Kevään valoisista tunneista on ihanaa nauttia ulkona. Nyt alkaa olla aika pestä pois talven jättämät jäljet, jotta koko perhe pääsee nauttimaan terassin hyödyistä ja yhdessäolosta ulkona. Hyvin hoidettu terassi on paitsi ilo silmälle ja kaunistaa rakennusta, myös säilyttää arvonsa. Tutustu työvaiheisiin ja Bilteman vinkkeihin!

Valoisa aika lisääntyy, päivälämpötilat nousevat jo lähes kesälukemiin ja puut alkavat vihertää – on siis kevät. Lämpenevistä ilmoista ja lintujen liverryksestä voi nauttia vaikkapa terassilla ”hyggeillen” ja istuskellen koko perheen kesken. Pitkän, ankaran ja märän talven jälkeen terassi kaipaa kuitenkin hieman huoltamista ja hoitamista ennen kuin sinne voi istahtaa nauttimaan.

Varsinkin puuvalmisteiset terassit ovat erityisen herkkiä talven vaihtelevalle säälle, sillä vesisade ja lumi voivat aiheuttaa materiaaliin sieni- ja homekasvustoja. Myös tiilisyöpä eli muurimätä viihtyy hyvin kosteassa: mikäli laatoitetun terassi- tai piha-alueen päällä on ollut paljon lehtiä, on kosteus voinut aiheuttaa valkoisia pilkkuja ja muita muodostumia, joita on vaikea saada pois.

Viisi vinkkiä ja työvaihetta terassin keväthuoltoon ja kunnostukseen:

1. Tee kuntotarkistus

Näkyykö puuterassissa ylös nousseita nauloja tai löystyneitä ruuveja? Naulojen naputtelun ja ruuvien kiertämisen lisäksi kannattaa vielä tarkistaa, onko terassissa pehmenneitä puuosia ja vaihtaa ne uusiin tarvittaessa.

2. Pese ja puhdista perusteellisesti

Puuvalmisteinen terassi kannattaa pestä ja hangata hyvin terassipesuaineella ja harjalla, jotta vanha maalipinta ja suojausaineet lähtevät kunnolla pois. Huuhtele painepesurilla tai puutarhaletkulla. Jos taas terassi on laatoitettu, aloita poistamalla sammal- ja rikkaruohokasvustot laattojen välistä rikkaruohoharjalla ja sen jälkeen huuhtele laatat hyvin puutarhaletkulla.

3. Poista home- ja tiilisyöpäkasvustot

Hometta voi muodostua sekä puun että laattojen pintaan. Käytä homeen poistamiseen kemiallista homepesuainetta ja hankaa harjalla voimakkaasti. Edellä mainittu tiilisyöpä on vaikeampi poistaa, ja puhdistusaineen lisäksi se vaatiikin paljon hartiavoimia. Käytä apuna joko rikkaruohoharjaa tai terassinpesulaitetta.

4. Suojaa öljyämällä ja estä rikkakasvustot

Puhdistamisen jälkeen on varsinaisen hoidon aika. Valitse puisen terassin suojaamiseen puuöljy tai muu sopiva suoja-aine, ja käsittele sillä puupinnat, kun ilma on kuiva ja kun puu ei ole enää märkä tai kostea – malta siis vähintään pari poutapäivää ennen terassin öljyämistä. Terassilaattojen väliin kannattaa puolestaan lisätä hiekkaa ehkäisemään rikkaruohojen kasvua.

5. Tarkista kalusteiden kunto

Kun terassi on valmiiksi käsitelty, on hyvä tarkistaa ulkokalusteiden kunto. Aloita pyyhkimällä ne puhtaaksi. Puiset kalusteet kannattaa hioa, jotta öljy tai maali imeytyy niihin paremmin. Käsittele ne sitten hyvällä öljy- tai maalikerroksella ja muista antaa niiden kuivua muutaman päivän ajan. Näin ne kestävät vaihtelevaa säätä paremmin. Säänkestäville polyrottinkisille tai muovisille kalusteille riittää kunnon pesu harjalla ja saippuavedellä.


Bilteman tuotevinkit:

Terassipesuaine: Tehokas puhdistusainetiiviste puuritilöiden ja -terassien pesuun. Irrottaa tehokkaasti lian, värjäytymät, kasvustot yms. Saat parhaan tuloksen, kun käytät ainetta tiivisteenä. 1 l riittää n. 15 m²:iin. Tuotenrot 36-1636–36-1637. 1 l:n pullo 4,90 € tai 4 l:n kanisteri 14,90 € (3,73/l).

Rikkaruohoharja: Kärjellä varustettu teräsharja rikkaruohojen poistamiseksi laattojen väleistä käytäviltä ja ulkoterasseilta. Harjauspää 100 x 30 mm. Puuvarren Ø 23 mm ja pituus 1200 mm. Tuotenro 14-548. 5,90 €.

Painepesuri: Esimerkiksi autojen, veneiden ja kivilevyjen puhdistukseen. Keveys ja kookkaat pyörät helpottavat siirtämistä. 2 kemikaalisäiliötä, molempien tilavuus 0,85 litraa. 5 metrin korkeapaineletku, huuhtelu- ja turbosuutin. Kätevä säilytyslokero suuttimia varten. Teho 2000 W. Nimellis-/suurin työpaine: 110/150 baaria. Suurin veden virtaama 430 l/h. Paino: 14 kg. 230 V. Tuotenro 17-188. 99 €.

Homepesuaine: Desinfioiva ja puhdistava aine pintahomeen ja lian poistamiseen. Soveltuu kunnostuspesuun ja ulkoseinien puhdistukseen ennen uudelleenmaalausta. Laimennussuhde 1:50 lian pinttyneisyydestä riippuen. 4 l. Tuotenro 36-72620. 9,50 € (2,38/l).

Terassinpesulaite: Esimerkiksi terassien, kivilaattojen ja käytävien puhdistamiseen tehokkaasti. Kemikaalisäiliö, virtaaman säätö. Halkaisija 30 cm. Sopii Bilteman painepesureihin 17-188 ja 17-234. Paino: 1,2 kg. Tuotenro 17-241. 24,90 €.

Puuöljy: 35 % pellavaöljyä. Painekyllästetylle, aiemmin käsitellylle tai käsittelemättömälle puulle. Suojaa vettymiseltä ja kuivumiselta. Ei haitallista hyötykasveille. Ulkokäyttöön. 3 l. Tuotenro 36-788. 14,90 € (4,97/l).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.