Asiantuntijan mukaan kevyt pintaremontti voi avittaa mökin myyntiä. Kunnon ja sijainnin lisäksi kesämökin ostajaa kiinnostaa käyttämätön rakennusoikeus sekä kiinteistöön liittyvät rasitteet.
Hyväkuntoiset, hyvin varustellut, vaivattomien yhteyksien päässä ja vesistön äärellä sijaitsevat kohteet menevät kivuttomasti kaupaksi. Tuntien ajomatkan päässä kapean korpitien varrella sijaitseva kuivanmaan mökki sen sijaan voi joutua odottamaan ostajaa vuodesta toiseen.
Länsi-Uudenmaan OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtajalla Tuomas Tyrskyllä on markkinoihin hyvä näppituntuma, sillä Lohja ja sen ympäristökunnat lukeutuvat eteläisen Suomen vilkkaimpiin mökkipaikkakuntiin. Alueelle virtaa kesäasukkaita etenkin pääkaupunkiseudulta.
Jos mökki on tunnin–puolentoista päässä kotoa, hyvin varusteltu, kohtuullisen hyväkuntoinen ja käytettävissä myös talvella, mökin myynti ei ole ongelma. Toisaalta korjattavat kohteetkin menevät kaupaksi oikeaan hintaan.
Myyvä remontti vai syy tinkiä lisää?
Entä jos 1970-luvun lauta- tai hirsimökki kaipaisi ulkomaalauksen ohella vähän muutakin kunnostusta – kannattaisiko kesäpaikkaan vetää samalla myös sähköt ja vedet? Ja olisiko viisasta satsata muihinkin mukavuuksiin kuten saunaan tai sisävessaan? Pitäisikö kattokin kenties uusia?
Kiinteistöalan ammattilaisen mielestä kesämökin myyntiremonttiin kannattaa suhtautua kuin huonokuntoisen omakotitalon myyntiremonttiin. Pientä ja edullista pintaremonttia voi tehdä, mutta varsinkin askeettisissa kohteissa isot korjausinvestoinnit, kuten vesijohdot, sähköt tai sisävessat, on yleensä viisasta jättää uudelle omistajalle.
Myyjän mielestä hyvältä näyttävä ratkaisu voi ostajan silmissä olla jotain ihan muuta, ja antaa ostajalle vain uuden syyn tinkimiseen.
Pian remontin jälkeen myyntiin laitettava mökki voi myös herättää epäilyksiä työn laadusta. Lisäksi ison mökkiremontin kustannuksia ei välttämättä saa siirrettyä kokonaisuudessaan myyntihintaan, Tuomas Tyrsky huomauttaa.
Mökin myynti – myyjän muistilista
Tarkista, selvitä ja korjaa nämä asiat ennen mökin myyntiin laittamista:
- Siivoa mökin ympäristö turhasta roinasta. Leikkaa tontin reunoilla kasvavat villiintyneet pusikot ja kunnosta kasvimaa.
- Paikkaa vuotavat rännit tai vaihda hajonneiden pätkien tilalle uutta ränniä. Uusi huonot räystäslaudat ja korjaa repsottavat aidat. Maali tai puunsuoja tekevät myös ihmeitä, mutta älä yritä piilottaa esimerkiksi lahovikoja niiden alle.
- Kuluneen ulkoterassin tai laiturin voi laudoittaa uusiksi kohtuullisin kustannuksin. Tontin yleisilme piristyy silmissä!
- Parhaat päivänsä nähneet sisätilat raikastuvat maalilla ja tapetilla.
- Onko tontilla käyttämätöntä rakennusoikeutta, joka nostaa kohteen arvoa? Asia selviää mökkikunnan rakennusvalvonnasta.
- Kuuluuko tonttiin rasitteita? Nekin voivat vaikuttaa kohteen arvoon huomattavasti. Rasitteita ovat esimerkiksi kiinteistöön kohdistuva maanvuokra- tai käyttöoikeus, kulkuoikeus, venepaikka, metsänhakkuu- sekä metsästys- tai kalastusoikeus. Rasitustodistuksen saat Maanmittauslaitokselta, mutta tietojen tulisi ilmetä myös kiinteistön alkuperäisestä kauppakirjasta.
- Mökkikauppa on verrattavissa omakotitalon kauppaan, ja sen vain harva tekee ilman kiinteistönvälittäjän apua. Myös mökin myynnissä on hyvä käyttää kiinteistöalan ammattilaista.
Timo Sormunen
Kirjaudu jotta voit kommentoida.