Onko sinulla oma remontti alkamassa, tai oletko rakentamassa uutta kotia – oletko miettinyt aurinkoenergiaa lisäenergian lähteenä? Jostain syystä Suomessa ollaan viime vuosina suhtauduttu todella huonosti aurinkoenergiaan ja sen aurinkopaneeleiden asentamiseen – tapaan, joka on muualla Euroopassa ja maailmalla ollut suosittua jo vuosikymmeniä. Meillä sitä vastaan vain on keksitty koko ajan uusia perusteita, miksi se ei olisi kannattavaa.

Auringon valoa ja siitä saatavaa energiaa on Etelä-Euroopassa käytetty jo vuosikymmeniä energian kotikäyttöön ja yrityskäyttöön. Sitä ei kuitenkaan ole Suomessa otettu käyttöön siinä määrin, kun se olisi ollut mahdollista aiemmin – vaan vasta nyt kun sähkön- ja energianhinnat ovat pilvissä. Jos nyt haluat asentaa omaan kotiisi tai yritykseesi aurinkopaneelit, voi olla että saat asennuksen vasta ensi vuodelle.

Aurinkopaneelien toimintaperiaate

Aurinkosähkön tuottaminen perustuu auringon säteilyenergian muuttamiseen sähkövirraksi. Auringon säteilemä energia koostuu pienistä hiukkasista eli fotoneista.

Osuessaan aurinkopaneeliin fotonit imeytyvät puolijohdemateriaaleihin, kuten piihin. Ne irrottavat negatiivisen varauksen omaavat elektronit atomeistaan, jolloin elektronit pääsevät vapaasti virtaamaan puolijohdemateriaalissa, muodostaen sähkövirtaa aurinkokennojen virtajohtimiin. Säteilyn intensiteetin kasvaessa elektroneja irtoaa enemmän: aurinkopaneeli tuottaa kesällä paremmin kuin talvella, koska valoa on enemmän.

Hyödyt

  • Aurinko on uusiutuva energianlähde, jota riittää vielä noin 6,5 miljardiksi vuodeksi.
  • Aurinkoenergia on kestävää, koska me emme voi ylikuluttaa sitä.
  • Aurinkoenergian hyödyntäminen vähentää riippuvuutta uusiutumattomista energialähteistä.
  • Aurinkoenergiaa on saatavilla kaikkialla maailmassa päiväntasaajalta tänne Pohjolaan saakka. 
  • Aurinkoenergian tuotannossa ei ole melua aiheuttavia liikkuvia osia, kuten esimerkiksi tuuliturbiineissa.
  • Aurinkopaneelit eivät edellytä aktiivista kunnossapitoa, joten ylläpitokustannukset ovat pienet. Paneeleiden käyttöikä on noin 20-30-vuotta.
  • Aurinkoenergia-alalla otetaan jatkuvasta uusia teknisiä edistysaskeleita. Uudet innovaatiot nanoteknologiassa ja kvanttifysiikassa voivat kolminkertaistaa aurinkopaneeleiden sähköntuotannon.

Suomen aurinkosähkön vuosittainen tuottopotentiaali on verrattavissa Keski-Euroopan tuottoihin

Aurinkosähkö ei ole vaikea juttu, sitä on kerätty ja käytetty jo vuosikymmeniä. Nyt sähkön hinnan ollessa korkealla, myös Suomen oloissa se alkaa olla investointinakin perusteltavissa. Suomen aurinkosähkön vuosittainen tuottopotentiaali on verrattavissa Keski-Euroopan tuottoihin. Pitkät ja valoisat kevät- ja kesäpäivät kompensoivat syksyä ja pimeää talvea.

Aurinkopaneelijärjestelmä muuntaa noin 10–20 % saapuvasta aurinkoenergiasta sähköksi. Sähköntuotanto riippuu paneelimoduulin huipputehosta, auringon säteilyn määrästä,  lämpötilasta, sijainnista ja varjosta sekä katon suunnasta ja kaltevuudesta. Suomessa vuosituotanto vaihtelee 800 ja 1000 kWh:n välillä asennettua kWp:tä kohden etelään suunnatussa järjestelmässä ja ilman varjoa. Mitä isomman järjestelmän hankkii, sitä halvempi se on tehoonsa nähden. Mutta jos paneeleja on liikaa ja aurinkosähköä tulee paljon enemmän kuin kotona ehditään käyttää, sekin käy kalliiksi.

HUOM! Aurinko ei edes Suomessa paista aina öisin, joten pelkillä aurinkopaneeleilla sähköntarvetta ei voi kattaa. Vaikka paneelistoon lisäisi akuston, on pelkän auringon varassa pärjääminen marraskuun ja helmikuun välisenä aikana vähintään hyvin vaikeaa. Etelä-Suomeen asennettava aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa noin kahdessa vuodessa sen määrän energiaa, joka laitteiston tuottamiseen on kulunut. (Fraunhofer instituutin raportti). Aurinkoenergian tuottaminen on puhdasta ja päästötöntä.

Kiinnostaako aurinkopaneelien hankinta ja oman aurinkosähkön tuotanto? Mietitkö, kannattaako asentaa aurinkopaneelit omakotitaloon?

Lue lisää energiaremontista ja aurinkopaneeleista energiaremontit.com sivustolta. Ja jos tarvitset investointia varten rahoitusta, etkä halua ottaa toimittajan kk-maksullista sopimusta, tutustu nettilainat.fi sivuston lainavertailuun.

Kotitalousvähennystä asennustyöstä

Tiesithän, että aurinkopaneeleiden asennustyön osuudesta on mahdollista saada verotuksessa kotitalousvähennystä? Vuoden 2022 alusta lähtien kotitalousvähennykseen tuli joitain määräaikaisia muutoksia. Muutokset koskevat öljylämmityksestä luopumista ja kotitalous-, hoiva- ja hoitotyötä. Kaikkien edellä mainittujen maksimivähennys on nyt 3500 euroa henkilöltä. Omavastuu on edelleen 100 euroa. Vähennystä saa 60 % työn osuudesta, jos olet ostanut työn yritykseltä. Palkasta voi vähentää 30 % ja palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut, jos olet palkannut työntekijän.

Politiikka kiinnostaa vaalien alla

Suomalaiset eivät pääsääntöisesti ole kovin aktiivisia politiikassa. Nykyaika ja digialustat kuitenkin mahdollistavat entistä enemmän ja laajemman poliittisen keskustelun, jos vain sivustot löytyvät ja niille lukijat, aiheet kuten Antti Kaikkonen ja suomalainen demokratia ovat tällä hetkellä haetuimpien sanojen listoilla, ja tiedonhaku puolueita kohtaa tulee nousemaan, mitä lähemmäksi kevään vaaleja mennään.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.