Jopa 63 prosenttia suomalaisista on huolissaan lastensa turvallisuudesta heidän ollessaan yksin kotona, paljastaa Verisuren Turvabarometri-tutkimus. Huolta aiheuttavat etenkin onnettomuuden ja tulipalon pelko. Lue vinkit, miten lapsia kannattaa ohjeistaa hätätilanteen varalta.

Koulujen alkaessa lasten turvallisuus on vanhemmille erityisen ajankohtainen asia, kun lapset ovat useammin yksin kotona koulun jälkeen ja aamuisin. Suomalaisista yli 60 prosenttia (63 %) on huolissaan lastensa turvallisuudesta, kun lapset ovat yksin kotona. Tutkimuksen mukaan erityisesti naiset, lähes 70 prosenttia (68 %), ovat huolissaan kotona olevista lapsista. Miehistä huolta kokee hieman harvempi (57 %).

– Vaikka lapset olisivat jo vähän isompia, vanhempien huoli tuskin koskaan poistuu kokonaan. Huolta voi kuitenkin lievittää tekemällä kodista mahdollisimman turvallisen ja käymällä turvallisuusasiat lasten kanssa säännöllisesti läpi, toteaa Verisuren toimitusjohtaja Nina Pyyhtiä.

Vanhemmat epäilevät lasten kykyä toimia tulipalossa

Onnettomuuden ja tulipalon pelko aiheuttavat eniten huolta lasten ollessa yksin kotona. Yli puolet (51 %) pelkää, että lapsi satuttaa itsensä keittiöaskareissa tai muissa puuhissa, ja samoin noin puolet (49 %) on huolissaan tulipalon mahdollisuudesta. Neljäsosalla (24 %) huolen taustalla on asuntomurron pelko.

Noin kolmasosa vastanneista (29 %) ei ollut varma, osaisiko hänen vähintään 7-vuotias lapsensa toimia oikein tulipalon syttyessä.

– Tärkein vinkki paloturvallisuudessa on lasten kanssa sama kuin aikuisten kanssa eli ennaltaehkäisy: pitää toimia niin, että tulipaloa ei pääsisi syttymään. Tulipalo alkaa usein sähkölaitteista, joten lasten kanssa kannattaa sopia, mitä laitteita he saavat käyttää yksin ollessaan ja mitä eivät, Pyyhtiä sanoo.

Käy nämä asiat läpi lapsen kanssa – turvallisuuden lisäksi parannat samalla omaa mielenrauhaasi

  1. Opeta lapselle paloturvallisuuteen liittyvät asiat hänen ikätasolleen sopivalla tavalla. Pienen lapsen kanssa kanssa voi leikin varjolla esimerkiksi harjoitella kotoa poistumista tulipalon varalta. Neuvo sulkemaan poistuessa ovet perässä, jotta palon leviäminen hidastuisi. Erityisesti monikerroksiseen asuntoon kannattaa hankkia sarjaankytketyt palovaroittimet, jotka kaikki hälyttävät, kun yksikin varoitin havaitsee savua. Näin palo havaitaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja poistumiseen jää enemmän aikaa.
  2. Lapselle on tärkeää korostaa, että tulipaloa ei missään tapauksessa saa mennä piiloon. Neuvo soittamaan apua ulospääsyn jälkeen turvallisesta paikasta tai kääntymään esimerkiksi naapurien tai muiden aikuisten puoleen.
  3. Vanhemman koululaisen tai teini-ikäisen kanssa voi käydä läpi alkusammutusta. Alkuvaiheessa olevaa paloa voi yrittää sammuttaa itse, mutta kuitenkin niin, että oma turvallisuus ei samalla vaarannu.
  4. Älä jätä tulitikkuja lapsen saataville. Kerro lapselle, että kynttilät ja muu elävä tuli ovat vain aikuisten käyttöä varten.
  5. Sovi lapsen kanssa, mitkä tavarat ja laitteet ovat sallittuja käyttää yksin ollessa. Esimerkiksi ruuan lämmittäminen mikrossa onnistuu alakoululaiselta, mutta hellan käyttö voi olla parempi jättää vanhemmille.
  6. Varmista, että kodin sähkölaitteet ja -johdot ovat ehjiä, jotta laitteita olisi turvallista käyttää. Käy lapsen kanssa läpi oikea käyttö: kerro esimerkiksi, että vettä tai muita juomia ei saa pitää sähkölaitteen vieressä, jotta nestettä ei päädy laitteeseen.
  7. Käy lapsen kanssa läpi, miten välipalaa saa tehtyä keittiössä turvallisesti. Juustohöylän, veitsen ja muiden terävien esineiden käyttöä on hyvä harjoitella rauhassa vanhempien kanssa ennen kuin lapsi saa luvan käyttää niitä yksin.
  8. Varaa kotiin laastareita pieniä naarmuja varten ja käy lapsen kanssa läpi, miten pienen haaverin sattuessa toimitaan.
  9. Neuvo, missä tilanteissa ja miten tulee soittaa hätänumeroon 112. Varmista, että lapsi osaa kertoa kotiosoitteen. Osoitteen voi laittaa muistiin esimerkiksi jääkaapin oveen.

Tutkimus: Tutkimuksen toteutti Verisure Oy:n toimeksiannosta YouGov Finland. Tutkimus toteutettiin 15.1.–17.1.2018 YouGovin kuluttajapaneelissa. Kyselyyn vastasi 1006 yli 18-vuotiasta suomalaista. Sekä lähtöotos että lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

Verisure on Suomen ja Euroopan johtava kodinturva-alan yritys. Tarjoamme ammattimaisesti valvottuja, älykkäitä murto-, palo- ja vuotohälytysjärjestelmiä koteihin ja pienyrityksiin. Palveluamme käyttää jo yli 300 000 suomalaista ja käsittelemme yli 20 000 hälytystä kuukaudessa. Panostamme laatuun ja palveluun, minkä ansiosta asiakkaamme kuuluvat alan tyytyväisimpiin.

Teknologisesti edistykselliset turvajärjestelmät liitettynä oman hälytyskeskuksemme ympärivuorokautiseen valvontaan on palvelumme perusta, jonka avulla parannamme kotien ja yritysten turvallisuutta. Verisuren hälytysjärjestelmän älykkäät ominaisuudet ja mobiilisovellus tekevät arjesta helpompaa ja mukavampaa koko perheelle.

Olemme osa kansainvälistä Verisure Securitas Direct -ryhmää, joka palvelee noin 3 miljoonaa asiakasta ja työllistää yli 14 000 henkilöä 14 maassa Euroopassa ja Etelä-Amerikassa. Joka kolmaskymmenes sekunti uusi asiakas saa Verisure-hälytysjärjestelmän jossain päin maailmaa.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.