Yllättävän moni tupakoi tänä päivänä, vaikka nykyään tiedämmekin jo enemmän tupakoinnin haitoista. Jopa 20 % koko väestöstä tupakoi päivittäin eli noin miljardi ihmistä. Näistä moni on myös alaikäisiä sekä moni muutenkin aloittaa suhteellisen nuorena tämän tupakoinnin. Sen lisäksi että tupakointi on kallista, on sen lopettaminen usealle haasteellista. Tupakkaa on myös muissakin muodoissa ja myös monia tupakan korvikkeita on tullut kauppoihin. Näihin lukeutuu sähkötupakka eli “vape”, nuuska, jota taas tuodaan Ruotsista tänne Suomeen ja sitten taas kaikki lopettamista varten tehdyt nikotiinilliset purukumit ja suihkeet.

Nikotiinipusseja voi tilata kotiin vaikka täältä, ja samalla kokeilla, olisiko tämä se oma tapa päästä eroon tupakasta.

Nuuskasta

Nuuska sekä perinteinen tupakka on ne käytetyimmät ja moni on varmasti siirtynyt tupakasta nuuskaan olettaen sen olevan terveellisempää mutta sekin on hyvin suhteellista. Nuuska nimittäin sisältää paljon haitallisia aineita ja myös pieniä lasinsiruja, joiden avulla se nikotiini imeytyy verenkiertoon kun huuliin tulee pieniä reikiä. Tässä heti huomaa kuinka “terveellistä” nuuskaaminen on, se aiheuttaa tulehdusta sekä vahingoittaa ikeniä ja hampaita.

Nikotiinipussit

Lähiaikoina kauppoihin on tullut myös toinen vaihtoehto, nikotiinipussit joka käytännössä toimii samalla periaatteella kuin nuuska, mutta jossa ei ole tupakkaa ollenkaan eikä myöskään huolettomasti lisättyjä lasinsiruja. Olet saattanut itsekin huomata, että nämä kyseiset pussit ei siis ole nuuskaa. Yksi muukin ero nuuskaan verrattuna onkin se, että nikotiinipusseja voi tilata ihan netistä kotiin asti ja yksi näistä paikoista jossa voit sekä tilata kuin myös tutustua aiheeseen on nikotiinipussit.com joka kertoo pussien käytöstä sekä myös myy niitä. Enimmäistilaus on kolmen kuukauden käyttöä varten eli se 108 nikotiinipussirasiaa.

Mikäli tupakoit tai käytät nuuskaa (tai molempia samaan aikaan) niin nikotiinipussit voivat olla sinun tie kohti terveellisempää ja nikotiinitonta elämää. Tupakoitsijana voi olla myös helpompi eka vähentää tupakointia nuuskalla ja myöhemmin korvata se kokonaan nuuskalla, sitten aika nopeasti voit päästä kokonaan eroon siitäkin näillä nikotiinipusseilla. Mutta kuten jo ylempänä lukeekin, niin nuuskaaminenkin on pahaksi kehollesi vaikkei se siltä tunnu taikka vaikuta. Porrastetuksi lopetuskeinoksi tämä voi olla juuri sinulle sopiva mutta mikäli et ole ikinä käyttänyt nuuskaa niin ehkä vain siirryt suoraan sen korvikkeeseen. Nikotiinipussit ja purukumit ovat ehkä toimivimmat tavat vähentää keuhkojen tuhoamista sekä samalla siinä säästää rahaa muuhunkin.

Tupakoinnin lopettaminen

Monilla työpaikoilla ja rakennuksilla tupakointi on jo nykyään kiellettyä. Ja vaikka tupakoinnin aloittaminen oli aina helppoa, sen lopettaminen ei ole kaikille yhtä helppoa. Tupakointi aloitetaan useimmiten aikuistumisen kynnyksellä koulussa. Aloittamiseen vaikuttavat paljolti kotoa ja kaveripiiristä saatu esimerkki, mutta vakiinnuttuaan päivittäiseksi tupakointia pitää yllä riippuvuus nikotiinista. Kemiallisen riippuvuuden lisäksi tupakointia ylläpitää sen muodostuminen päivittäisiin toimintoihin ja sosiaalisiin tilanteisiin liittyväksi tavaksi.

Kun sitten lopetat tupakoinnin, voi olla että koet tarpeelliseksi tehdä jotain muuta sen tilalla. Jokatapauksessa veren hiilimonoksiditaso laskee normaaliksi parissa päivässä ja nikotiini katoaa elimistöstä. Huomaat samalla haistavasi jälleen paremmin ja makuaistisi paranee myös. Parissa viikossa myös keuhkojen toiminta paranee ja fyysinen suorituskyky nousee, vaikka et tekisi mitään salitreenejä tai kävisi lenkillä.

Vuoden kuluttua lopettamisesta on sepelvaltiotautiriskisi puolittunut ja olet estänyt mahdollisen keuhkoahtaumataudin etenemisen. Tupakoinnista eroon pääseminen on vähentänyt samalla myös stressiäsi, parantanut unesi laatua ja kestoa sekä mahdollisesti auttanut ahdistus-ja masennusoireissa, jos olet sellaisia aiemmin kokenut – tupakoinin lopettamisesta seuraa siis vain hyviä asioita. Jaksat myös paremmin töissä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.