Helsingin kaupungin ja HUSin yhteinen Laakson yhteissairaala -hanke uudistaa Laakson sairaala-alueen 2020-luvulla. Rakennuskustannusten nousun vuoksi hankkeen sisältöön esitetään kustannuksia karsivia muutoksia ja enimmäishintaan ehdotetaan korotusta. Sairaansijojen määrä pysyy ennallaan.

Hankesuunnitelman muutos etenee tällä viikolla poliittiseen päätöksentekoon. Asiaa käsitellään Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostossa 17.11. Sen jälkeen päätöksiä tekevät sekä Helsingin kaupungin että HUSin luottamuselimet.

Muutosehdotuksia rakentamissuunnitelmiin

Hankesuunnitelman suurin muutos koskee oikeuspsykiatrian tiloja. Oikeuspsykiatrian tilat esitetään rakennettavaksi Laakson sijaan Ohkolan alueelle Kellokoskelle, missä ne ovat nykyäänkin. Näin ollen hanke rakentaisi Laakson sairaala-alueelle kaksi uutta sairaalarakennusta sekä kolmannen Ohkolaan.

Muuten psykiatrinen sairaalahoito sekä lasten ja nuorten psykiatrinen hoito sijoittuvat edelleen Laakson sairaalan alueelle. Psykiatrisen sairaalahoidon paikkamäärä säilyy ennallaan.

Säästöjä haetaan myös pienentämällä rakennettavan päärakennuksen pinta-alaa, jolloin se madaltuu yhdellä kerroksella. Sairaansijojen määrä säilyisi ennallaan, mutta käytössä olisi myös 2–3 hengen potilashuoneita. Aiemmin suunnitelma oli rakentaa pelkästään yhden hengen potilashuoneita. Huonekokojen suurentaminen koskee osaa Helsingin sairaalan ja HUSin vaativan neurologisen kuntoutuksen osastoja. Psykiatrian osastoille tulee suunnitellut yhden hengen huoneet.

Yhden vanhan rakennuksen peruskorjauksesta luovuttaisiin osana Laakson yhteissairaala -hanketta. Aiemmasta suunnitelmasta poiketen rakennus jää kaupungin omistukseen ja sen käytöstä päätetään myöhemmin. Rakennukseen suunnitellut toiminnot sijoitetaan pääosin Laakson alueelle muihin rakennuksiin.

Hankehintaan esitetään korotusta

Suunnitelmien ja kustannusten tarkentumisen vuoksi enimmäishintaa esitetään korotettavaksi. Suurin syy korotustarpeelle on yleinen rakentamisen ja rakennusmateriaalien hinnannousu. Enimmäishinta ehdotetaan myös sidottavaksi rakennuskustannusindeksiin, jolloin enimmäishinta tarkistetaan kerran vuodessa.

Hankesuunnitelman hyväksymisvaiheessa vuonna 2020 enimmäishinnaksi päätettiin 838 miljoonaa euroa marraskuun 2019 kustannustasossa. Nyt uudeksi enimmäishinnaksi esitetään 870 miljoonaa euroa marraskuun 2019 kustannustasossa (1 003 miljoonaa euroa nykyisessä kustannustasossa).

Laaksoon tulevat suurimmat toiminnot ovat Helsingin kaupungin ja HUSin psykiatrinen sairaalahoito sekä Helsingin sairaala, joita varten tulee yhteensä yli 900 sairaansijaa. Lisäksi tulee tiloja HUSin vaativalle neurologiselle kuntoutukselle ja eri poliklinikoille sekä opetukselle ja tutkimukselle. Nykyisen suunnitelman mukaan kokonaisuus valmistuu vuonna 2030.

Hankesuunnitelman päivityksestä päättävät lopullisesti Helsingin kaupunginvaltuusto sekä HUS-yhtymän yhtymähallitus vuoden 2023 alkupuolella. Myös Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta antaa lausunnon hankesuunnitelmaan esitetyistä muutoksista.

Hankkeen tilaajana toimii Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaala, jonka Helsingin kaupunki ja HUS omistavat tasaosuuksin. Rakennushanke toteutetaan allianssina.

Lähde ja kuva: Helsingin Kaupunki


Muuta luettavaa muualta

Taloudenhallintaan apua ja uusia ajatuksia

Lainamarkkinat ovat myös laajentaneet palveluitaan, ja kuka tahansa meistä aikuisista voi hakea lainaa netistä yhdestä palvelusta ja saada vastauksena useamman lainatarjouksen. Toisaalta myös lukemalla voi oppia lisää historiasta, jonka kautta kuitenkin lähes kaikki nykyajankin tapahtumat ovat selitettävissä. Ja jos sitten siitä talousrahasta jää ylimääräistä, niin ainahan naisena voi sitten shoppailla vaikka uusia vaatteita. Taloudenhallinnan ajatusten mukana tulevat helposti suunnitelmiin myös kierrättäminen ja oma hiilijalanjälki, kysymyksiä, joita pitää silloin tällöin miettiä. Taloudenasioita ajatellessa ja suunnitellessa voi vastaan tulla paljon termejä joista ei ole aiemmin kuullutkaan, kuten annuiteetti ja tasaerä. Tai voihan tilanne olla sellainenkin, että olet tilanteessa missä tarvitset apua toiselta, tai sinä olet se, joka antaa apuja arjen raha-asioiden hoitoon toisen puolesta.

Apple Pay maksaminen on nopea ja helppo tapa maksaa ostokset

Apple Pay maksaminen on helppoa. Teet ostoksia helposti ja turvallisesti omalla iPhonellasi, iPadillasi, Apple Watchillasi tai Mac-tietokoneellasi. Maksaminen kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa on mahdollista näillä laitteilla yhdellä kosketuksella tai vilkaisulla, ilman,että sinulla on muovikorttia. 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.