Raksystems Insinööritoimisto Oy:n tekemien Asuntokaupan Kuntotarkastuksilla tehtyjen havaintojen perusteella voidaan todeta, että jopa 30 %:ssa omakotitaloissa kylpyhuoneet ovat uusimisen tarpeessa eli ovat tulleet teknisen käyttöikänsä päähän. Tämä tarkoittaa jopa reilua 345 000 pientaloa Suomessa.

Kaiken kaikkiaan 75 % rakennuksen rakenteista tai järjestelmistä tulee uusia rakennuksen eliniän aikana.

Tutkimuksen otanta käsittää lähes 10 000 omakotitaloa kautta maan.

 

Kuva 1. Lattiakaivon liitos vedeneristykseen on puutteellinen.

 

Vanhat kylpyhuoneet terveydellinen haitta

Vanhat kylpyhuoneet ovat luonnollisesti käyttöikänsä päässä, sillä muovimatollisissa kylpyhuoneissa käyttöikä on 20 vuotta ja esimerkiksi kosteussulkusivelyllä ja laatoituksella toteutetussa märkätilassa se on vain 15 vuotta. Nykyaikaiset vedeneristeet ovat tulleet pakollisiksi vasta vuoden 1999 jälkeen, joten periaatteessa kaikki ennen vuotta 2000 rakennetut kylpyhuoneet ovat jo käyttöikänsä päässä.

– ’Tekninen käyttöikä perustuu käytössä oleviin tietoihin sekä kokemukseen rakenteen, rakennusosan, järjestelmän tai laitteen kestävyydestä ja on yleistävä (KH 90-00403). Tulee muistaa, että rakenteiden tekniset käyttöiät ovat suuntaa antavia ja, että korjaus- tai uusimistarve esimerkiksi huoltamattomuuden vuoksi voi tulla vastaan jo huomattavasti aikaisemmin. Tämä toimii myös päinvastoin, sillä huoltavalla toiminnalla voidaan hyvin pitkittää rakenteen käyttöä jopa vuosia’, Raksystemsin kuntotarkastusosaston johtaja Kim Malmivaara selventää.

Käyttöikänsä päässä olevat kylpyhuoneet ovat riskialttiita aiheuttamaan sen käyttäjille terveydellistä haittaa ja lisäksi koko kiinteistölle rakenteellista ongelmaa. Vanhojen kylpyhuoneiden tyypillisimmät ongelmakohdat ovat laattanurkkasaumat sekä läpivientien liitokset. Nämä aiheuttavat kosteuden pääsyn rakenteisiin. Lisäksi vanhemmissa kohteissa märkätilojen ilmanvaihdossa sekä lattioiden kallistuksissa havaitaan usein puutteita.

Kuva 2. Laatta- ja silikonisaumoissa on pintahometta.

 

Uusissa kylpyhuoneissa myös huomattavia korjaustarpeita

– ’Tarkastamistamme kohteista voidaan valitettavasti havaita myös se, että uusissa eli 2000- ja 2010-luvuilla rakennetuissa kylpyhuoneissa on todettu jopa reilussa 25 %:ssa uusimis- tai korjaustarpeita’, Malmivaara jatkaa.

Vuonna 2000 ja sen jälkeen rakennetuissa kohteissa havaitut märkätilojen korjaustarpeet johtuvat pääasiallisesti rakennustyön toteutuksen huonosta laadusta johtuvista puutteista ja virheistä. Tyypillisimpiä ongelmakohtia ovat lattiakaivon ja vedeneristeen liitoksen puutteet, jotka mahdollistavat kosteuden pääsyn rakenteeseen. Lisäksi korjattavaa löytyy esimerkiksi lattioiden kallistuksista, ts. lattiakaadot on toteutettu vastoin suunnitelmia, jolloin vesi ei pääse poistumaan suunnitellusti lattiakaivoon.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.