Käytettyjen asuntojen kauppa jatkuu tahmeana ja viime vuotta heikompana talouden ja työllisyyden erinomaisesta vireestä huolimatta. Tilanne on poikkeuksellinen ja hämmentävä asuntokaupan ammattilaistenkin näkökulmasta. Ensimmäistä kertaa hyvä taloustilanne, kuluttajien vahva luottamus talouteen ja ennätyksellisen alhaiset korot eivät näytä vaikuttavan asuntomarkkinoihin. Sp-Koti on tosin rikkonut myyntiennätyksiään alkuvuodesta lähtien – myös helteisinä kesäkuukausina.
– Meillä menee paremmin kuin koskaan, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Teimme tyypillisesti hiljaisena heinäkuunakin asuntokauppoja lähes 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Myös liikevaihtomme on kasvanut viime vuodesta yli 30 prosenttia.
– Uskon, että tämänhetkisessä haastavassa asuntomarkkinatilanteessa ammattimaisuus, vahva osaaminen ja kokemus korostuvat. Ne, joilla on aktiivinen osaava porukka, pärjäävät ja ottavat markkinaosuuksia, sanoo Rantanen.
– Meillä on vahva joukkue. Lähes kaikilla välittäjillämme on LKV-pätevyys ja pitkä kokemus alalta. Se näkyy onnistuneina asuntokauppoina, ja ainahan sana hyvistä välittäjistä kiirii eteenpäin.
– Se, etteivät käytetyt asunnot ole käyneet tänä vuonna odotetulla tavalla kaupaksi kasvualueillakaan, on meille ammattilaisillekin mysteeri. Kenties suomalaisten asunnonvaihtohalukkuuteen vaikuttavia tekijöitä on tullut lisää, emmekä vielä tunne niitä kaikkia, pohtii Rantanen.
Ulkoisilla tekijöillä voi olla iso merkitys asunnon tai asuinpaikan vaihdolle
– Oma kotikaupunkini Hämeenlinna on hyvä esimerkki kaupungista, jossa asuntomarkkina on tällä hetkellä tukossa. Käytettyjen asuntojen hintamuutokset ovat vuositasolla maan suurimmat. Tänne on viime vuosina rakennettu paljon ja rakennetaan edelleenkin, vaikka alkuvuosi on vastoin ennusteita näyttänyt väestökehityksessä miinusta, Rantanen kertoo.
– Ulkoisilla tekijöillä voi olla yllättävänkin suuri vaikutus asuntomarkkinaan. Esimerkiksi Hämeenlinnassa VR lopetti vajaa vuosi sitten useita päivittäisiä ruuhka-aikojen junavuoroja. Yhteydet Helsinkiin ja Tampereelle heikkenivät merkittävästi. Tiedän monia, jotka ovat jo muuttaneet tai harkitsevat muuttoa muualle, parempien julkisten liikenneyhteyksien äärelle, sanoo Rantanen.
– Asunnonvaihtotarpeisiin ja -halukkuuteen vaikuttavat luonnollisesti monet seikat. Pelkästään julkisten kulkuyhteyksien nopeilla muutoksilla tai lopettamispäätöksillä voi olla isoja seurannaisvaikutuksia, esimerkiksi asuntokauppaan. Kaikki muistavat, miten Länsimetron valmistuminen sai viime syksynä Espoon koko joukkoliikenteen ja sitä myöten ihmisten arjen sekaisin. Monilla työ- ja koulumatka-ajat tuplaantuivat, jopa kolminkertaistuivat. Eittämättä tällä on ollut vaikutuksensa kotitalouksien asunnonvaihtosuunnitelmiin ja Espoon käytettyjen asuntojen ennustettua vaisumpiin myyntilukuihin.
– Monissa lapsiperheissä asunnonmyynti- ja muuttopäätökseen vaikuttavat myös päiväkotien ja koulujen kunto. Suomessa on paikkakuntia ja asuinalueita, joista voi olla vaikeaa löytää sisäilmaongelmatonta koulua. Uskon silläkin olevan merkitystä tämänhetkiseen asuntomarkkinatilanteeseemme.
– Asuntokaupan kehittymisen ennakointi on tänä päivänä aiempaa haastavampaa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että olemme BKT:n ja lainakorkojen osalta aallonharjalla. Jos ennusteet pitävät paikkansa eli EKP nostaa ensi vuoden loppupuoliskolla korkoja ensimmäisen kerran ja Suomen BKT hieman laskee, seurannee siitä pienellä viiveellä kuluttajien luottamuksen heikkeneminen. Se taas tarkoittanee, ettei asuntokauppa tule tästä ainakaan kiihtymään, toteaa Jukka Rantanen
Kirjaudu jotta voit kommentoida.