Virtuaalikypärän kautta rakennustyömaan suunnitelmat avautuvat uusin silmin täysin uudessa ja helposti hahmotettavassa ulottuvuudessa. Trimblen XR10 -virtuaalikypärä on nyt rakennustyömaakäytössä ensimmäisenä Suomessa NCC:n OOPS’in toimitilahankkeessa Leppävaarassa, jonne rakennetaan mittalaite- ja ohjelmistotalo Trimblen uutta Suomen pääkonttoria.

– NCC:n ja Trimblen yhteistyön ansiosta olemme päässeet työmaalla kokeilemaan uusimpia suunnittelua ja rakentamista hyödyntäviä laitteita ja ohjelmistoja, NCC:n digi-insinööri Eero-Pekka Piipponen kertoo. 

Virtuaalikypärän kameralla käyttäjä voi välittää livekuvaa työmaalta etänä järjestettyihin työmaakokouksiin ja osallistaa eri alojen asiantuntijat hankkeen suunnitteluun. Etäjoukot näkevät työmaan reaaliajassa ja voivat piirtää sekä lisätä havaintojaan suoraan malliin. Koronaepidemian aikana tämä on tuonut uusia mahdollisuuksia työmaan arkeen.

Yhdistetty todellisuus (mixed reality, MR) yhdistää virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden reaalimaailmaan. Virtuaalikypärän kautta katsomalla pystyy vertaamaan suunnitelmia suoraan työmaalla olevaan tilanteeseen paikan päällä. 

– Itse kypärä näyttää varsin tutulta työmaakypärältä, joskin suojalasien paikalla on etuvisiiri ja kypärän takapuolella akku. OOPS’issa virtuaalikypärä on talotekniikan asentajien käytössä ja se on otettu innostuneesti vastaan. Virtuaalikypärän silmin näet heti, miten jonkin putken pitää kulkea jossain, voit avata objektin tiedot, ottaa mittoja mallin ja rakennetun suhteen sekä laittaa suunnittelijalle tiedot eteenpäin kuvan kanssa, Piipponen sanoo.

NCC:llä on tavoitteena ottaa virtuaalikypäriä käyttöön myös muilla työmailla.

– Yhdistetty todellisuus helpottaa yksityiskohtien hallintaa, kehittää suunnittelua ja mallintamista, nopeuttaa monien vaiheiden tekemistä, lisää ymmärrystä ja vähentää virheitä. Kun rakennettavaa kohdetta voidaan seurata etänä yhdessä asiakkaan kanssa, myös luottamus kasvaa, kuvailee Piipponen.

– NCC on tämän teknologian käytössä edelläkävijä Suomessa. Eero-Pekan ja NCC:n VDC -ryhmän antama palaute auttaa meitä kehittämään Trimble Connect for Hololens sovellusta ja parantamaan käyttäjäkokemusta. Hienoa, että uudet teknologiat tulevat osaksi työmaan arkipäivää, sanoo Jussi Ketoja, Business Development Manager, Trimble Connect. 

Lähde: News Cision

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.