Helsingin uusi maamerkki Tripla verhotaan keraamisilla julkisivulaatoilla, joissa on ilmaa puhdistava antibakteerinen HT-pinnoite. Innovatiiviset ja Triplaa varten kehitetyt laatat toimittaa Agrob Buchtal, jota ABL-Laatat edustaa Suomessa.

Syksyn 2018 aikana Pasilaan kohoava Tripla on saanut keraamiset laatat julkisivuihinsa. Vaikka laattojen ripustaminen sujuu ripeästi ja on projektissa suhteellisen lyhyt ajanjakso, takana on useamman vuoden kestänyt suunnittelu- ja tuotekehitysvaihe. Triplalle luotiin ominaisuuksiltaan täysin yksilöllinen julkisivulaatta yhteistyössä laattojen toimittajan Agrob Buchtalin kanssa. ABL-Laatat on Agrob Buchtalin pitkäaikainen kumppani ja edustaja Suomessa.

Ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus ovat olleet Triplan suunnittelun lähtökohtia. Triplan pääsuunnittelijana toimiva Arkkitehdit Soini & Horto oli käyttänyt aiemmissakin hankkeissa julkisivukeramiikkaa. Julkisivukeramiikka sopi ekologisia arvoja painottavaan Tripla-hankkeeseen: se valmistetaan luonnonmateriaaleista, ja se kestää sääolosuhteiden vaihtelun käyttö- ja ulkoasuominaisuuksiltaan muuttumattomana.

”Koko hankkeessa on ollut jo kilpailuvaiheessa ekologinen kriteeristö rakennusmateriaaleille ja tekniikalle. Julkisivut ovat osa isoa kokonaisuutta. Keraamiseen laattaan päädyttiin tuotteen käyttöominaisuuksien vuoksi. Monimuotoisuus antaa suunnittelijalle valtavasti mahdollisuuksia toteuttaa hankkeen arkkitehtonisia tavoitteita”, suunnittelujohtaja Kalle Soini kertoo.

”Ympäristövaikutuksista ollaan kiinnostuneita enenevässä määrin koko ajan. Koko rakenne on suunniteltu energiatehokkaaksi, ja kaikki osaset tukevat kokonaisuutta. Julkisivun tulee olla designiltaan aikaa kestävä. Keraaminen julkisivu on materiaaleista pitkäkestoisimmasta päästä”, YIT:n hankintapäällikkö Ulla Judström toteaa.

Keraamisten laattojen elinkaari on pitkä, ulkoasua ja käyttöominaisuuksia voidaan muokata hyvin yksilöllisesti ja kustannuksetkin pysyvät kohtuullisina. Soinin mielestä tuotekehitysprojekteja kannattaisi tehdä rohkeamminkin, jotta julkisivuihin saataisiin lisää vaihtelua ja omaleimaisia ratkaisuja.

”Julkisivukeramiikan vahvuuksia ovat kestävyys ja ulkonäön pysyvyys – se ei muutu ajan hampaan alla kuten muut materiaalit. Mielikuvituksella ei ole oikeastaan rajoja, sillä keraamisessa laatassa on niin paljon hienosäädettäviä elementtejä – muoto, koko, ladonta, suuntaus, pintakäsittely, kiiltoasteet ja värit. Suuri paletti tekee keramiikasta mielenkiintoisen”, Soini sanoo.

Ensimmäiset hahmotelmat Triplan julkisivulaatasta tehtiin neljä vuotta sitten, ja muotoiluprosessi jatkui tilaukseen asti. Kehitysprosessin aikana käytiin läpi lukuisia vaihtoehtoja ja tehtiin perusteellista testausta. Lopullinen laatan ulkoasu on monen vaiheen ja monen osaajan yhteistyön tulos. Triplan oma julkisivulaatta on vaalea, lasitettu ja profiililtaan kolmiulotteisen aaltoileva. Sen pintaan on digitulostettu savelle tunnuksenomaisia mineraalipilkkuja. Lopullinen ulkoasu kunnioittaa keramiikan perinteitä.

Sekä rakennuttajan että arkkitehdin näkökulmasta julkisivujen valinnassa mentiin yksilöllinen ja kestävä design edellä. Juuri tuotekehittäminen on Soinin ja Judströmin mielestä ollut julkisivujen osalta hedelmällisintä antia ja opettavaisinta kaikille osapuolille.

”ABL-Laatat ja Agrob Buchtal ovat kantaneet kortensa kekoon tuotekehityksessä. Olemme tehneet useita testauksia eri pinnoitteilla, eri laattamuodoissa, pintakäsittelyillä ja väreillä. Prosessi on ollut vuosien mittainen”, Soini sanoo.

