Suomalaiskodeissa sattuu keskimäärin 100 vesivahinkoa päivässä. Noin joka kolmas vahingoista saa alkunsa kodinkoneista ja näistä noin 90 prosenttia on astianpesukoneen aiheuttamia. Usean astianpesukoneen alla on nykyään vuotokaukalo, mutta moni ei tiedä, että jo 5 vuotta vanha astianpesukoneen poistoputki kannattaa vaihtaa. If kokosi helpot vinkit astianpesukonevuodon ehkäisyyn.

Vesivuoto on suomalaiskotien yleisin vahinko. Vakuutusyhtiöt korvasivat viime vuonna noin 25 000 vuotovahinkoa kotivakuutuksesta. Kaikkiaan suomalaiskodeissa sattuu vuosittain arviolta jopa 40 000 vuotovahinkoa, sillä kaikkia vahinkoja ei ilmoiteta vakuutusyhtiöihin. Pelkästään Ifiin ilmoitetaan joka päivä useita kymmeniä vesivahinkoja.

Yleisimmin vahinko saa alkunsa vanhoista käyttövesi- ja viemäriputkista. Toiseksi yleisimmin syynä ovat Ifin tilastojen mukaan kodinkoneet: esimerkiksi rivi- ja kerrostaloissa joka kolmas vuotovahinko saa alkunsa kodinkoneista. Kodinkoneista ylivoimaisesti useimmin, jopa 90 prosentissa tapauksista, vesivahingon aiheuttaa astianpesukone.

– Jos vuotoa ei huomata ajoissa, pahimmillaan vuotava astianpesukone ajaa perheen evakkoon viikoiksi korjaustöiden ajaksi. Vuotavan pesukoneen aiheuttaman vahingon korjauskustannukset voivat nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroon.Onneksi kodinkoneista aiheutuvia vesivahinkoja on mahdollista helposti ehkäistä omalla toiminnalla, kuvaa vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä.

Jo viisi vuotta vanha poistoletku on usein huonossa kunnossa

Viisi vuotta vanha astianpesukone ei kuulosta vielä kovin vanhalta, mutta toisin kuin moni tietää, jo siinä vaiheessa sen poistoletku on huomattava riski vuotovahingolle.

– Viisivuotias poistoletku kannattaa vaihtaa, sillä kemikaalit heikentävät letkua ja mekaaninen rasitus saa puolestaan heikentyneen letkun helposti vuotamaan. Vaihto onkin hyvä tehdä jokaisen astianpesukoneen korjauksen tai ammattimaisesti tehdyn huollon yhteydessä, painottaa Koskela.

Kun astianpesukone alkaa lähetä iältään kymmentä vuotta, on korkea aika harkita uuden koneen hankkimista. Vahinkojen riski kasvaa selvästi koneen iän myötä, minkä lisäksi vanha kone käyttää enemmän sähköä ja vettä.

Sotkuinen allaskaappi piilottaa vuodon

Toinen riskitekijä on allaskaappi, joka monessa kodissa pursuaa sekaisin roskakoreja, astianpesukoneen liitoksia ja muuta tavaraa. Tällöin liitoksiin tulevaa vuotoa on hankala havaita.

– Usein vielä täysinäinen roskakori nojaa liitoksiin löystyttäen niitä. Löysästä liitoksesta vuotava pisara kulkee helposti letkujen ulkopintaa pitkin talon rakenteisiin, ellei putkien läpivientejä kaapinpohjassa ole tiivistetty. Liitosten kunto on kuitenkin hyvin helppo testata itse: pyyhkäise talouspaperilla letkujen liitoksia sen jälkeen, kun koneet ovat olleet käytössä. Jos paperiin tulee vettä, liitoksessa on korjausta vaativa vuoto, Koskela toteaa.

Lisäturvaa voi hankkia allaskaapin alla olevaan sokkelitilaan sijoitettavalla vuotovahdilla, joka ilmoittaa vuodoista.

Astianpesukoneen lisäksi vesivahinkoja aiheuttavat pyykinpesukoneet sekä hieman yllättäen myös jääkaapit ja pakastimet. Myös niiden alle kannattaa asentaa vuotokaukalo.

Kotivakuutus korvaa astianpesukonevuotoja

Kotivakuutus auttaa, jos esimerkiksi astianpesukone rikkoutuu yllättäen ja vuotovesi kastelee keittiön lattian ja kaapistot. Omakotitalon vakuutus korvaa myös talon rakenteelle aiheutuneita vahinkoja, asunto-osakeyhtiöissä talon rakenteet kuuluvat taloyhtiön vakuutukseen. Ifin kaikki kotivakuutukset korvaavat lisäksi tilapäisasunnon kustannuksia, jos joutuu asumaan tilapäisesti muualla vakuutuksesta korvattavan vesivahingon takia.

6 vinkkiä: näin ehkäiset astianpesukonevuodon kodissasi

  1. Anna ammattilaisen tehdä astianpesukoneen putkiasennukset. Silloin myös vastuu asennuksesta ja mahdollisista virheistä on asentajalla.
  2. Laita astianpesukoneen alle vuotokaukalo asennuksen yhteydessä. Lisäksi allaskaapin alla olevaan sokkelitilaan voi asentaa vuodoista ilmoittavan vuotovahdin.
  3. Älä jätä astianpesukonetta päälle yöksi tai kotoa poistuessa. Vesivahinkojen haitat kasvavat sitä mukaa, mitä kauemmin vesi ehtii imeytyä rakenteisiin.
  4. Sulje vesihana aina, kun astianpesukone ei ole käytössä.
  5. Tarkista säännöllisesti liitokset pyyhkäisemällä talouspaperilla letkujen liitoksia sen jälkeen, kun kone on ollut käytössä.
  6. Vaihda astianpesukoneen poistoletku 5 vuoden välein. Toimivakin astianpesukone kannattaa vaihtaa, kun sen ikä lähenee kymmentä vuotta.

If haluaa tehdä suomalaisten arjesta turvallisempaa nostamalla esiin ajankohtaisia riskejä ja tapoja ehkäistä niitä. Tehdään yhdessä #riskitönpäivä!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.