Puhuttaessa työntehokkuudesta tulee lauseisiin lukevat teollisuuden työntekijöiden tilastoista, koska niissä teholukemien kerääminen ja analysointi on tuttua jo vuosikymmenien ajalta. Myynnin ja markkinoinnin puolella työntehokkuusarvot ovatkin sitten hieman vaikeampia laskea ja analysoida.

Teollisuudessa yksi paljon työn tehokkuuteen vaikuttava tekijä on automaatio. Nykyaikaisten teollisuusautomaatioprojektien ja kehitysideoiden kohteena ovat toistuvat ja yksinkertaiset (ja monimutkaiset) työtehtävät, jotka olisivat automatisoitavissa tai siirrettävissä roboteille. Virheiden määrää myös pyritään vähentämään kehittämällä entistä paremmin automatisoituja työnkulkuja.

Tuottavuus on taloustieteessä tuotannon tehokkuuden tärkeä mitta. Tuotanto on aina prosessi ja sen tuottavuutta mitataan tuotoksen ja panoksen suhteella tuotos per panos. Kun tuotannon kehittämisen seurauksena tuotos per panos -suhde eli tuottavuus kasvaa, tuotannossa saadaan enemmän aikaan vähemmällä. Kun tuotannossa saadaan aikaan enemmän vähemmällä, taloudelliseen yhteisöön syntyy lisätuloja tai lisäarvoa. Lisäarvo ja lisätulot johtavat yhteisössä suurempaan tarpeiden tyydyttämisen asteeseen, jota yleisesti pidetään hyvinvoinnin tärkeänä mittana.

Mutta työnvalvonnasta vastaa vielä useimmiten ihminen. Se on ihminen, joka katselee erilaisia näyttöjä ja painelee nappuloita ja tekee tarvittavia säätöjä. Jatkossa AI eli tekoäly varmaan tekee tästäkin entistä enemmän, mutta tällä hetkellä työntekijät hoitavat näyttöjen edessä tehtävät työt.

Pieniä, isoja, minikokoisia

Meillä on töissä ja omassa päivittäisessä elämässä mukana kaikenlaisia näyttöjä. Töissä ne voivat olla nimenomaan jonkun laitteen kyljessä oleva näyttö ja vapaalla omassa ranteessa olevassa älykellossa voi olla erikoisnäyttö – nämä kaikki ovat tulleet elämäämme viimeisten vuosikymmenten aikana, ja mitä onkaan tulossa nurkan takana?

Näyttöjen tekniikka voi olla vaikka TFT tai Oled tai vaikkapa kosketusnäyttö ja näyttöjen koko voi olla pikkuriikkinen tai todella iso. Lohjalainen Complink edustaa Suomessa ja Pohjoismaissa valmistajia, jotka tekevät näitä näyttöjä erilaisiin tarpeisiin.

Uusia yrityksiä syntyy koko aika ja samalla uusi näyttötarpeita kehitellään ja rakennetaan. Myös jo olemassa olevat yritykset kehittävät omia tuotteitaan ja uusia näyttötekniikoita tuodaan Suomeen tasaiseen tahtiin, kertoo Complink Oy:n Petri Järvinen.

Kun uutta tuotetta kehitetään tai vanhaa kohennetaan ja projektissa tarvitaan näyttöosaamista, me voimme tulla paikalle kertomaan, mitä meillä on tarjota, jatkaa Järvinen.

Ongelmia tuotannossa

Välillä vanhatkin tuottajat kokevat kovia, kun luotettava toimittaja päättää muuttaa tuotantoaan tai lopettaa kokonaan. Varsinkin elektroniikka-alalla on paljon liikehdintää ja yrityksiä ostetaan ja liitetään toisiinsa maailmalla harva se päivä, ja tästä saattaa välillä syntyä pullonkaula tuotannossa.

Pyrimme koko projektin ajan myös löytämään vaihtoehtoisia valmistajia, jotta jos ensimmäiseltä toimittajalta palaa tehdas, lopettaa tuotannon tms. olisimme valmiita siirtämään tuotannon vaihtoehtoiselle valmistajalle.

Meillä on pitkäaikaiset ja luotettavat suhteen toimittajiimme näyttöjen suhteen, emmekä ehdota tai esittele asiakkaillemme ”tulossa olevia” tuotteita, vaan näyttöjä, jotka ovat oikeasti saatavilla niillä spekseillä, jotka meillä on esittää, kertoo Järvinen.

On ollut useita tapauksia, joissa asiakas on alkanut tuotteen suunnittelun ns. coming soon komponentilla. Suunnittelu on tehty komponenttivalmistajan alustavilla spekseillä, uskoen komponentin tulevan tuotantoon sovittuna aikana. Näissä tapauksissa on kuitenkin käynyt niin, ettei komponentti koskaan tullutkaan tuotantoon tai sen tulo markkinoille on viivästynyt huomattavasti. Tästä on johtunut, -pahimmassa tapauksessa, jopa koko projektin peruuntuminen. Tämä ei ole yksistään pienten yritysten ongelma, vaan tätä on tapahtunut myös alan jäteille.

 

Suurlohjankatu 20 V 5
FI- 08100 LOHJA

Puh. (010) 387 2000

Petri Järvinen
mobiili+ 358 (0)40 7318083

Pipsa Jauhiainen
mobiili: + 358 (0)400 534 570

Sähköposti: etunimi@complink.fi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.