Myös ulkoilman kanssa kosketuksissa olevat rakennekerrokset, kuten ulkoseinät, ovat vaarassa. Haitat lisääntyvät, kun ilmastonmuutos muokkaa syksyistämme entistä pidempiä, lämpimämpiä ja kosteampia.

Sisäilmatutkija Juhani Pirisen mukaan nykyisillä rakennusmääräyksillä on vaikea rakentaa rakennuksia, jotka eivät jollain aikavälillä ala kärsiä ongelmista ilman huoltoa ja korjauksia.

Sisäilmaongelmien taustalla voi olla monta syytä. Kuntaliiton tekemien kuntien rakennuksia koskevien tutkimusten perusteella voidaan yleistää, että kolmasosa ongelmista johtuu suunnitteluvirheistä, kolmasosa rakennusvirheistä ja kolmannes rakennuksen käytöstä.

FCG:n toimialajohtajan Juhani Pirisen mukaan ylivoimaisesti suurin osa pientalokannan vaurioista johtuu huonoista rakentamisen ohjeistuksista historiassa. Pirisen mukaan nykyisilläkään rakennusmääräyksillä on vaikea rakentaa rakennuksia, jotka eivät jollain aikavälillä ala kärsiä sisäilmaan liittyvistä ongelmista.

”Jopa 40 prosenttia vanhojen pientalojen vaurioista johtuu rakentamisen ohjeistuksessa olleista virheistä. Ei auta, että ohjeita on noudatettu, jos ohjeet ovat olleet huonot”, Pirinen sanoo.

Usein materiaaleja on suunniteltu sellaisiin paikkoihin, joissa ne eivät yksinkertaisesti voi kestää.

”Jos esimerkiksi betonilaatta valetaan kapillaarista maata vasten ja sen päälle asennetaan orgaanista materiaalia, kuten puuta, rakenne todennäköisesti vaurioituu ennemmin tai myöhemmin.”

Sisäilmatutkija Juhani Pirinen

Myös ulkoilman kanssa kosketuksissa olevat rakennekerrokset, kuten ulkoseinät, ovat vaarassa. Haitat lisääntyvät, kun ilmastonmuutos muokkaa syksyistämme entistä pidempiä, lämpimämpiä ja kosteampia.

”Tällaiset rakennekerrokset sijaitsevat sellaisissa olosuhteissa, että niihin voi syntyä syksyllä homekasvustoa vain siksi, että ne sattuvat olemaan ulkona. Ilmiö on varmasti tuttu monelle: jos puutarhaan jättää laudankappaleen syksyksi, sen pintaan ilmaantuu muutamassa kuukaudessa homekasvustoa.”

Pirinen huomauttaa, että täysin ongelmattomien rakennusten rakentaminen voi olla suomalaisissa sääolosuhteissa jopa mahdotonta.

”Uudetkin rakennukset vaativat huolenpitoa ja elinkaaren suunnittelua, jos haluamme, että ne ovat hyvässä kunnossa vielä kymmenien vuosien kuluttua. Pitkäikäisten rakennusten rakentaminen on haastavaa. Se tarkoittaisi pehmeistä eristeistä luopumista ja erilaisten kivimateriaalien käyttöä – ja rakennuksen käyttö veisi lopulta valtavasti nykyistä enemmän energiaa.”

Sisäilmakeskustelu käy vilkkaana. Eikä ihme, sillä monissa kunnissa etsitään kuumeisesti ratkaisuja sisäilmaongelmien aiheuttamiin haasteisiin. Sisäilmaan, kosteusongelmiin, energiatehokkuuteen ja esimerkiksi materiaalivalintoihin liittyy paljon mittauksiin ja tutkimuksiin perustuvaa tietoa, mutta myös paljon mielikuvia, olettamuksia ja avoimia kysymyksiä. Kiillon rakentamisen tuotekehityksen päällikkö Petri Heljo keräsi yhteen erilaisia väittämiä ja vallalla olevia ajatuksia sisäilmaongelmista. Kun kokenut ja arvostettu sisäilma-asiantuntija Juhani Pirinen otti niihin kantaa, syntyi mielenkiintoinen juttusarja, jonka julkaisemme kokonaisuudessaan syksyn 2018 aikana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.