Vuonna 2019 käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi lähes 4,5 prosenttia. Myös Sp-Kodille vuosi oli erinomainen. Yhtiön liikevaihto kasvoi peräti yli 16 prosenttia, ja kauppamääräkin yli 10 prosenttia markkinoita enemmän. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen arvioi kuitenkin vuodesta 2020 tulevan viime vuotta hiljaisempi. Hänen mukaansa on todennäköistä, että käytettyjen asuntojen kauppamäärät laskevat 1–3 prosenttia tarjontatekijöistä johtuen.
– Vastoin yleisiä ennusteita en usko käytettyjen asuntojen kaupan kasvavan tänä vuonna, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Uskon, että kauppamäärät tulevat laskemaan viime vuodesta noin 1–3 prosenttia. Parhaimmillaan palaamme vuoden 2018 kauppamäärätasolle.
Jukka Rantanen korostaa, ettei asuntokaupassa ole olennainen muutos, jos kauppamäärät vaihtelevat muutamalla prosentilla suuntaan tai toiseen. Uudiskohteiden kauppamäärissä muutos tulee olemaan rajumpi. Vuonna 2019 uusien asuntojen kauppamäärät laskivat yli seitsemän edellisvuodesta.
– Uskon, että uudiskohteiden kauppa tulee vähenemään tänä vuonna jopa 10–15 prosenttia, Rantanen toteaa. – Viime vuonna uudiskohdeasuntoja tuli markkinointiin peräti 46 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2018. Tämä tarkoittaa, että myös myönnettyjen rakennuslupien määrät ovat laskeneet.
– Uudiskohteiden määrä on laskenut dramaattisesti, ja se on vaikuttanut luonnollisesti myös kauppamääriin. Uudisasuntokaupan väheneminen hidastaa yleistä asuntokaupan kiertoa, Rantanen kertoo.
Käytettyjä asuntoja tulee myyntiin aiempaa vähemmän
– Alallamme ajatellaan yleisesti, että asuntokauppa käy sitä vilkkaampana, mitä enemmän on kohteita myynnissä. Tällöin välittäjät löytävät helpommin asuntoja, jotka täyttävät uutta kotia etsivien asiakkaiden toiveet ja tarpeet. Kun kohdemäärä laskee, kauppamäärätkin laskevat, sillä monet jäävät odottamaan sen oikean löytymistä. Tällöin asunnonetsintäajat venyvät, Rantanen toteaa.
– Viime vuonna myyntiin tuli 3,6 prosenttia vähemmän uusia käytettyjä asuntoja kuin edellisvuotena. Käytettyjen asuntojen varasto lähti viime vuoden keväällä purkautumaan pikkuhiljaa myyntiaikojen normalisoiduttua muutaman rauhallisemman vuoden jälkeen. Uusia käytettyjä kohteita ei ole enää tullut myyntiin samaa määrää kuin vuonna 2018 tai sitä aikaisemmin, Rantanen avaa tämän vuoden markkinaennustettaan.
– Myös Sp-Kodin viime marraskuun käytettyjen asuntojen kauppamäärissä alkoi näkyä, ettei sopivia kohteita tahdo enää löytyä tositarkoituksella liikkeellä oleville ostajille. Vaikuttaa siltä, että käytettyjen asuntojen varastomäärät ovat sulaneet, ja tämä hidastaa väistämättä asuntokauppaa.
– Asuntokaupan vilkastuminen edellyttää, että myyntiin tulisi enemmän asuntoja, Rantanen uskoo.
Kuluttajien asunnonostoaikeet ovat korkeammalla kuin koskaan
– Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien asunnonostoaikeet ovat olleet viime kuukausina korkeammalla kuin koskaan aikaisemmin, kertoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.
– On todella mielenkiintoista nähdä, johtaako kuluttajien halu ostaa tai vaihtaa asuntoa konkreettisiksi kaupoiksi asti. Asuntomarkkinoiden muut vahvat draiverit, työllisyys ja korkotaso, ovat tässä tukena, Mikkonen jatkaa. – Kuluttajien talousnäkymät ovat hyvät. Korkotaso pysyy matalana, palkankorotuksia on tulossa monille aloille ja syksyllä vallinneet taantumapelot ovat viime kuukausina väistyneet.
– Asuntokaupan hidastuminen ei siis johdu kuluttajista, vaan Rantasen esiin-nostamista käytettyjen asuntojen tarjonnan haasteista.
– Tulee kuitenkin muistaa, että asuntomarkkinatilanteessa on isoja eroja alueittain ja paikkakunnittain.
Asunnonostoaikeet ovat korkeimmillaan pääkaupunkiseudulla, jossa myös uudiskohteiden tarjonta on suhteellisesti suurempaa ja toisaalta uusia käytettyjä asuntoja tulee myyntiin vähemmän. Käytettyjä asuntoja taas on tarjolla enemmän muualla kuin kasvukeskuksissa, toteaa vielä Jukka Rantanen.
– Asuntomarkkinoidemme kehitykseen voivat vaikuttaa vielä monet muutkin tekijät, esimerkiksi tapahtumat maailmalla ja mahdollinen lainsääntelyn tiukentuminen vuoden 2021 alusta.
Kirjaudu jotta voit kommentoida.