisen suhdannetilannetta piti hyvänä 48 % (53 %, syksy 2017) vastaajista.
 • Korjausrakentaminen on vähintäänkin hyvällä tasolla 46 % ja tyydyttävällä tasolla 43 % vastaajista.
 • Huoltotoiminta on vähintäänkin tyydyttävällä tasolla 85 % (90 %, syksy 2017) vastaajista.
 • Liikevaihdon jakautuminen: korjausrakentaminen 43 %, uudisrakentaminen 38 % ja huolto 19 %.
 • Liikevaihto on noussut vain 39 %:lla vastaajista, kun vielä syksyllä nousua ennusti 53 %.
 • LVI-urakoinnin kannattavuus oli hyvä 36 %:lla vastaajista, mutta vajaalla puolella se on edelleen vain tyydyttävällä tasolla.
 • Yritysten täystyöllistävä tilauskanta on historiallisesti pitkä, keskimäärin 4,6 kuukautta.
 • LVI-henkilöstöstä on lomautettuna 3,3 %, mikä käytännössä tarkoittaa täystyöllisyyttä.

Graafit: https://www.slideshare.net/LVI-TU/lvi-suhdannekysely-kevat-2018

LVI-asennuksen arvo oli viime vuonna 3,6 miljardia euroa. Ala työllistää 14 000 henkeä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.