Kun kodissa käy kutsumattomia vieraita, päällimmäisenä mielessä on harvoin vain menetetty omaisuus. Asuntomurto rikkoo turvallisuuden tunteen ja muuttaa turvallisena pidetyn kodin turvattomaksi – jopa niin pahasti, että kotoa pitää muuttaa pois.

Asuntomurtojen määrä on alkuvuodesta kasvanut viime vuoteen verrattuna. Turvayhtiö Verisure kysyi murron kokeneilta suomalaisilta asuntomurron vaikutuksista heidän elämäänsä. Kyselyn mukaan enemmistö, 74 prosenttia murron kokeneista koki asuntomurron jälkeen turvattomuutta. Jopa joka kuudennella, 17 prosentilla, turvattomuuden tunne on jäänyt pysyväksi olotilaksi.

– Asuntomurto voi olla hyvin traumaattinen kokemus. Omaa yksityisyyttä on loukattu järkyttävällä tavalla ja vaikka perheenjäsenet eivät olisi joutuneet vaaraan, mielessä saattaa kummitella ajatus siitä, että läheisten turvallisuus on ollut vaarassa, kertoo Verisuren turvallisuusasiantuntija Tommi Heinimo.

Turvattomuuden tunne voi näkyä arjessa usealla tavalla: unettomuutta, säpsähtelyherkkyyttä ja jatkuvaa varuillaanoloa.

– Tapahtumasta kannattaa puhua avoimesti perheenjäsenten kanssa ja käydä läpi tuntemuksia. Jos ikävät tuntemukset jatkuvat useita kuukausia murron jälkeen, on hyvä hakea ulkopuolista keskusteluapua, Heinimo ohjeistaa.

Miksi minun kotini?

Asuntomurtoon saattaa liittyä myös häpeän tunteita ja murron kohdannut voi pohtia, olisiko omalla toiminnallaan voinut estää tapahtuneen. Jos piha olisi kolattu aamulla, olisiko murtautuja valinnut toisin? Kuka jätti ikkunan auki? Tällaisiin tuntemuksiin ei kuitenkaan ole syytä jäädä vellomaan, vaan keskittää ajatukset siihen, mikä auttaisi tuntemaan taas olon turvalliseksi.

Heinimo kertoo, että Verisure saa paljon yhteydenottoja murron kokeneilta ihmisiltä, jotka tarvitsevat apua turvallisuuden tunteen palauttamiseen. Usein jo kodin turvallisuustoimien lisääminen, kuten turvalukon hankkiminen tai hälytysjärjestelmän asentaminen kotiin voi parantaa mielenrauhaa.

– Olemme törmänneet myös tapauksiin, jossa asukkaat ovat turvattomuuden tunteen takia joutuneet vaihtamaan kotia. Tämä on tietenkin äärimmäinen toimenpide, jota ennen kannattaa kokeilla kaikki muut keinot.

Vinkki: Mitä kannattaa tehdä asuntomurron jälkeen?

  • Ilmoita poliisille ja tee rikosilmoitus. Paikkoja ei kannata mennä tutkimaan ennen poliisia, jottei vahingossa hävitä todistusaineistoa.
  • Tee vakuutusyhtiölle ilmoitus tapahtuneesta ja varastetusta omaisuudesta.
  • Keskustele perheenjäsenten kanssa tapahtuneesta. Jos perheessä on lapsia, on tärkeää kuunnella heidän ajatuksiaan ja keskustella tunteista lapsen ikätasolle sopivalla tavalla.
  • Turvattomuuden tunnetta voi helpottaa esimerkiksi kodin lukituksen uusimisella ja turvalukon tai hälytysjärjestelmän hankkimisella. Jos avainten sijainnista on epävarmuutta, kodin lukot kannattaa sarjoittaa uudelleen.
  • Jos turvattomuuden tunne jatkuu pitkään, kannattaa hakea ulkopuolista apua esimerkiksi omasta terveyskeskuksesta, työterveyslääkäriltä tai Rikosuhripäivystyksestä.

Tutkimus: Tutkimuksen toteutti Verisure Oy:n toimeksiannosta YouGov Finland. Tutkimus toteutettiin 15.1.–17.1.2018 YouGovin kuluttajapaneelissa. Kyselyyn vastasi 1006 yli 18-vuotiasta suomalaista. Sekä lähtöotos että lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.