Joulusiivous kuuluu perinteisiin, jolloin kodin putsaamiseen käytettiin runsaasti aikaa. Joulusiivouksen on tarkoitus valmistella koti rauhalliseen joulun viettoon, jolloin rentoudutaan ja nautitaan läheisten kanssa vietetystä ajasta.

Nykyään kodin siistinä pitäminen on säännöllisyyden avulla helpompaa, kuin esimerkiksi aikana ennen imureita. Tästä huolimatta monelle joulusiivous on mieluisa rutiini, joka valmistelee myös mielen joulutunnelmaan.  Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty: nappaa tästä vinkit, jos haluat toteuttaa järjestelmällisen joulusiivouksen!

1) Tavaroiden vienti paikalleen ja turhien tavaroiden kierrätys

Ensimmäinen askel kodin joulukuntoon saattamisessa on tavaroiden paikalleen vienti. Varsinkin suuremmissa perheissä pyykit levittäytyvät herkästi ympäri asuntoa. Myös pienet, mutta tarpeelliset ja usein käytetyt tavarat, kuten kynät, vihkot ja käyttöesineet kuten laturit saattavat viedä tasotilaa ja luoda epäsiistin ilmapiirin. Käytä aikaa tavaroiden paikalleen viemiseen. Jos paikkaa ei vielä ole, keksi sellainen. Jos siivotessa löytyy tavaroita, joille ei ole enää käyttöä, vie ne kierrätykseen tai laita ne kirpputorilaatikkoon.

2) Sohvan ja muiden pehmeiden huonekalujen imurointi

Nojatuolien ja sohvatyynyjen välit kannattaa imuroida säännöllisesti. Jos teillä joskus herkutellaan sohvalla, voit olla varma, että sohvatyynyjen välistä voi löytyä murusia. Tiukkoihin väleihin kannattaa käyttää imurin kapeaa kärkisuulaketta, muuten sohvan ja huonekalut puhdistaa parhaiten pehmeille pinnoille tarkoitetulla pyöreällä tekstiilisuulakkeella.

3) Mattojen imurointi ja tuulettaminen

Matot kannattaa imuroida huolellisesti, sillä varsinkin nukkamattoihin kertyy herkästi pölyä ja likaa, kuten hiekkaa ja murusia. Allawayn mattotamppari on erinomainen työkalu juuri mattojen imurointiin. Jos omistat esimerkiksi käsinkudotun maton, jota ei suositella tampattavaksi, se puhdistuu parhaiten parkettisuulakkeella. Esimerkiksi eläintenkarvat irtoavat parhaiten pitkälankaisista matoista juuri parkettisuulakkeen avulla.

Mattojen puhdistaminen on hyvä viimeistellä kunnon tuuletuksella – varsinkin, jos ulkona on pakkasta.

4) Lattian imurointi

Mattojen ollessa ulkona on hyvä hetki keskittyä lattian imurointiin. Imurointia ennen kannattaa nostaa tuolit ja muut kevyet huonekalut sivuun. Imuroidessa kannattaa käyttää juuri sinun lattiallesi sopivia suulakkeita. Varsinkin parketille ja laminaatille suosittelemme hellävaraista parkettisuulaketta.

5) Pintojen pyyhkiminen mikrokuituliinalla

Kun pinnat ovat puhtaat tavarasta, voit keskittyä niiden puhdistamiseen. Usein siivoamiseen riittää pelkkä mikrokuituliina; mikrokuitu on itsessään likaa irrottava materiaali. Nihkeä liina irrottaa lian ja kerää myös pölyn. Pyyhkiessä kannattaa kiinnittää huomiota myös kodin bakteeripesiin, eli ovenkahvoihin ja valokatkaisimiin: niiden puhdistuksessa voi olla hyvä käyttää desinfioivaa puhdistusainetta.

6) Lattian puhdistaminen

Kun kaikki muu on puhdistettu, on vielä hyvä hetki mopata lattiat. Tähän käy joko oma moppi vaihtopäällä, tai Allawayn moppisuulake, jolla suoritat vaiheet 4 ja 6 yhtä aikaa.

Jos aika on rajallista, muista, että loppujen lopuksi sillä ei ole väliä, onko jokainen nurkka puunattu kuntoon. Tärkeintä on viettää rentouttava joulu, joka sopii juuri sinulle. Osa viettää sen perheen kesken, osa ulkomailla auringon alla ja joillakin se kuluu töitä tehdessä. Jokaisella on omannäköisensä joulu. Allaway toivottaa kaikille mukavaa joulun odotusta!

 

Allawayn toiminnan lähtökohtana on elämisen laadun parantaminen. Miten tehdä arkisesta siivouksesta helpompaa, mukavampaa ja vähemmän aikaa vievää. Sisäilman puhtauden parantaminen ja ihmisten terveyteen positiivisesti vaikuttaminen on avainasemassa Allawayn toiminnassa. www.allaway.fi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.