Helsingin ja Suomen ylpeys, eli vuoden 1952 olympialaisia varten valmistunut stadion on saanut uuden muotonsa, eli vuosia kestänyt ja miljoonia maksanut urakka alkaa olla loppusuoralla. Itseasiassa stadion valmistui jo valmistui vuonna 1938 vuoden 1940 olympialaisia varten. Kisat peruttiin toisen maailmansodan vuoksi ja Helsingin olympiastadion sai isännöitäväkseen vuoden 1952 olympialaiset.

Stadionille mahtui ennen remontti noin 40 000 katsojaa, ja remontin jälkeen katsomopaikkoja on noin 36 000, joka johtuu pääosin entistä paremmista tuoleista, jotka korvasivat entiset pitkät istumapaikat katsomossa. Eli nykyään jokaiselle katsojalle on oma istuimensa. Uusi stadion maksoi lopulta yli 300 miljoonaa euroa, eli talousarvio meni sellaiset 100 miljoonaa euroa yli. Näin sitten saimme uuden stadionin joka ylväänä isännöi erilaiset urheilutapahtumat.

Stadionia on nyt muuten remontoitu yhteensä neljä vuotta. Symmetriaa on historiaalisesti myös siinä, että remontti kesti yhtä kauan kuin stadionin rakentaminen aikanaan: rakennustyöt käynnistyivät vuonna 1934 ja käyttöön stadion vihittiin vuonna 1938.

Mutta ei kaikki kuitenkaan ole mennyt aivan suunnitelmien mukaisesti.

Vaikka katsomo piti rakentaa sellaiseksi, että jokaiselta istuimelta olisi esteetön näkymä kentälle, ei se aivan toteudu. On luonnollista, että katsomorakenteita ylhäällä pitävät pilarit saattavat aiheuttaa näköesteen, mutta se, että paikalle tuodut isot infonäytöt tekevät saman kohtuullisen isolle katsomo-osalle kahdessa osassa katsomoa, jäikin sitten rakentajilta huomioimatta ja kuvat tilanteesta ovat jo levinneet ympäri sosiaalista mediaa.

Urheilu ja Helsinki

Stadion tulee olemaan ei vain urheilutapahtumien paikka, vaan monien muidenkin tapahtumien. Meidän oma toimitus on ollut stadionilla niin Suomi-Ruotsi maaottelussa kuin Michael Jacksonin keikalla, joten iso stadion tulee tulevaisuudessakin isännöimään mitä erilaisempia viihdetapahtumia. Yksi todennäköisimmistä stadionin nurmen käyttäjistä tulee olemaan Suomen jalkapallomaajoukkue eli Huuhkajat, joka Stadionin remontin aikan on pelannut eri kentillä Suomessa. Olympiastadionin nurmena on Suomessa kasvatettu siirrettävä nurmi. Puhutaan että Stadionin nurmi olisi Pohjois-Euroopan paras ja stadionilla olisi tavallista enemmän salaojaputkia. Nurmen kasvukerro on aiempaa läpäisevämpi ja kenttämestarina toimii Jari Kurvinen.

Ensimmäinen ottelukin on jo pelattu stadionilla, vaikkei stadionin nurmi ollutkaan täysin valmis vielä peliä varten. Stadionilta nimittäin puuttui vielä itsepelialueen ympäröivät nurmimatot, joka aiheutti pelaajille vaaratilanteita avausottelussa, Kansallisen liigan eli naisten SM-liigan PK-35–HJK ottelussa. Syy tähän on informaation kulun ongelmat: Nurmimatot ovat saapumassa stadionille ja tilaus oli aikataulutettu Nations Leaguen otteluohjelman mukaisesti eli tästä syystä matot ovat vasta saapumassa stadionille ja eivät ehtinee vielä tähän otteluun. Nurmimatot ovat alunperin siis tilattu siten, että ne olisivat paikallaan syyskuun 3.päivään mennessä.

Eikä vain maanpäällä, vaan uusi stadion pitää sisällään melkoisen arsenaalin mahdollisuuksia piilossa näkyviltä. Stadion on nimittäin täynnä erilaisia kokous- ja liikuntatiloja, jotka ovat jo nyt varattavissa Stadionin omalta sivustolta.

Kokoukset ja liikunta

Liikuntasali 1, maanalaiset liikuntatilat. Kuva Stadion-säätiö/Wellu Hämäläinen

Olympiastadionin uusissa tiloissa on niin liikunta- kuin kokoustiloja. Stadionilla on mmm a-suora eli 55 metrin neljän radan suora, 157 neliön max 50 henkilön 1940-tila, sekä samankokoinen 1952-tila. Lisäksi tarjolla non viisi erilaista liikuntasalia aina lähes tuhannen neliön tilasta reilun sadan neliön tilaan.

Kokoustiloja Stadionilla on mm. 150 hengen auditorio, 56 henkilön 1938-tila, ja sadan hengen 1940- ja 1952-tilat sekä seitsemän pienempää kokoushuonetta sekä 120 hengen monitoimisali. Onkin eräänlainen kokemus järjestää yritystreffit Stadionilla, vai mitä?

Stadionin torni avoinna

Kuva Stadion-säätiö/Wellu Hämäläinen

Tornivierailuissa on huomioitu korona-ajan haasteet ja vierailijaryhmät rajoitetaan turvallisuussyistä toistaiseksi 10 kävijään kerralla. Puolen tunnin vierailuajalla tornissa pääsee fiilistelemässä avautuvaa maisemaa yli Helsingin.

Pääkuva: Stadion-säätiö/Wellu Hämäläinen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.