Mökkikausi käynnistyy vauhdilla samalla kun auringonsäteiden määrä lisääntyy. Auringon tuottamaa hyötyä kannattaa harkita erityisesti, jos harkitsee uuden loma-asunnon rakentamista. Aurinkosähköjärjestelmän edullisuus yllättää usein kuluttajan.

Loma-asunnot ovat nykyään kattavasti varusteltuja aina kodinkoneista viilentäviin ilmalämpöpumppuihin ja lämminvesivaraajiin. Mukavuuksien hyödyntäminen edellyttää kuitenkin sähkön tuotantoa ja saatavuutta. Kaikki loma-asunnot eivät ole sähköverkon ulottuvilla, ja nekin, jotka ovat verkon piirissä hyötyvät kustannustehokkaista ja ympäristöystävällisistä ratkaisuista.

Suomalaiset ovat ilahduttavasti heränneet aurinkosähkön kiinnostavuuteen, mutta hankinnan estää usein puutteellinen tieto niin hinnasta kuin luotettavasta toimittajasta.

– Aurinkosähkön hinta on ollut jo pitemmän aikaa laskusuuntainen. Nyt käynnissä olevassa Aurinkosähköä kotiin -kampanjassa avaimet käteen -toimitusten keskihinta on jo alle 1900 €/kW. Tyypilliseen omakotitaloon ja loma-asuntoon riittää jo muutaman kilowatin laitteisto, joten mistään mahdottoman kalliista investoinnista ei enää ole kyse, kertoo asiantuntija Milja Aarni Motivasta.

Loma-asuntoihin aurinkosähkö sopii erinomaisesti kesäaikaisen sähkön tuotannon kohdatessa suurimman kulutuksen. Pesukone pyörii samalla kun aurinko tuottaa tarvittavan sähkön.

Vertailu kannattaa aina

Motiva julkaisi maaliskuussa aurinkosähköhankintaan keskittyvän verkkopalvelun, jossa kuluttajien on entistä helpompaa selvittää aurinkosähkön soveltuvuus omaan käyttöön ja vertailla toimitusten hintojen lisäksi laitteistojen ominaisuuksia ja takuuehtoja.

– Nykyaikaisen loma-asunnon tarpeet eivät eroa omakotitalon sähkönkäytöstä, joten palvelun kampanjatarjouksia voi huoletta hyödyntää loma-asunnon aurinkosähköistämisessä. Verkkosivuilta voi myös suoraan pyytää tarjousta tai yhteydenottoa järjestelmätoimittajalta, Milja Aarni valottaa.

Järjestelmätoimittajia löytyy kattavasti jo ympäri Suomen, ja osassa asennusliikkeistä työskentelee myös aurinkosähköasennuksiin perehtynyt sertifioitu asentaja. Aarni kannustaa tutustumaan toimittajiin sekä keskustelemaan mitoitukseen ja asennukseen liittyvistä yksityiskohdista vähintään parin ehdokkaan kanssa.

– Oikein mitoitettuna, suunniteltuna ja asennettuna aurinkosähkö on taloudellisesti järkevä, lähes huoltovapaa ja pitkäikäinen investointi, Aarni toteaa.

Valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta opastaa kotitalouksia ja taloyhtiöitä aurinkosähköön liittyvissä asioissa. Energianeuvojaan saa yhteyden suoraan osoitteessa https://aurinkosahkoakotiin.fi Messenger-pikaviestipalvelun kautta. Energianeuvoja voi auttaa järjestelmän soveltuvuuden arvioinnissa ja selventää aurinkosähkön hankintaan liittyviä kiemuroita, mutta hankintapäätöksen ja valinnan kuluttaja tekee aina itsenäisesti. Valtakunnallista kuluttajien energianeuvontaa koordinoi Motiva Oy Energiaviraston toimeksiannosta.

Aurinkosähkön avaimet käteen -paketti sisältää:

  • asennuskohteen kartoitus ja laitteiston mitoitus
  • tarvikkeiden kuljetus ja asennus paikalle
  • aurinkopaneelit ja invertterin
  • sähkötyöt ja kaapelointi
  • tarvittavat ilmoitukset sähköverkkoyhtiöön

Runsas puolet hinnasta on laitteistoja, kolmannes asennus- ja sähkötöitä ja loput mitoitusta, kuljetuksia ja yhteydenpitoa verkkoyhtiöön. Lopulliseen hintaan vaikuttavat asennuskohteen sijainti, kattomateriaali ja -rakenteet, kaapelointien pituus ja mahdollinen tarve rakennustelineille tai henkilönosturille.

https://aurinkosahkoakotiin.fi/

https://www.facebook.com/asiaaenergiasta

 

Aurinkosähköä kotiin -kampanja esillä Oma Koti 2018 -messuilla 12.-15.4.2018

Aurinkosähköä kotiin -kampanja on esillä Oma Koti 2018 -messujen Talotekniikkainfossa (osasto 2d41) kaikkina messupäivinä 12.-15.4.2018. Tule kysymään neuvoja ja selvittämään, soveltuuko aurinkosähkö sinun kotiisi tai loma-asuntoosi. Osastolta saat samalla maksutonta neuvontaa energiatehokkaaseen rakentamiseen, remontointiin ja arkeen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.