Mistä tiedät, ovatko määrittelemäsi kierrätetyt alumiiniset rakennusjärjestelmät valmistettu raaka-aineesta, jota on tosiasiallisesti käytetty aikaisemmin vai onko se yksinkertaisesti ”puhdasta jätettä” tuotantoprosessista? Ja tärkeämpänä, miksi sinun pitäisi välittää? Kun suunnittelijat ja arkkitehdit haluavat yhä enemmän suunnitella kiertotaloutta ajatellen, selvitämme tässä hienovaraisen mutta merkittävän terminologian ja selitämme, kuinka saada oikea ympäristöystävällinen julkisivujärjestelmä seuraavaan projektiisi

Kuten tiedätte, alumiini on yksi harvoista materiaaleista, joka säilyttää ominaisuutensa kierrätettäessä. Se voidaan sulattaa uudestaan ja uudestaan uusiin tuotteisiin, mikä tekee siitä ympäristöystävällisen metallin ja kestävän kehityksen mukaisen rakennusmateriaalin. Et ehkä tiedä, että alumiini ei ole vain alumiinia. Sama koskee kierrätettyä sisältöä. Termien väärä käyttö voi aiheuttaa sekaannusta yliarvioimalla ympäristöhyödyt – mikä voi heikentää alumiiniteollisuuden uskottavuutta.
oten kun julkisivuvalmistajat puhuvat järjestelmiensä valmistamisesta kierrätetyllä alumiinipitoisuudella käyttämällä termejä, kuten prosessijätettä ja kuluttajajätettä, se auttaa tuntemaan eron. Sen ero on merkittävä. 

Prosessijäte verrattuna kuluttajajätteeseen: mikä on ero?
Ensinnäkin kierrätetty sisältö kattaa sekä prosessijätteen sekä kuluttajajätteen. 

Kierrätetty prosessijäte – Valmistuksessa syntyvää romua
Yksi lähde on prosessiromu. Kyseessä on tuotantoprosessin jälkeisestä jätteestä, kuten puristamisesta syntyvää, jossa metallista ei ole tehty kulutustuotetta. Se on ehkä anodisoitu tai maalattu, mutta sitä ei ole varsinaisesti käytetty. Se kerätään tuotannosta, palautetaan kierrätyslaitoksiin ja sulatetaan sitten uudeksi. Tämä on positiivista, kun otetaan huomioon, että kun kierrätämme alumiinia, säästämme noin 95% primäärialumiinin tuotannossa käytetystä energiasta.

Kierrätetty kuluttajajätealumiini – End-of-life tai kierrätetty alumiini
Kuluttajajätealumiini on metallia, jota on käytetty tuotteessa, joka on käynyt läpi koko elinkaarensa ja joka on valmis hävitettäväksi, kierrätettäväksi tai uudelleenkäytettäväksi. Esimerkiksi rakennuksen alumiinista ikkunapuitetta voidaan pitää kulutuksen jälkeisenä romuna, kun rakennus puretaan ja alumiini kerätään ja lähetetään uudelleen sulatettavaksi ja uusiokäytetään sitten uuteen tuotteeseen.

Mitä ero tarkoittaa – Mitä korkeampi on kierrätetyn materiaalin osuus, sitä matalampi on hiilijalanjälki.

On vaikeampaa tuottaa korkealaatuista metallia, joka sisältää paljon kuluttajajätettä. Se tuottaa kuitenkin pienemmän hiilijalanjäljen, joten se on houkuttelevampi kestävän kehityksen mukaisen rakennuksen näkökulmasta.

Palataan alumiiniseen ikkunapuitteeseen. Alumiinirunko on todennäköisesti anodisoitu tai maalattu. Se voi sisältää myös lämpökatkon – eristeen puitteen sisällä. Vastakohtana, prosessiromu on pohjimmiltaan ”puhdasta” metallia. Alumiinin kierrättäminen ikkunapuitteesta on monimutkainen prosessi, jossa on useita vaiheita. Tarkastus, erottaminen, murskaaminen, puhdistaminen. Metalli on myös läpivalaistava seosaineiden määrittämiseksi ja erotettava toisistaan. Miksi? Koska erityyppisiä seoksia ei tule sulattaa yhteen, jos haluat samanlaisen korkealaatuisen seoksen takaisin kierrätyksestä.

