Engcon lanseerasi vuonna 2013 Non Accident Generation ja on siitä lähtien pyrkinyt viemään kaivuualan turvallisuuskysymyksiä eteenpäin. Nyt seitsemän vuotta myöhemmin yhä edelleen liian harva alan toimija on täysin sitoutunut turvallisuusasioihin. Nollatoleranssi on Engconin tavoite tapaturmissa, jotka johtuvat työlaitteen irtoamisesta virheellisen käytön seurauksena. Tämän saavuttamiseen on vielä pitkä matka, joten turvallisuuskampanja ”Dig Smart. Dig Safe” jatkuu myös tänä vuonna. Yhä useampien täytyy kehittää ja käyttää älykkäitä ratkaisuja, jotka sulkevat pois tapaturmien mahdollisuuden.

Viime vuonna Engcon käynnisti maailmanlaajuisen turvallisuuskampanjan nimeltä ”Dig Smart. Dig Safe” nostaakseen esiin älykkään tekniikan merkityksen tapaturmien ehkäisyssä. Tavoitteena on synnyttää keskustelua turvallisuusasioista ja luoda toimialan tunnustama nollatoleranssi tapaturmille, jotka aiheutuvat virheellisestä käytöstä johtuvasta työlaitteen irtoamisesta.

– Viime vuoden turvallisuuskampanja ”Dig Smart. Dig Safe” sai runsasta huomiota, sillä siitä kirjoitettiin kokonaiset 38 syventävää artikkelia eri puolilla maailmaa niin pohjoismaisissa kuin Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Aasian medioissa, sanoo Engconin markkinointipäällikkö Ulrica Hellström. Tie toimintatapojen muutokseen on kuitenkin pitkä, joten jatkamme kampanjaa, kunnes näemme, että turvallisuuden arvostus on nostettu korkealle ympäri maailman.

Näin on jo käynyt esimerkiksi Norjassa. Siellä konetukkukauppiaiden liitto on ottanut tärkeän askeleen oikeaan suuntaan laatimalla suositukset, joiden mukaan järjestelmille on asetettava tiukemmat turvallisuusvaatimukset kuin mitä kansainvälisessä standardissa edellytetään. Norjalainen rakennuskonsortio Veidekke on puolestaan päättänyt, että kaikissa sen vuokraamissa yli 5-tonnisissa kaivukoneissa on käytettävä turvallisia työlaitekiinnikkeitä 1. tammikuuta 2020 alkaen. Tänä vuonna ruotsalainen ammattiliitto SEKO liittyy joukkoon järjestämällä digitaalisen turvallisuuskonferenssin. Siellä Engcon esittelee turvajärjestelmäänsä ja koneiden jälleenmyyjä Maskinia kertoo, miksi se on päättänyt varustaa kaivukoneensa turvallisilla tuotteilla.

– Irtoavista työlaitteista aiheutuvien tapaturmien nollatoleranssi on haaste, jota vain muutamat toimijat eivät pysty yksin ratkaisemaan. Sitä varten kaikkien osallisina olevien toimijoiden on nyt yhdistettävä voimansa. Tulemme siksi mahdollisesti toistamaan Dig Smart. Dig Safe -kampanjan vielä useana vuonna, Ulrica Hellström sanoo ja toteaa lopuksi:

– Samaan aikaan, kun pyrimme herättämään keskustelua, kehitämme ja lanseeraamme älykkäitä ratkaisuja, jotka sulkevat pois käyttövirheiden mahdollisuuden ja ehkäisevät tapaturmia. Pyrimme tuomaan turvajärjestelmät mahdollisimman laajasti vakiovarusteiksi valikoimaamme. Silloin kaivukoneenkuljettaja saa ne kaupan päälle. Niistä aiheutuva kustannus ei ole silloin esteenä turvalliseen työpaikkaan investoimiselle. Viime syksynä aloimme toimittaa älykkään lukituspaneelimme rototiltin alapuolella olevan turvallisen lukitustoiminnon hallintaan veloituksetta vakiovarusteena. Niiden avulla autamme kuljettajaa toimimaan oikein. Toivottavasti voimme tuoda tarjolle seuraavan version jo keväällä.

Lähde: MyNewsDesk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.