Kesäinen auringonpaiste on ihanaa, mutta hellepäivät fiksu maalari viettää suosiolla rannalla. Paras aika ulkomaalaukselle on pilvipouta. Taivaanrannan tarkkailun lisäksi ulkomaalauksessa suunnittelu on valttia: suojaukset ja pohjatyöt kannattaa tehdä ennen maalauspäiviä. Myös maalauksen etenemisjärjestys kannattaa suunnitella huolella. K-Raudan asiantuntija kertoo vinkit onnistuneeseen ulkomaalaukseen.

K-Raudan tuotepäällikkö Timo Vanninen kertoo suunnittelun olevan ensisijaisen tärkeää ulkomaalauksessa. ”Suunnittele työ hyvin etukäteen: perehdy maalausohjeisiin ja kiinnitä huomiota työturvallisuuteen. Laadukkaisiin maaleihin ja työvälineisiin kannattaa panostaa”, hän summaa.

Vinkki 1: Katso ensin säätiedotus

Maalausta suorassa auringonpaisteessa kannattaa ehdottomasti välttää. ”Suunnittele seinien maalausjärjestys niin, että voit maalata varjon puolella”, Vanninen kertoo ja jatkaa: ”Maalin kuivumisen takia maalaus kannattaa aloittaa vasta silloin, kun lämpötila ylittää +5 C°. Öljymaalit vaativat usein jopa vähintään +10 C°, jotta maali kuivuu tasaisesti ja maalikalvo saavuttaa riittävän tartunnan sekä kestävyyden.”

Parhaimman maalaustuloksen saa, kun on lämmin pilvipoutainen sää. ”Ulkomaalauksessa ei ole varsinaista maksimilämpötilaa, mutta helteellä ei maalausta suositella, koska maali kuivuu liian nopeasti ja tartunta heikkenee. Sateen tai pesun jälkeen maalattavan pinnan kannattaa antaa kuivua kunnolla ennen maalaustöiden aloittamista, jotta maali tarttuu pintaan hyvin. Aloita maalaustyöt aamukasteen haihduttua ja lopeta maalaaminen niin aikaisin, että maali ehtii kuivua riittävästi ennen iltakastetta”, Vanninen sanoo.

Vinkki 2: Selvitä aiempi maali ja tee pohjatyöt huolella

Ennen maalaustyön aloittamista kannattaa selvittää, minkälainen rakennuksen aiempi maali on. Tämä on hyvä tehdä siksi, että uusi maalikerros tarttuu hyvin vanhan maalikerroksen päälle eikä irrota vanhaa maalikerrosta puupinnalta. Lisäksi oikein valittu maali varmistaa kauniin lopputuloksen ja antaa talolle pitkään suojaa sään aiheuttamaa rasitusta vastaan.

”Yleisimmin käytetyt maalityypit ovat vesiohenteiset akrylaattimaalit, liuotinohenteiset öljymaalit sekä keittomaalit. Parasta on, jos uusi maali on samaa tyyppiä kuin pinnassa jo oleva maali. Liuotinohenteisen öljymaalin päälle voi kuitenkin maalata vesiohenteisella akrylaattimaalilla, mutta vesiohenteisin maalin päälle ei saa maalata öljymaalilla. Keittomaali on tarkka eli sen päälle saa maalata vain keittomaalilla”, Vanninen kertoo.

Seinäpinnat kannattaa puhdistaa liasta ja noesta ennen maalausta. Vesi ja huoltopesuaine riittävät yleensä, ja pesun jälkeen maalikin tarttuu paremmin. Peseminen sujuu parhaiten harjalla tai sienellä, mutta painepesuria ei kannata käyttää, jotta vesi ei tunkeudu seinärakenteeseen.

”Kaikkea vanhaa maalipintaa ei tarvitse poistaa vaan yleensä riittää, kun hilseilevät kohdat rapsuttaa pois kaavinraudalla tai teräsharjalla”, Vanninen neuvoo. Mikäli vanhoja maalikerroksia on paljon ja maalikerrosten maalityyppien selvittäminen on vaikeaa, vanhojen maalikerrosten poistoa kannattaa harkita.