Estäen tämän alumiinijätteen joutumisen kaatopaikalle, SAPA:n emoyhtiö Hydro on luonut Hydro CIRCAL – alumiiniseoksen, joka on valmistettu kierrätetystä alumiiniromusta, kuten julkisivuista ja ikkunoista, jotka on irrotettu rakennuksista ja kierrätetty kokonaan. Tällä hetkellä Hydro tarjoaa Hydro CIRCAL® 75R -seoksen, jossa on vähintään 75% kuluttajajätealumiinia – ja yksi maailman matalimmista hiilijalanjäljistä: 2,3 kg CO2 -päästöjä alumiinikiloa kohden. Tämä on 86% eli seitsemän kertaa pienempi kuin primaariseoksen maailman keskiarvo.

Yhtiö pyrkii tulevaisuudessa tuomaan markkinoille uusia seoksia, joissa on vielä suurempi osuus kierrätettyä alumiinia.

Asiakkaiden harhaanjohtamisen välttämiseksi tuottajan, joka markkinoi tuotteissaan korkeaa keskimääräisesti yli 90 prosentin kierrätyspitoisuutta, olisi ilmoitettava, mitkä suhteet kuluttajajätteestä ja prosessiromusta sisältyvät seokseen. Vastatakseen ympäristöystävällisempien tuotteiden kasvavaan kysyntään rakennusprojekteissa, kaikki SAPA -ikkunat, ovet ja julkisivut valmistetaan nyt korkealaatuisesta kierrätetystä Hydro CIRCAL® 75R -alumiiniseoksesta – tai Hydro REDUXA -sertifioidulla vähähiilisellä alumiinilla.

Tämä tarkoittaa sitä, että arkkitehteinä ja määrittelijöinä suunnittelemasi rakennukset täyttävät jo standardit, mukaan lukien ympäristöystävällisen rakennuksen sertifikaatit, kuten LEED, BREEAM ja DGNB.

Mitä muuta on otettava huomioon määritettäessä alumiinisia julkisivuja, ikkunoita ja ovia kestävän kehityksen uskottavuuden takaamiseksi

· Tarkista jäljitettävyys
Hyvä lähtökohta on tarkistaa, että alumiinin tuotantoprosessi on täysin jäljitettävissä ja että riippumaton kolmas osapuoli, kuten DNV-GL, sertifioi tuotteen.

· Todistus sertifikaatista
Järjestelmillä voi olla myös muita sertifikaatteja, kuten ift Rosenheim, EPD (Environmental Product Declaration) tai kansainvälinen Cradle to Cradle ™ -sertifikaatti.

· Täyttää ympäristöystävällisen rakennuksen standardit
Lisäksi markkinoilla on alumiinijärjestelmätuotteita, jotka täyttävät vihreiden rakennusten sertifikaatit, kuten LEED, BREEAM ja DGNB.

Kuinka voit varmistaa suuremman kierrätetyn alumiinipitoisuuden seuraavassa rakennuksessasi? Jos seuraavassa rakennuksessasi vaaditaan kestävän kehityksen mukaista alumiinijärjestelmää, tämän tekstin määritteleminen tarjouspyyntöön antaa selkeän suunnan toimitusketjullesi:

Järjestelmän tulee käyttää kierrätettyä materiaalia seuraavan mukaan:
• Alumiinia joka sisältää vähintään 75 % kuluttajajätealumiinia (EoL), esim. EN AW-6060 T66.

Kuluttajajätemateriaalit, jotka on jo kertaalleen asennettu rakennukseen ja poistettu rakennuksesta, kierrätetään vielä uudelleen. Vähintään 75% osuus tästä kuluttajajätemateriaalista (≥ 75% EoL-materiaalia) on todennettava riippumattoman sertifikaatin avulla.

Projektikatsaus: Økern Portal
Økern Portal on Pohjoismaissa sijaitseva projekti jossa on käytetty Hydro CIRCAL -alumiiniseosta. Projekti tulee saamaan BREEAM-NOR Excellent -sertifikaatin, joka on yksi vaativimmista sertifikaateista rakennuksille. Kestävä kehitys on ollut keskipisteessä kaikilla osa-alueilla rakennusprosessin aikana. Hydro CIRCAL on auttanut suunnittelijaa ja arkkitehtia saavuttamaan kestävän kehityksen tavoitteet. Luodakseen kestävä rakennus, tulee läheinen yhteistyö aloittaa rakennusjärjestelmän toimittajan kanssa aikaisessa vaiheessa prosessia.

Lähde: STT Info

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.