1. Sovi pesualtaiden ja lattiakaivojen kastelusta.
Vesilukon toiminta perustuu pieneen vesimäärään, joka estää ikävien viemärikaasujen pääsyn huonetilaan. Käyttämättömistä vesilukoista vesi haihtuu, erityisesti lämpimillä ilmoilla, ja kuivuneesta vesilukosta viemärikaasut leviävät asuintiloihin. Myös lattialämmitys nopeuttaa veden haihtumista.
- Hajuhaitat voi helposti välttää lisäämällä viemäripisteisiin pieni määrä vettä aika ajoin. Vanhan kansan vinkistä, jossa ruokaöljyä lisätään vesilukkoon, kehotan luopumaan. Ne aiheuttavat viemärien tukkeutumista ja turhaa kuormitusta jäteveden puhdistuksessa, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä muistuttaa.
2. Varmista, että pesukoneiden sulut ovat kiinni.
Vesivahinkojen välttämiseksi astianpesu- ja pyykinpesukoneiden sulut on syytä pitää kiinni aina kun koneet eivät ole käytössä. Erityisen tärkeää on sulkea ne loman ajaksi, kun paikalla ei ole ketään havaitsemassa mahdollista vuotoa.
- Erityisesti astianpesukoneen täyttöletku on ollut paha vesivahinkojen aiheuttaja. Siihen tullutta vuotoa ei välttämättä huomata heti, koska letku sijaitsee useimmiten näkymättömissä keittiön kaapistossa, Mäkinen toteaa.
3. Pyöräytä pumppua pari kertaa kesässä.
Lämmitysjärjestelmän kiertovesipumppu on syytä pysäyttää kesäksi, kun lämmitystä ei tarvita. Pumppu on kuitenkin hyvä käynnistää silloin tällöin lyhyeksi hetkeksi, jotta pumpunpesään laskeutuva sakka ei tartu kiinni juoksupyörään ja estä sen pyörimistä lämmityskauden alkaessa.
- Lämmitysverkostossa kiertävä vesi ei ole erityisen kirkasta, vaan se voi sisältää paljonkin epäpuhtauksia. Niitä irtoaa esimerkiksi putkien ja laitteiden sisäpinnasta. Ne kuuluvat asiaan, eikä niistä normaalisti ole haittaa järjestelmän toiminnalle. Tässäkin riittää minuutin pituinen pumpun käynnissä pitäminen pari kertaa kesässä, Mäkinen rauhoittelee.
4. Jätä ilmanvaihto päälle.
Ilmanvaihdolla on roolinsa myös rakennusten kunnossapidossa. Ilman toimivaa ilmanvaihtoa rakennuksen sisälle kertyy kosteutta, joka voi vahingoittaa rakenteita. Lomalle lähtevän ei siis kannata pysäyttää ilmanvaihtoa kokonaan, vaan jättää se pienimmälle asennolle.
- Ilmanvaihdon käynnissä pitäminen suurellakaan teholla ei kesällä aiheuta juurikaan energialaskun kasvua. Puhaltimien sähkönkulutus on kohtuullinen, eikä kesällä ulos puhalleta kalliilla hinnalla lämmitettyä sisäilmaa. Lisäksi öisin sisälle voidaan puhaltaa viileää ilmaa, joka vähentää tilojen jäähdytystarvetta päivällä, Mäkinen vinkkaa.
5. Nauti kesästä!
Kun vihdoin pääset lähtemään lomalle, muista rentoutua ja nauttia. Kotisi talotekniikka on äskeisten toimenpiteiden jälkeen hyvässä tilassa, eikä ainakaan sen takia ole syytä menettää leppoisaa lomamieltä.
Kirjaudu jotta voit kommentoida.