Vinkki 3: Testaa värisävy ennen maalausurakkaa 

Alkuperäistä vastaavan maalisävyn tai uuden sävyn löytäminen voi olla haastavaa. Pienen värimalliliuskan avulla saattaa olla vaikeaa hahmottaa, miten värisävy toimii ulkona rakennuksen seinäpinnalla. ”Myös ympäröivät värisävyt sekä vuorokauden- ja vuodenaika vaikuttavat värisävyyn”, Vanninen kertoo.

”Oikean sävyn valintaan kannattaa hankkia avuksi pieni 0,45 litran purkki ulkomaalia ja testata sävyn sopivuutta kotona oikeassa ympäristössä. Cello Wintex Color Sample -värimalliin voi sävyttää kaikkiin ulkomaalikarttojen sävyihin”, Vanninen neuvoo. Testimaalaus kannattaa tehdä noin neliön alueelle testattavalla sävyllä, jotta värisävy tulee riittävästi esille.

Kun pientaloa huoltomaalaa samalla värisävyllä uudelleen, siihen ei tarvita rakennus- tai toimenpidelupaa. ”Jos värisävyä on vaihtamassa, kannattaa ensin tarkistaa julkisivujen väritystä koskevat määräykset kunnan rakennusvalvonnasta. Asuinalueen kaavassa tai rakentamisohjeissa voi olla rajoitteita julkisivuvärien osalta. On myös hyvä huomioida, että suojellussa rakennuksessa värin vaihtaminen ei välttämättä onnistu”, Vanninen sanoo.

Vinkki 4: Suunnittele, missä järjestyksessä maalaat   

Maalatessa kannattaa kiinnittää huomiota työturvallisuuteen etenkin telineillä liikkuessa. Suojatessa on hyvä huomioida aikakin ikkunat, sokkelit ja kukkapenkit. Suojalasit ja hyvät työvaatteet tekevät maalaamisesta miellyttävämpää ja turvallisempaa.

”Usein luontevinta on edetä maalatessa oikealta vasemmalle ja ylhäältä alas, mutta tämä saattaa vaihdella suuresti kohteesta riippuen”, Vanninen kertoo. Yhtenäisten pintojen, esimerkiksi yhden seinän maalaamista varten, on varattava tarpeeksi maalia samasta sävytyserästä. Näin vältetään mahdollisten sävyerojen ja työsaumojen syntyminen. Muutoinkin työsaumat on hyvä järjestää suunnitelmallisesti yhtenäistä seinäpintaa rikkoviin kohtiin kuten kulmiin, jakolistoihin tai ikkunoiden reunoihin.

Vinkki 5: Sivellin parempi kuin tela

Ulkomaalauksessa kannatta panostaa laadukkaisiin ulkomaalisiveltimiin, joilla säästää aikaa ja saa kauniin lopputuloksen. Telaa voi käyttää maalin levittämiseen, mutta telaamisen jälkeen tulee vielä maali hiertää siveltimellä tartunnan varmistamiseksi.

Vesiohenteisten akrylaattimaalien ja öljymaalien käyttöön sopii parhaiten keinokuituharjaksinen ulkomaalisivellin. Puunsuojissa ja kuullotteissa puunsuojasivellin on paras valinta. Oikeat työasennot helpottavat maalausta siveltimen kanssa: sivellinvarteen kiinnitetty jatkovarsi säästää selkää. Sivellin kannattaa säilyttää muovipussissa taukojen aikana, jotta maali ei kuivu siveltimeen.

Nestemäinen, vanhentunut maali ja työvälineiden pesusta syntynyt jäte ovat vaarallisen jätteen kierrätyspisteeseen toimitettavaa ongelmajätettä. Kuivan maalijätteen ja kuivuneet työvälineet voi puolestaan hävittää sekajätteen mukana.

Vinkkejä maalaukseen K-Raudan verkkosivuilla

Katso K-Raudan vinkit maalaamiseen: https://www.k-rauta.fi/inspiraatio-ja-ohjeet/maalaaminen

Näin valitset värin ulkomaalauksessa: https://www.k-rauta.fi/inspiraatio-ja-ohjeet/maalaaminen/varin-valinta-ulkomaalauksessa

Ulkomaalaus vaihe vaiheelta: https://www.k-rauta.fi/inspiraatio-ja-ohjeet/maalaaminen/ulkomaalausohje

Lue K-Raudan Remonttineuvonnan vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin maalaamisesta: https://www.k-rauta.fi/inspiraatio-ja-ohjeet/remontointi/remonttineuvonta-usein-kysytyt-kysymykset

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.