Työt ja työkiireet aiheuttavat sekä väsymästä että stressiä, joka aiheuttaa omanlaistaan väsymystä. Mitä sitten voisimme tehdä omassa arjessamme jotta väsyminen olisi kenties vähäisempää, tai meillä olisi enemmän energiaa päivälle.

Uni ja unen laatu

Ei ole mikään yllätys, että jaksamisessa tärkeänä tekijänä on luonnollisesti uni. Se kuinka paljon nukumme ja minkälaista unemme on. Meillä on muutamia vinkkejä, joita kokeilemalla voi päästä parempaan unitulokseen. Nykyäänhän monet meistä seuraavat omaa untaan jo erilaisten aktiivisuurannekkeiden ja sormusten kanssa, mutta pelkkä seuranta ei välttämättä riitä, vaan tarvitaan myös oikeasti aktiivisia muutoksia omassa arjessa.

Onko sinulla kenties vaikea nukahtaa? Siihen voi auttaa jo yksinkertaiset CBD-öljytipat. CBD-öljy on täysin luonnollinen tuote, joka tuotetaan hampusta. Siinä ei ole sitä huumaavaa aihesosaa ja mikäli haluat tietää enemmän, kannattaa lukea lisää. CBD tuotteet ovat nyt trendaavia luonnontuotteita, ja tarjolla on paljon erilaisia ja siten myös eri laatuisia tuotteita, halvoista öljyistä laatutuotteisiin.

Unen laatuun vaikuttaa luonnollisesti monia eri asioita, mutta nämä muutamat asiat voit itse muuttaa kohtuullisen helposti, ja näillä kaikilla on tutkimusten mukaan positiivinen vaikutus uneen ja sen laatuun.

a. älä syö liian rasvaista ja raskasta ruokaa myöhään illalla ennen nukkumaan ja sänkyyn siirtymistä

b. varmista, ettei makuuhuoneessa ole liian kuuma

c. varaa sänkysi nukkumista varten, älä esimerkiksi katso televisiota sängystä tai tee töitä tietokoneella

d. älä tarkista kännykästäsi sähköposteja vielä sängyssä

Nukkumaan menemistä edeltävä aika on hyvä rauhoittaa aivoille, se auttaa nopeammassa nukahtamisessa. On myös hyvä tietää, että lyhyet 15-20 minuutin päiväunet ovat hyväksi, mutta pidemmät sekoittavat yöunet.

Unen kanssa pitää ymmärtää, että ihminen tarvitsee unta ja varsinkin sen syvän unen osaa. Uni ja juominen ovat ihmisen kehon kaksi tärkeintä yksittäistä osaa, mutta tärkeä merkitys on myös liikunnalla sekä ravinnolla unohtamatta luonnollisestikaan myös sosiaalisen verkoston merkitystä omaan mielentilaan.

Ruoka ja vitamiinit

Edellä mainittu CBD-öljy voi auttaa myös kehoa muutenkin tasapainoittamaan oloa. Mutta kysymys on kokonaisvaltaisesta oman kehon hyvinvoinnista ja varmistamalle monipuolisen ruokailun päivittäin varmistetaan keholle tarpeelliset energiavarastot niin työhön kuin vapaa-aikaan.

Säännöllinen ja kohtuullinen syöminen on tärkeää terveyden kannalta, mutta se toimii myös hyvän unen siivittäjänä. Aamu- ja päiväpainotteinen ruokarytmi antaa ruoansulatuselinten välityksellä aivojen sisäiselle kellolle viestejä vuorokausirytmistä eli siitä, milloin ruoansulatus on käynnissä ja keho hereillä. Epäsäännöllinen ja iltapainotteinen syöminen puolestaan aiheuttaa sisäisille kelloille ”rytmihäiriön”, mikä saattaa vaikeuttaa nukkumista.

https://sydan.fi/fakta/hyvan-unen-ruokavinkit/

Onko oma ruokailusi jotain, mihin olet kiinnittänyt huomiota? Varsinkin siihen, kuinka paljon käytät sokereita ja rasvoja, sekä suolaa? Oletko tutustunut omien ruokiesi sisältämiin ainesosiin tarkemmin, jotta oikeasti tiedät miten ja mitä syöt.

Liikunta

Liikunta kannattaa ajoittaa ennen nukkumaanmenoa niin, että rauhoittumiseen jää tarpeeksi aikaa. Venyttely ja rauhallinen kävely sopivat myöhäisempäänkin ajankohtaan, mutta raskasta liikuntaa kannattaa välttää illan viimeisinä tunteina. Liikuntaa suositellaan myös vuorotyöläisille.

Liikunnaksi lasketaan todellakin jo kävely vaikka läheisessä puistossa, koska luonto auttaa hyvin esimerkiksi aivojamme latautumaan uudelleen. Työpäivän aikana työ kuin työ rasittaa aivojamme ja antaa tuhansia ärsykkeitä päivittäin.

Luonnon fyysiset terveysvaikutukset näkyvät mm. sykkeen ja verenpaineen laskuna, vastustuskyvyn parantumisena ja matalampana riskinä sairastua sydän- ja muistisairauksiin. Luonnossa oleilun ja liikkumisen psyykkisiä terveysvaikutuksia ovat mm. mielialan kohentuminen, stressitason aleneminen sekä virkistyminen ja rentoutuminen. Luonnossa liikkumisen on myös todettu vähentävän masentuneisuuden oireita.

www.ukkinstituutti.fi

Sinun ei siis tarvitse alkaa laihduttaa, tai käydä päivittääin salilla. Jokaiselle löytyy kohtuullisella vaivalla oma tapa parantaa arkipäivien rutiineja, joilla voi saavuttaa paremman kehonhuollon ja sitä kautta myös paremmat yöunet.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.