Moni ei tiedä, että kotivakuutus pitää olla hankittu jo asuntokauppakirjaa allekirjoittaessa, jotta riitatilanteissa auttava oikeusturvavakuutus on voimassa. Valitettavan usein etenkin ensiasunnon ostaja ottaa kotivakuutuksen vasta muuttaessa ja jää ilman oikeusturvavakuutuksen apua. Asuntokauppariitojakin useammin nuoret aikuiset hakevat vakuutuksesta apua jouduttuaan rikoksen uhriksi.

Harva tiedostaa, mikä merkitys on kotivakuutuksen sisältämällä oikeusturvavakuutuksella. Ylivoimaisesti eniten oikeusturvavakuutuksesta korvataan asunto- ja kiinteistökauppariidoista aiheutuneita asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja. Seuraavaksi yleisimpiä vahinkoja ovat perheoikeudelliset riidat, kuten huoltajuuskiistat, sekä rikokset. Kalleimpia ovat Ifin tilastojen perusteella juuri asuntokauppariidat.

– Oikeusturvavakuutusta ei usein osata ajatella tai arvostaa, ennen kuin jotakin sattuu. Etenkin asuntokauppariidat ovat kuitenkin valitettavan yleisiä ja myös kalliita, koska niiden käsittelyssä tarvitaan tyypillisesti myös erilaisia rakennusalan toimijoiden selvityksiä ja lausuntoja. Ifin korvaama keskivahinko on niissä yli 4000 euroa. Monessa tapauksessa kuluja maksetaan kuitenkin enimmäiskorvausmäärä, joka on oman valinnan mukaan joko 10 000 tai 20 000 euroa, kommentoi vakuutuspäällikkö Sanna Bergroth Ifistä.

Kannattaa aina selvittää, että oma kotivakuutus varmasti sisältää oikeusturvavakuutuksen sekä mikä on sen enimmäiskorvausmäärä. Ifin kaikki koti-irtaimistovakuutukset sisältävät oikeusturvavakuutuksen.

Nuoret aikuiset joutuvat vanhempia useammin rikoksen kohteeksi

Alle 30-vuotiaat nuoret aikuiset erottuvat Ifin vahinkotilastoissa, sillä he hakevat oikeusturvavakuutuksesta useimmiten apua jouduttuaan rikoksen uhriksi. Nuorilla rikokset muodostavat lähes 30 prosenttia kaikista oikeusturvavahingoista. Vahinkojen määrä on kasvanut viime vuosina.

– Nuoret aikuiset joutuvat selvästi vanhempia useammin rikoksen kohteeksi. Tyypilliset tapaukset ovat erilaisia ryöstöjä tai pahoinpitelyjä, joissa vakuutus korvaa lakimiehen ja mahdollisten todistajien palkkioita, Bergroth kommentoi.

Moni jää tietämättömyyden vuoksi ilman korvausta

Kaikkiin oikeusturvavakuutuksiin liittyy niin sanottu kahden vuoden sääntö: jos oikeusturvavakuutus on ollut voimassa alle kaksi vuotta, tulee myös niiden asioiden, joihin riita perustuu, olla syntynyt vakuutuksen voimassaolon aikana.

– Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että oikeusturvavakuutuksen pitää olla voimassa jo silloin, kun allekirjoittaa asuntokauppakirjaa. Jos vakuutuksen ottaa vasta muuttaessa eikä aikaisempaa vakuutusta ole, oikeusturvavakuutuksesta ei ole apua, jos asunnossa myöhemmin ilmenee jotakin, jonka vuoksi ajaudutaan myyjän kanssa riitaan. Valitettavan moni ei tiedä tätä. Ifiin tulee viikoittain tapauksia, joissa vakuutus ei ole ollut voimassa oikealla hetkellä. Toinen syy tähän on se, että kotivakuutus on jouduttu päättämään maksamattomien vakuutusmaksujen vuoksi, Bergroth kuvaa.

Kotivakuutus voi yhtä hyvin olla voimassa vaikka edelliseen asuntoon – ratkaisevaa on, ettei siihen tule katkosta, vaan henkilöllä on oikeusturvavakuutus jotakin kautta voimassa.

Moni myös luulee, että oikeusturvavakuutus auttaa vain silloin, kun tapausta käsitellään oikeudessa.

– Tämä ei pidä paikkaansa, eli korvaamme toki myös muita tapauksen selvittämiseen liittyviä asianajokuluja. On vakuutusyhtiönkin etu, että tapausta sovitellaan eikä tarvitsisi mennä oikeuteen asti, painottaa Bergroth.

Oikeudenkäyntiin varautumiseen If tarjoaa lisäksi laajaa oikeusturvavakuutusta, joka korvaa myös vastapuolelle maksettavaksi tuomitut oikeudenkäyntikulut.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.