Asuntokauppariidat voivat yleistyä verkon kevytvälittäjien toiminnan seurauksena

Asuntokaupan riitatilanteet johtuvat useimmin kaupan kohteesta annettujen tietojen puutteista tai saatujen tietojen merkityksen ohittamisesta. RE/MAXin tutkimusten mukaan ongelmien ytimessä ei ole se onko osapuolilla olleet oikeat tiedot käytössään kaupan kohteesta, vaan se ettei kohteesta olleita tietoja ja niiden merkitystä ole ymmärretty.

”Mielestämme Suomen lainsäädäntö on jäänyt viime vuosituhannelle ja aiheuttaa osaltaan asuntokaupan riitatilanteita. Suomessa tulee siirtyä muun maailman käytäntöön, jossa ostajalla ja myyjällä on omat välittäjänsä. Tällöin ammattilaiset hoitaisivat tiedonvaihdon kohteesta ja pitäisivät huolen, että oma päämies – olipa hän ostaja tai myyjä – tietäisi varmasti kaiken oleellisen tehdäkseen omalta kannaltaan järkeviä asuntokauppoja. Tämä vähentäisi merkittävästi tiedonantamiseen ja -saantiin liittyviä ongelmia asuntokauppatilanteissa”, toteaa RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto.

Tällä hetkellä lainsäädäntö edellyttää, että kiinteistövälittäjän on samanaikaisesti huolehdittava ostajan ja myyjän tietotarpeista samanaikaisesti. ”Ongelmat korostuvat lähivuosina, mikäli verkossa toimivien kevytvälittäjien ”omistaja esittelee” -palvelut yleistyvät. Näissä palveluissa ei ole mitään takeita myynnin aikana annettujen tietojen riittävyydestä tai paikkaansa pitävyydestä, vaikka näitä palveluita kaupitellaan kiinteistönvälityspalveluina”, jatkaa RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto.

Käytettyjen asuntojen kauppaa tehtiin hyvässä vireessä elokuussa

Käytettyjen kerrostalohuoneistojen kauppoja tehtiin Suomessa elokuussa reilut 2600, mikä on 200 kauppaa enemmän kuin heinäkuussa. Selkeä piristyminen tapahtui myös rivitalohuoneistojen ja omakotitalojen kaupassa. Rivitalohuoneistojen kauppoja tehtiin yli 1300 kpl ja omakotitaloissa myös yli 1300 kauppa, molemmat kauppamäärät ovat yli 100 kauppaa enemmän kuin heinäkuussa.

Pääkaupunkiseudun kokonaiskauppamäärä käytetyissä kerrostalohuoneistoissa oli elokuussa noin 860 kpl, mikä on 15 % enemmän kuin heinäkuussa. Erityisen voimakkaat kauppamäärän kasvut nähtiin Helsingissä (+9 %), Espoossa (+37 %) ja Vantaalla (+18 %) verrattuna heinäkuun kauppamääriin. Käytetyissä rivitalohuoneistoissa pääkaupunkiseudulla välitettiin noin 240 kauppaa, mikä on 21 % suurempi kauppamäärä kuin heinäkuussa.

Vuosi on mennyt asuntokaupassa viime vuoden tasolla

Tammi-elokuussa 2018 asuntokauppoja tehtiin 2 % vähemmän kuin vuoden 2017 vastaavana ajankohtana. Kerrostalokaupoissa laskua oli tuona ajankohtana noin 4 %, kun rivitalohuoneistoissa ja omakotitalojen kaupoissa kauppaa tehtiin viime vuoden tasolla.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen myyntiaika elokuussa oli koko Suomessa keskimäärin 78 päivää ja pääkaupunkiseudulla 64 päivää. Käytettyjen rivitalohuoneistojen myyntiajat olivat Suomessa keskimäärin 96 päivää ja pääkaupunkiseudulla 78 päivää. Rivitalohuoneistojen myyntiajat Suomen ja pääkaupunkiseudun tasoilla vastaavat vuoden 2017 keskiarvoja.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen neliöhinnan keskiarvo oli elokuun välitetyissä kaupoissa Suomessa 2919 €/m2, jossa on noin 4% kasvua vuoden 2017 vastaavaan ajankohtaan. Keskimääräinen neliöhinta käytetyissä kerrostalohuoneistoissa oli pääkaupunkiseudulla 4633 €/m2 (4% nousua elokuusta 2017), Helsingissä 5301 €/m2 (6 % nousua), Espoossa 3750 €/m2 (3 % nousua) ja Vantaalla 2968 €/m2 (3 % nousua).

RE/MAX -ketju hyvässä kasvussa

”RE/MAX-ketjun kauppamäärät ovat tänä vuonna olleet kasvussa edelliseen vuoteen 14%. Kasvun taustalla on välittäjien erikoisosaamisen kehittäminen, esimerkkinä mm. Uudiskohde- ja Kiinteistöarviointimestarikoulutukset. Vahva erikoisosaaminen yhdistettynä tehokkaaseen markkinointiin ja välittäjien yrittäjähenkisyyteen ovat tuottaneet hyvää tulosta jo yli 10 vuotta Suomessa”, kertoo toimitusjohtaja Pasi Aalto.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.