Keskuspölynimurijärjestelmä on ollut käytössä SRV Rakennus Oy:n työmaalla Espoon Niittykummussa keväästä 2018 alkaen. Vasemmalla Mika Rosling, SRV Rakennus Oy ja oikealla Timo Lintunen, Cramo Finland Oy.

Cramon keskusimurijärjestelmien avulla pölynhallinta on vaivatointa ja tehokasta. Järjestelmään kuuluu moottoriyksikkö eli imuyksikkö ja ohjauskeskus, suodatin sekä esierotin. Valikoimassa on Gunnar 11 kW ja Pullman Ermator 7.5 kW sekä Dust Control 5800 9.2 kW -yksiköt. Cramon järjestelmät ovat markkinoiden tehokkaimmat ja monipuolisimmat.

Keskusimurijärjestelmä tehostaa ja nopeuttaa niin uudisrakennustyömaiden kuin saneerauskohteidenkin pölynhallintaa. Tämä taas parantaa työolosuhteita ja tehokkuutta, kun työmaan sisäilma on aiempaa puhtaampaa. Cramon keskusimurijärjestelmä täyttää P1-kohteille asetetut ilmalaadun vaatimukset. Cramo on markkinajohtaja keskusimurijärjestelmien vuokrauksessa.

Imurijärjestelmän runkolinjaan voidaan asentaa kerroskeskukset sähkö- ja turvayksiköille. Esimerkiksi linjan led-valot tuovat lisävalaistusta varjoisiin työmaakohteisiin. Turvakaappeihin voidaan sijoittaa palosammutin ja sammutuspeite.

Tehokkain keskusimuri on Cramolla ristitty Gunnariksi. Se on 11 kW moottorilla (32 A /400v). Imuyksiköt vievät lattiatilaa noin kolmen neliön verran. Järjestelmän korkeus on noin 1,8 metriä.

Järjestelmä suunnitelman mukaan

Keskusimurijärjestelmän avulla siivoaminen on helppoa. Näin myös työkoneiden, kuten hiomakoneiden ja monitoimikoneiden, pölynpoisto sujuu kätevästi. Kun pöly voidaan poistaa nopeasti, se tehostaa muiden työvaiheiden etenemistä. Yhtenäinen järjestelmä myös toimii paremmin kuin monta pientä perinteistä laitetta, joita joudutaan siirtelemään esimerkiksi kerrosten välillä. Keskusimurin toimintasäde on laaja, koska imuletku ulottuu noin 30 metrin päähän. Imuroitu pöly kulkee runkolinjaa pitkin alas suodatinyksikköön.

— Järjestelmä valitaan rakennustyömaan laajuuden ja kerrosmäärien mukaan. Me teemme Cramolla alkukartoituksen, jotta järjestelmä voidaan mitoittaa oikein. Esimerkiksi saneerauskohteisiin riittävät usein pienimmät mallimme, kertoo Cramon olosuhdehallinnan asiantuntija Timo Lintunen.

Isoilla työmailla suunnitelma tehdään CAD-ohjelmalla. Laitejärjestelmän lisäksi Cramolta saa laitteiston ammattitaitoisen asennuksen ja ylläpidon. Cramo myös opastaa laitteiden käytössä. Järjestelmään voi tilata lisäkalustoa projektin edetessä. Kun kohde valmistuu, Cramo purkaa järjestelmän ja puhdistaa sen.

Yksikköjä voidaan yhdistää

Keskusimurijärjestelmän runkolinjaus on pienimmissä koneissa1-6 kerrosta ja maksimissaan 16 kerrosta. Tornitalotyömailla on yksikköjä yhdistämällä päästy kaikkiaan jo 35 kerrokseen asti.

Lintunen korostaa hyvän imutehon lisäksi järjestelmän hiljaisuutta.

Keskusimurin osat sijoitetaan alakertaan, josta imupisteet johdetaan runkoletkun ja -putkella avulla kerroksiin. Imurointi ei aiheuta pölyämistä kerroksissa, koska pöly ja roskat imetään Longopac-pölypussisukkaan. Yhdessä Longopac-sukassa on pituutta 22 metriä. Kun imuri on päällä, pöly ja jäte kertyvät säiliöihin, jossa erotellaan karkea ja hienojakoinen pöly. Lopuksi ilma kulkee HEPA H13 -suodattimiin, joiden suodatusaste on yli 99 prosenttia. Puhdasta ilmaa tulee takaisin työskentelytilaan moottorin äänenvaimentimen kautta.

Kun imuri sammutetaan, pöly laskeutuu pölysukkaan. Tällöin käynnistyy vastaavasti automaattinen suodattimen ravistus. Järjestelmän alipaineistusta voidaan tehostaa Cramon alipaineistajilla, joissa on omat HEPA- ja karkeasuodattimet. Alipaineistus parantaa ilman puhtautta, toteaa Lintunen.

SRV Rakennus Oy:n työmaalla Espoon Niittykummussa ratkaisuksi pölynhallintaan valittiin Cramon tarjoamat Gunnar-imurit. Katso video alta. 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.