Suomen korkein puukerrostalo, Joensuun Ellin 14-kerroksinen Lighthouse, on opiskelija-asuntokohde. Pian opiskelija-asumisella on kaksoisjohto, kun Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) uusi 13-kerroksinen puukerrostalo valmistuu Tapiolaan. Puurakenteisia opiskelija-asuntoja on myös tehty tai tekeillä Rovaniemelle, Jyväskylään ja Tampereelle.

Miksi puurakentaminen kiinnostaa juuri opiskelija-asuntojen tarjoajia? 

”Opiskelijat ovat hyvin ympäristötietoisia, mutta ekologisuutta ei usein ole mahdollista painottaa asunnonvalinnassa. Puurakentamisella opiskelija-asuntoyhteisöt tarjoavat tätä mahdollisuutta asukkailleen”, selittää Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu.  

Valmistettu Kuhmossa, kasattu Jyväskylään, Rovaniemelle tai Espooseen 

Puurakentaminen sopii hyvin opiskelija-asuntotuotantoon, koska tyypillinen opiskelija-asunto on kompakti yksiö. Moni valmistunut ja rakenteilla oleva puukerrostaloista on koottu CLT-tilaelementeistä, jolloin yksiö rakentuu yhdestä puurakenteisesta moduulista.  

Valmiit asunnot rakennetaan tehtaalla ja moduulit kootaan taloksi tontilla. Kuivat tehdasolosuhteet minimoivat rakentamisvaiheen kosteusriskit.  

Kun iso osa työstä tapahtuu muualla kuin työmaalla, asunnot voidaan rakentaa yllättävänkin kaukana lopullisesta rakennuspaikasta. Esimerkiksi Rovaniemen, Jyväskylän ja Espoon opiskelijatalot koostuvat Kuhmossa tehdyistä tilaelementeistä.  

Lisää puurakenteista opiskelija-asumista tulossa 

Puurakenteisten opiskelija-asuntojen rakentaminen on saamassa jatkoa. Esimerkiksi Tampereen Hervantaan suunnitellaan puurakenteista opiskelijataloa opiskelijakilpailun voittajan pohjalta. Tampereen opiskelija-asuntosäätiö (TOAS) on tehnyt strategisen linjauksen tutkia uudet rakennuskohteet jatkossa puurakenteisina. 

”Tulevaisuuden tulee olla kestävää, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa. Puurakentaminen on yksi työkalu tavoitellessamme kestävämpää tulevaisuutta”,sanoo TOASin hankekehitysjohtaja Juhani Puhakka

Korkeassa puurakentamisessa on myös haasteensa, kun sitä sovitetaan kohtuuhintaisen opiskelija-asumisen kustannusraamiin. 

”Korkeat puukerrostalot ovat aina haastavia kokeilukohteita. Kunnianhimoisista hankkeista saadut opit tuovat kustannussäästöä, kun puurakentamisen määrää lisätään tavallisemmissa kohteissa”, Hoasin kiinteistöjohtaja Kim Lindholm perustelee. 

Lähde: STT Info

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.