25 000 m2 Triplan julkisivua puhdistaa Pasilan ilmaa kuin pieni metsä

Tripla saa täysin räätälöidyn ja uniikin Agrob Buchtalin julkisivulaatan, jossa on HT-pinnoite, eli titaanioksidipinnoite. HT-pinnoitteessa on kolme keskeistä etua: antibakteerinen vaikutus, helppo puhdistettavuus ja kyky hajottaa ilman epäpuhtauksia.

Antibakteerinen HT-pinnoite ehkäisee homeen, bakteerien, levien ja sammaleiden kasvua. HT-pinnoite hajottaa myös ilman epäpuhtauksia, kuten pakokaasua, joten kaupunkiympäristössä Triplan 25 000 m2 julkisivupinta-ala puhdistaa ilmaa samoin kuin pieni lehtipuumetsä.

Sen vaikutus perustuu valokatalyysiin: ilmankosteus ja happi aktivoituvat jopa keinovalosta. Katalyysi käynnistyy loputtomasti itsestään, joten laatat on erittäin helppo pitää puhtaana.  Jokainen sade puhdistaa julkisivulaatat ilmaiseksi. Titaanioksidipinnoite on poltettu korkeassa lämpötilassa laatan pintaan, eikä se liukene tai kulu pois.

”Ympäristövaikutukset ja energiatehokkuus ovat koko Triplan mittakaavassa tärkeitä. Ilmaa puhdistava ominaisuus oli yksi tuote- ja toimittajavalintaan vaikuttanut merkittävä kriteeri. Luotimme saksalaisen valmistajan tekemiseen. Agrob Buchtal on ollut alalla pitkään. Tehdaskäynneillä näkemyksemme tuotteen ja toimittajan laadusta ja luotettavuudesta syveni”, Judström sanoo.

Helsingin uusi maamerkki

Vuoden 2019 lopussa koko Helsinki näkee, miltä sen uuden maamerkin julkisivut näyttävät valmiina.

”Ainahan se jännittää, miten julkisivulaatta käyttäytyy eri valo-olosuhteissa luonnossa. Täytyy sanoa, että Triplan laatta oli todella onnistunut. Olemme käyneet tutkimassa sitä eri tilanteissa. Kun ajan Länsiväylää pitkin kaupunkiin, Tripla näkyy ja kimaltelee aamun valossa Lauttasaaren sillalle saakka todella komeasti”, Soini kiittelee.

Triplan moniulotteisuus on Soinin mukaan onnistunutta. Mitä lähemmäs rakennusta tulee, sitä enemmän muotoilu avautuu. Ladonnan suunnat, muodot, pinnat ja väri pelaavat yhteen. Tripla käsittää kolme korttelia, joten kokonaisuuteen on haettu elävyyttä vaihtelemalla julkisivulaattojen ladontaa. Keskimmäinen kortteli on ladottu vaakaan, viereiset pystyyn. Tietyllä kaavalla laattojen kärjet kohtaavat, vaikka laatat on limitetty. Laattoja on kymmentä eri kokoa, ja pituudet vaihtelevat välillä 25–120 cm. Kokonaisvaikutelma muuttuu valon suunnan mukaan.

”Triplan täytyy olla kaupunkikuvallisesti mittakaavaltaan sellainen, että kun lähestyt rakennusta, aina jokin uusi taso paljastuu. Tässä se toimii paremmin kuin osasin odottaa”, Soini sanoo.

5 faktaa Triplan julkisivukeramiikasta

  1. Julkisivulaatta on Agrob Buchtalin projektikohtaisesti räätälöimä, tuote on Keratwin K20. Taustatuulettuva järjestelmä antaa suojan joka säällä. Seinärakenteiden ja julkisivupinnan väliin jäävä ilmapatja torjuu energiahukkaa pakkasilla ja pitää sisäilman miellyttävänä kesäkuumalla.
  2. Julkisivukeramiikka on luonnontuote, siinä on savea, kvartsia ja maasälpää.
  3. Julkisivukeramiikalla on pitkä elinkaari: se ei kulu tai haalistu sääolosuhteiden vuoksi. Keraaminen julkisivu maksaa itseään pitkällä aikavälillä takaisin, sillä se on aikaa kestävä ratkaisu, huoltovapaa, ja säästää lämmitys- ja ilmastointikuluissa.
  4. HT-pinnoitteen ansiosta antibakteerinen vaikutus. Pinta estää sammaleen, levien ja sienien kasvua. Samalla se puhdistaa puiden tavoin ilmaa, kun se hajottaa epäpuhtauksia pinnoiltaan.
  5. Julkisivukeramiikan ulkoasua ja ominaisuuksia mahdollisuus muokata projektikohtaisesti, kustannustehokkasti.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.