Ruoholahdessa ja sen lähialueilla on alkanut kaksi kiinnostavaa suunnitteluhanketta: Länsisataman ja Länsiväylän välille suunnitellaan tunnelia sataman rahti- ja henkilöautoliikenteen käyttöön. Samaan aikaan Ruoholahteen suunnitellaan myös korkeaa toimitilarakentamista.

Helsingin kaupunki valmistelee asemakaavan muutosta, joka mahdollistaa satamatunnelin rakentamisen Länsisataman ja Länsiväylän välille. Suunnitelmaa tehdään yhteistyössä Helsingin Sataman kanssa.

Liikenteen määrä Länsisatamassa on kasvamassa, ja satamatunnelin avulla pyritään parantamaan sen sujuvuutta. Suunnittelun tavoitteena on, että kaikki Länsisataman tavaraliikenne ja merkittävä osa sataman henkilöautoliikenteestä siirtyy Jätkäsaaressa ja Ruoholahdessa maan alle.

Alustavien suunnitelmien mukaan tunneli kulkisi maan alla joko Ruoholahden tai Kampin ja Lapinlahden kautta. Vaihtoehtoja tutkitaan tarkemmin kaavoituksen aikana, ja tunnelille valitaan yksi toteutettava linjaus.

Satamatunnelin suuaukot ja maanpäälliset osuudet sijaitsisivat Jätkäsaaressa satama-alueella. Tunnelin toisen pään suuaukoille selvitetään Länsiväylän lähellä kolmea vaihtoehtoista sijaintia. Yhdessä tutkittavassa vaihtoehdossa tunneli sukeltaisi maan alle Lapinlahden sairaalapuiston reunalla, ja kahdessa muussa vaihtoehdossa suuaukko olisi lähempänä Länsiväylää.

Uusia toimitiloja Ruoholahteen

Samaan aikaan erillisenä kaavahankkeena suunnitellaan korkeaa toimitilarakentamista Itämerentorille, Lepakonaukiolle ja osoitteeseen Itämerenkatu 5. Suunnittelun tavoitteena on lisätä työpaikkoja ja palveluiden tarjontaa Ruoholahden metroaseman läheisyydessä. Kaavoitus on aloitettu kolmen alueella toimivan kiinteistöyhtiön aloitteesta.

Kaavoituksen alkuvaiheessa suunnitellaan muun muassa rakennusten korkeutta ja mittasuhteita. Alustavan suunnitelman mukaan Lepakonaukiolle tulevassa rakennuksessa voisi olla 20–30 kerrosta ja Itämerentorin rakennuksessa 21–28 kerrosta. Itämerenkatu 5:een rakennettaisiin 11–16-kerroksinen talo. Rakennuksia suunnitellaan olemassa olevien toimitilarakennusten yhteyteen.

Kaikki suunniteltavat toimitilarakennukset sijaitsevat Ruoholahden nykyisten asuinkerrostalojen pohjoispuolella, joten ne eivät merkittävällä tavalla varjosta asuinkortteleita.

Toimitilojen kaavoituksen yhteydessä myös Salmisaaren toimitila-alueen pohjoisosaan suunnitellaan kaavamuutosta. Suunnittelu liittyy satamatunnelin liikennejärjestelyihin ja alueen mahdolliseen täydennysrakentamiseen.

Miten kaavoitus etenee?

Kumpikin asemakaavahanke on aloitettu joulukuussa. Alustavista suunnitelmista on kerrottu tarkemmin Kerrokantasi-palvelussa, jossa niistä voi antaa myös palautetta 20.1.2023 asti.

Suunnitelmista voi tulla keskustelemaan asukastilaisuuksiin, jotka järjestetään kaupunkiympäristötalossa (os. Työpajankatu 8, Helsinki) maanantaina 16.1.2023. Itämerenkadun ja Lepakonaukion hanketta esitellään kello 17–18 ja satamatunnelihanketta kello 18.00–19.30.

Kaavojen valmistelun yhteydessä arvioidaan niiden toteuttamisen vaikutuksia muun muassa ihmisten elinolojen, luonnon, kaupunkikuvan, kulttuuriperinnön ja liikenteen kannalta. Suunnittelun tuloksena syntyy asemakaavaehdotus, jonka hyväksymisestä päättävät Helsingin kaupunkiympäristölautakunta, kaupunginhallitus ja lopulta kaupunginvaltuusto. Tavoitteena on, että kumpikin kaavaehdotus valmistuu päätettäväksi syksyn 2023 aikana.

Lähteet: STT / Helsingin kaupunki


Muuta luettavaa muualta

Pelaamista ja muuta ajanvietettä aikuisille

Siitä lähtien kun kotitietokoneet ja pelikonsolit tulivat koteihin 80-luvulla, on yleinen asenneilmapiiri pelaamista kohtaa muokkaantunut nykyisenlaiseksi. Nykyään on nimittäin aivan hyväksyttävää aikuisille sekä miehille, että naisille pelata mobiilipelejä, vaikka linja-autopysäkillä, kahvitauolla tai vaikkapa metrossa matkustaessaan. Kaikenlaiset mobiilipelit ovat lisääntyneet, niin kasinopelit kuten vaikkapa ruotsalaisen NetEnt pelistudion suosikit, e-urheilupeli esportal sivustolta kuin muut ajanvietepelit – itseasiassa markkinoilla on jopa omia pelipuhelimiakin jo saatavilla. Yhtä hyvin sitä voi pelata pasianssia tai laittaa bingo kierroksen käyntiin. Ja olet sitten ruotsinkielinen tai suomenkielinen tms, niin omalla kielelläsi pääset pelaamaan aivan yhtä hyvin – esim. Duelzin pelit ovat täysin ruotsin kielelläkin saatavissa. Pelaamistahan voi nykyään mobiilisti harrastaa aivan loistavasti sitten myös lomamatkalla, vaikka siellä Kanariansaaret -kiertomatkalla ensi talvena.

Pelaamisen ohessa ei pidä unohtaa liikuntaa, lue vaikka Sim Liivik ajatuksia. Ja kaiken tekemisen, opiskelun ja mahdollisen itsensäkehittämisen parissa, kannattaa miettiä niitä omia talousasioitakin, ja siinä mielessä pienlaina saattaa olla mielenkiintoinen vaihtoehto. Eihän sitä koskaan tiedä, jos kaiken uuden oppimisen ohessa mieleesi tuleekin tehdä kotiisi retrosisustus. Retro voi tulla vastaan ihan tulevana jouluna, esimerkiksi pakkausmateriaalit – niissä kun alkaa olla vaikka kuinka paljon vaihtoehtoja jo aivan kotioloissakin. Ps. tiedätkö muuten mikä Budbee on, ja mitä se toi tullessaan Suomeen? Ja muute joulusta puheenollen, mitä jos tänä jouluna teettäisit julisteet omasta kuvasta, tai jopa t-paidan omalla tekstillä ystävällesi? Tai miksei vaikka The Witcher eli noitusin kirjojen ja TV-sarjan innoittamana jotain sinnepäin?

Entäs sitten se turvallisuus ja netissä pelaaminen? Nettiliikenne lienee hyvin suojattua, mutta muuten kannattaa miettiä niitä VPN-ratkaisuja, yritysturvallisuutta ja sitä oman laitteen turvasovelluksia, ovat ne kunnossa, ja ovatko oman laitteesi sovellukset edes ajan tasalla eli päivitettyjä?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.