Terasseja on ollut rakennuksissa niin kauan kuin rakennuksia on rakennettu. Terasseilla saadaan aikaiseksi lisätilaa, jolla viettää aikaa hyvällä säällä – tai vaikkapa pelaillessa, grillatessa. Ravintoloidenkaan terassit eivät ole mikään uusi ilmiö, vaan niillä on pitkä historia. Ravintolat ovat tarjonneet ruokaa ja juomaa itse ravintolarakennuksen ulkopuolella jo 1800-luvulla.

Nykyaikainen terassi on yleensä puurakenteinen, eli rakenteet ja terassilaudoitus ovat käsiteltyä kestopuuta. On olemassa myös suoraan betonille laatoitettuja terasseja, joissa erot patioon pienenevät. Terassi rakennetaan yleensä kiinteille perustuksille, joko koko terassin pinta-alan kattavalle betonilaatalle tai pienempiin kuoppiin, joissa betoniantura ja päällä harkkoja joihin terassitolpat kiinnitetään.

Hyvin rakennettu ja paikallaan sopiva terassi on kuin kesäinen olohuone, lasten pauhupaikka, juhlatila, lepottelunurkkaus. Hyvin rakennettuna se on saumaton jatke olohuoneelle. Terassi on paikka jossa viettää rentoja kesäpäivä yksin tai porukalla.

Rakennamme terassin sinun toiveiden mukaan suunniteltuna. Terassi voi olla joko osan pihaa kattava tai koko pihan terassi. Terassi voidaan rakentaa monesta eri materiaalista. Vaihtoehdot ovat eri puulajit tai puun ja muovin yhdistelmiä, terassi voidaan kattaa kokonaan tai osittain. Vaihtoehtoja on yhtä monta kuin on terassejakin, kertoo Vahur Sander V.Sander Oy:stä Lohjalta.

Teemme pääsääntöisesti kaikki toimittamamme terassit kestopuusta. Kestopuu on painekyllästettyä lautaa jota saa monessa eri koossa. Kestopuusta tehty terassi kestää parhaimmillaan ja huollettuna jopa 30 vuotta.

Jos terassi tarvitsee katon, suojan huonolla säällä. Saat senkin meiltä halutessasi. Lisäksi terassi kaipaa silloin tällöin huoltoa. Huolto voi olla esimerkiksi terassipesu tai vaikka terassin öljyäminen, Vahur jatkaa.

Itse kunnostaen tai ammattilaisen tekemänä

Puuterassin keväthuolto kannattaa aloittaa terassin kuntotarkistuksella. Ylös nousseet naulat naputetaan alas ja löystyneet ruuvit kierretään takaisin laudan pinnalle. Jos terassilaudat ovat päässeet nousemaan, on ruuveja ollut alkuaan liian vähän. Myös puun kunto kannattaa tarkistaa ja pehmenneet puuosat vaihtaa uusiin. Kun kaikki on kunnossa, aloitetaan varsinainen pinnan huolto huolellisella pesulla.

Kysymys siitä, teetkö työn itse vai tilaatko paikalle jonkun paikallisen remonttimiehen, on aina kiinni omista taidoista sekä käytettävillä olevasta ajasta.

Terassin keväthuolto pähkinänkuoressa

  • Puhdista uusi terassipinta harjaamalla. Vanha pinta tarvitsee pesun.
  • Öljyttävän puun on oltava kuivaa. Märkää puuta ei voi käsitellä.
  • Aurinko ja kesätuuli kuivattavat pestyn terassin muutamassa päivässä.
  • Painekyllästetty puu on uutena pääsääntöisesti niin märkää, ettei sitä voi pintakäsitellä samana kesänä.
  • Aloita terassin pintakäsittely vasta, kun sää on reilusti plussan puolella eikä yöpakkasten riskiä enää ole.
  • Seuraa säätiedotuksia ja varmista sopivan mittainen poutajakso, sillä vesisateella työ ei onnistu.
  • Pintakäsittely suojaa ja pidentää puuterassin kokonaisikää ja lisää sen käyttömukavuutta.
  • Jos terassi on hyvässä kunnossa ja siisti, pelkkä pesu tai pesu ja väritön öljykäsittely riittävät.
  • Mitä voimakkaampi sävy sitä paremmin se suojaa puuta auringon uv-säteiltä.
  • Lika näkyy herkimmin vaaleissa ja hyvin tummiksi käsitellyissä pinnoissa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.