Ilmanvaihtolaitteiden ja akustiikkalevyjen mineraalivillaeristeet, kuiva sisäilma, lattiamatot, kalusteet, yms.
– ’On hyvä, että julkiseen keskusteluun nostetaan homeen lisäksi esille muitakin sisäilman epäpuhtauksia, sillä muitakin syitä oireilulle voi olla, Raksystems Insinööritoimisto Oy:n toimitusjohtaja Marko Malmivaara täsmentää.
Viimeisimmissä uutisissa (mm. Rakennuslehti 9.3.2018) on listattu erilaisia syitä mistä oireilu voi johtua:
- mm. muovimatoista,
- mineraalivillakuiduista,
- sisäilman kuivuudesta tai
- uusien kalusteiden tai
- pintamateriaalien hajuista.
Tässäkään ei ole kaikkia mahdollisia oireiden aiheuttajia, vain osa niistä. Ei kuitenkaan pidä lähteä osoittelemaan sormella jotain yhtä syytä oireilulle: usein kyse on monen asian summasta, eikä syyt ole kaikissa tapauksissa samat. Toki tietyn ikäisissä rakennuksissa voi toistua samankaltaiset sisäilmaan vaikuttavat ongelmat, tiettyinä aikakausina kun on suosittu saman tyyppisiä rakenne- ja materiaaliratkaisuja ja toteutustapoja.
Tieto ongelmista ei ole uutta
Mineraalivillakuitujen tiedetään aiheuttavan ärsytysoireita iholle, silmiin sekä ylähengitysteihin. Tieto mineraalivillakuitujen aiheuttamasta ongelmasta ei ole uutta, vaan tutkimuksia pinnoille laskeutuneiden kuitujen määristä on tehty jo 1990-luvulta. Ongelma ei niinkään ole materiaalissa, vaan niiden aiemmassa käytössä: 1970…90 -luvuilla ilmanvaihtojärjestelmissä ja akustiikkalevyissä on käytetty pinnoittamattomia villaeristeitä, joista ilmanvaihdon aiheuttama ilmavirtaus pääsee huuhtelemaan kuituja sisäilmaan. Kyseisiä IV-järjestelmiä tai vanhoja villalevyjä muissa eristystarkoituksissa on edelleen runsaasti käytössä ja tästä syystä ns. kuituongelma nousee edelleen esiin sisäilmaongelmista puhuttaessa.
Nykyisin ongelma tiedostetaan ja ongelmien syntymistä voidaan ehkäistä oikeilla käyttötavoilla. Toki myös materiaalit ovat kehittyneet, kuten esimerkiksi uudet päällystetyt mineraalivillaeristeet.
– ’Tärkeintä on, että sisäilmaongelman syytä selvitettäessä huomioidaan riskit laajasti – ei takerruta ajatukseen yhdestä epäpuhtauslähteestä vaan kartoitetaan kyseisen kohteen olosuhteet, epäpuhtauksien lähteet sekä muut sisäilmaston laatuun vaikuttavat tekijät juuri sen kohteen riskien mukaisesti ja tehdään johtopäätökset kokonaiskuvan perusteella, Malmivaara jatkaa.
Mineraalivillakuidut voivat aiheuttaa sisäilmaan ongelmia.
Kirjaudu jotta voit kommentoida.