88 prosenttia isännöitsijöistä kertoo, että heidän taloyhtiönsä ovat saaneet ongelmitta rahoitusta putkiremonttiin. Rahoituksen saatavuus on kuitenkin vähiten taloyhtiön osakkaita huolestuttava asia putkiremontissa.

Rahoituksen saaminen putkiremontteihin ei edelleenkään ole ongelmallista, arvioivat isännöitsijät tuoreessa Putkiremonttibarometrissä. 88 prosenttia isännöitsijöistä kertoo saaneensa asiakastaloyhtiöilleen rahoitusta ongelmitta, kun viime vuonna luku oli 91 prosenttia. Neljä prosenttia vastaajista kertoo, että kustannuksia jouduttiin pienentämään joko vähän tai merkittävästi rahoituksen saamiseksi. 8 prosenttia taloyhtiöistä sai rahoituksen tehtyään lisäselvityksiä.

”Putkiremontti on valtava investointi taloyhtiölle. Rahoituksen hankkiminen on keskeinen osa projektia. Taloyhtiön elinkaaren mukaisten remonttien oikea-aikainen tekeminen tyypillisesti vähintäänkin ylläpitää, jollei jopa paranna osakkeiden arvoa ja asumismukavuutta”, sanoo Danske Bankin kiinteistöistä vastaava johtaja Riikka Mäkinen.

Putkibarometrin mukaan taloyhtiöiden osakkailla on realistinen käsitys siitä, miten remontti vaikuttaa asunnon arvoon. Näin arvioi 65 prosenttia vastaajista.

Taloyhtiön osakkaat ovat luottavaisia putkiremontin rahoituksen suhteen. Kyselyn mukaan rahoitus huolettaa vähiten osakkaita putkiremontissa. Suurimmat huolenaiheet ovat asumismukavuus ja aikataulun pitävyys.

”Rahoituksen saamisessa kannattaa muistaa, että aikataulu on keskeinen asia. Remontit kannattaa tehdä ajoissa, jotta kustannukset eivät nouse liian suuriksi. Oikea-aikaisilla remonteilla vähennetään myös vahinkojen aiheuttamia lisäkuluja”, Mäkinen sanoo.

Rahoituksen hinta tärkein

Isännöitsijöiden mukaan suurin osa taloyhtiöistä kilpailuttaa rahoituksen. Vain 19 prosenttia keskustelee remontista yhden pankin kanssa. 74 prosenttia keskustelee vähintään kolmen pankin kanssa. Rahoitusta haetaan nyt useammasta pankista, sillä viime vuoden tutkimuksen mukaan vähintään kolmesta pankista rahoitusta haki 68 prosenttia.

Tulevaisuuden taloyhtiöremonttien päätöksentekoa ohjaa muiden tekijöiden ohella myös energiansäästöt. Näin arvioi jopa 61 prosenttia isännöitsijöistä.

”Putkiremontti on monen tekijän summa, johon vaikuttavat tekniikan ja talouden lisäksi asukkaiden ajatukset remontin tarpeellisuudesta. Rahoitus ei ole näistä kiireellisiin, mutta sen huomioon ottaminen voi lisätä taloyhtiön ja osakkaiden taloudellista liikkumavaraa.”

Taloyhtiöiden on tärkeää toimia suunnitelmallisesti elinkaaren mukaisten remonttien osalta myös tulevaisuudessa, sillä hyvässä kunnossa oleva taloyhtiö luo taloudellista mielenrauhaa osakkaille.

”Monia yhtiökokouksia on työnnetty lähemmäs takarajaa eli kesäkuun loppua. On tärkeää, että kokoukset pidetään ajallaan esimerkiksi etänä. Näin päätökset remonteista eivät veny.”

Lähde: STT Info


Muita mielenkiintoisia aiheita muualta luettavaksi

Koe kaupunki uudella tavalla – vuokraa sähköpotkulauta

Sähköpotkulauta vuokraus on nopeasti kasvava trendi kaupungeissa ympäri maailman. Se tarjoaa helpon ja ympäristöystävällisen tavan liikkua kaupungissa, ilman tarvetta omistaa omaa ajoneuvoa. Sähköpotkulaudat ovat myös erittäin käteviä lyhyiden matkojen tekemiseen ja niitä voi helposti vuokrata monilta eri yrityksiltä. Vuokraamalla sähköpotkulaudan voit kokea kaupungin uudella tavalla, välttää ruuhkia ja nauttia liikkumisesta vaivattomasti.

Maamme laulu – kansallishymni joka yhdistää suomalaisia

Maamme laulu on Suomen kansallislaulu ja yksi maamme merkittävimmistä kulttuuriperinnöistä. Sen sanoitukset ovat syvällisiä ja kauniita, ja ne kertovat Suomen luonnosta ja historiasta. Maamme laulu yhdistää suomalaisia eri puolilta maata ja on tärkeä symboli kansallisen yhtenäisyyden kannalta. Sitä lauletaan juhlapäivinä, koulujen tilaisuuksissa ja monissa muissa tilanteissa, joissa halutaan juhlistaa suomalaisuutta. Maamme laulu on osa Suomen historiaa ja kulttuuria, ja se jatkaa elämäänsä tärkeänä osana suomalaista identiteettiä.

Pikku Finlandia

Pikku Finlandia edustaa kestävän kehityksen ja kiertotalouden mukaista rakentamista, sillä se on rakennettu siirrettävistä ja uudelleen käytettävistä puumoduuleista. ”Puu on vastuullinen rakennusmateriaali se sitoo hiiltä koko rakennuksen elinkaaren ajan.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.