Kuinka moni yritys, jolla on tupakoivia työntekijöitä on ajatellut tupakkaa ja sen lopettamista työpaikalla investointina ja panostuksena yrityksen tulevaisuuteen ja työntekijöiden hyvinvointiin? Ehkä pitäisi, sillä tilastollisesti on laskettu, että jokainen tupakoitseva työntekijä maksaa yritykselle 2 500 euroa enemmän vuodessa kuin ei tupakoiva työntekijä. Jos siis yrityksellä on useampia tupakoitsijoita, kannattaisiko laittaa hanke pystyyn?

Jos elokuvissa (ja arjessa) mennään usein työajan jälkeen baariin yhdelle, niin sielläkään ei saa tupakoida enää – niin miksi työpaikalla sitten saisi tupakoida. Tupakkalaki on asiassa varsin yksiselitteinen, ja työpaikka voi tehdä itsestään tupakoimattoman, mutta parhaat tulokset saadaan yrityksen kannalta, jos hanke tehdään yhteistyössä niiden työntekijöiden kanssa, jotka tupakoivat. Monesti hyvä lähtökohta on parantaa olemassa olevia taukotiloja. Tekemällä niistä miellyttävämmät on tutkitusti saatu tuottavuutta nostettua, ja yritysten sisäinen yhteisöllisyys ja imago ovat parantuneet. Kaikissa Euroopan maissa on saatavilla osaamista hienojen, ja nimenomaan toimivien taukotilojen rakentamiseen ja kehittämiseen.

Viihtyisä taukotila on investointi yrityksen henkilöstöön ja yrityksen tulevaisuuteen

Ennen kaikkea taukotiloilla on suuri merkitys työhyvinvoinnin sekä yhteisöllisyyden kannalta. Hektisessä työssä tauolla, aktiivisesta työnteosta irtautuneena on mahdollisuus kohdata työtoveri ihmisenä. Tauon tehokkuus korostuu jättämällä oma työpiste hetkeksi. Fiksusti suunnitellulla taukotilalla voi olla valtava vaikutus työntekijän hyvinvointiin ja ruokailutottumuksiin, joista hyötyvät niin työntekijä kuin koko yritys. Työntekijät tuntevat itsensä arvostetuiksi ja heidän on helpompi noudattaa terveitä elämäntapoja. Samalla johto saa nauttia motivoituneesta työvoimasta ja kohisten nousevasta tuottavuudesta.

Tupakasta eroon

Tupakka on kuitenkin tupakoitsijalle osa arkea, ja siitä irti pääseminen on osalle tupakoitsijoita toisia vaikeampaa. Tupakka on tullut yhdeksi arjen rakennuspalikaksi, eikä sitä voi niin vain ottaa pois, vaan sen tilalle on laitettava korvike – sekä nikotiinin että tekemisen suhteen. Esimerkiksi nikotiinipussit ovat osoittautuneet hyväksi tupakoimattomaksi vaihtoehdoksi tuottamaan tarvittavan nikotiinin ilman tupakan haitallisia osia, ja nikotiinipusseja voi tilata vaikka verkkokaupasta suoraan kotiin.

Puhutaan siis tupakattomasta nuuskasta eli nikotiinipusseista ja sen käytöstä tupakan sijaan. Nikotiinipussit antavat tupakoitsijalle hänen tarvitsemansa nikotiiniannoksen ja auttavan tupakasta irti pääsemissä, mutta tupakoitsija täytyy kuitenkin itse:

  • tupakoitsija on tehtävä henkilökohtainen päätös lopettamisesta
  • lopettamisesta on hyvä kertoa myös ystäville ja työkavereille, että nämä eivät sitten vahingossa edelleen tarjoaisi tupakkaa tauoilla
  • tupakoitsijan kannattaa tuhota kotoa, autosta ja työpaikaltaan omat tupakointituotteet
  • tupakoitsijan kannattaa myös ymmärtää, että tupakka on pienentänyt ruokahalua, ja vienyt osan makuaistista- näiden palautuessa kannattaa olla entistä tarkempi mitä syö ja kuinka paljon syö

Tupakoitsijan ei ole koskaan liian myöhäistä lopettaa, mutta luonnollisesti mitä nopeammin lopettaa, sitä parempi terveydelle. Tupakoinnin päättäminen on aina oma päätös, ja koska tupakointiin liittyy niin paljon muutakin kuin vain se tupakka itsessään, on tupakoitsijan hyvä jo etukäteen miettiä, mitä hän jatkossa tekee tupakkatauoilla, ja mitä silloin kun se tupakanhimo iskee.

Tupakoitsijan kannattaa tietää, että kun lopettaa

  • Terveys kohenee, flunssat vähenevät ja unen laatu paranee- mitkä kaikki auttavat myös työnteossa sekä omassa sosiaalisessa melämssä
  • Odotettavissa oleva elinikä pitenee: päivittäin askin polttavan elinajan odote on noin kymmenen vuotta lyhyempi kuin ei-tupakoijan.
  • Kunto paranee ja hengittäminen helpottuu.
  • Riski sairastua syöpään tai kuolla äkilliseen sydänkohtaukseen pienenee.
  • Rahaa säästyy: askin ennen polttanut säästää lopetettuaan n. 2000 €/v.

Tupakkalaki sanelee jo aika paljon työpaikkojen perustaksi. Sen lain keskeinen lähtökohta on, että kukaan ei altistu tupakan savulle työpaikalla. Tämä koskee kaikkia työpaikkoja. Lisäksi tupakointi on kielletty julkisissa tiloissa, kaupoissa ja kulkuneuvoissa. Tupakointikiellot koskevat myös sähkösavukkeiden käyttöä. Työpaikkojen sisätiloissa olevien tupakointitilojen pitää täyttää samat vaatimukset kuin ravintoloiden tupakointitilojen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.