The International Federation for Structural Concrete (fib):n neljän vuoden välein myöntämä Outstanding Concrete Structures (AOS) -palkinto jaetaan omissa palkintokategorioissaan yhdelle tai kahdelle taitorakenteelle ja rakennukselle, jotka korostavat betonia monipuolisena rakenneratkaisuna. Ensimmäistä kertaa Suomeen sekä Sweco-konsernin suunnittelukohteelle myönnetty tunnustus Rakennukset-kategoriassa julkistettiin eilen järjestön kongressissa Oslossa.

Rakennukset-kategorian voitosta kilpaili tänä vuonna yli 80 rakennusta ympäri maailmaa ja Olympiastadion jakoi tunnustuksen Tokiossa sijaitsevan jätteenkäsittelyä ja kierrätystä harjoittavan Rever Holdings Corporationin pääkonttorin peruskorjauksen kanssa. Olympiastadionin valintaa tukivat kestävän kehityksen huomioiminen ja kulttuuriperimän säilyttäminen rakentamisessa.

Vuodesta 2002 jaettu palkinto perustuu riippumattomien kansallisten betoniyhdistysten kattojärjestönsä kansainväliselle palkintolautakunnalle tekemiin nimeämisiin, ja ehdolla olevan rakennuksen tai taitorakenteen on pitänyt valmistua kilpailuaikana 1.6.2017-30.6.2021.

Palkintolautakunta arvioi ehdokkaita seuraavilla kriteereillä: suunnittelun lähtökohdat sisältäen estetiikan ja detaljisuunnittelun, rakennuskäytännöt ja työn laatu, suunnittelun ja rakentamisen ympäristönäkökulmat, rakenteellinen kestävyys ja kestävän kehityksen huomioiminen sekä kohteen positiivinen vaikutus betonirakentamisen kehitykseen ja edistämiseen.

Uudistuneen Olympiastadionin maanalaisiin ulkotiloihin, museoon ja A-katsomoon sekä rakenteiden vahvistamiseen käytettiin yhteensä 32 500 m3 betonia, uudistettuun julkisivuun suomalaista puuta verhoilulautana yli 100 km ja uuteen katsomokatokseen kolme miljoonaa kiloa terästä.

”Olympiastadion on kokonaisuudessaan erinomainen esimerkki rakentamisen kestävästä kehityksestä, kun kesäkuussa 1938 avattu stadion on uudistettu kansainväliset vaatimukset täyttäväksi nykyaikaiseksi monitoimistadioniksi, jossa betoni on merkittävässä osassa. Uudistamisen rakennesuunnittelun ja betonityön laadukas toteutus on antanut mahdollisuudet koko stadionin monimuotoiselle toiminnalle”, sanoo Olympiastadionin johtaja Ari Kuokkanen.

Toimiva ja eläymyksellinen kokonaisuus

Uudistettu Olympiastadion – ihmisen kokoinen monumentti keskellä kaupunkia – on elinkaarikestävää Olympia-arkkitehtuuria kertakäyttörakentamista vastaan. Toimiva ja eläymyksellinen kokonaisuus, jossa uusi ja vanha, toiminnoista lähtevä arkkitehtuuri sekä betoniset rakenteet, täydentävät toisiaan aina detaljtasolle saakka”, toteaa peruskorjauksen arkkitehtina toiminut Kimmo Lintula K2S Architectsilta.

”Olympiastadionin uudistushanke on ollut erittäin vaativa kestävän kehityksen taidonnäyte. Kaikilla rakenteiden osa-alueilla suunnittelun ja toteuttamisen vaatimustasot ovat olleet erittäin korkealla. Alkuperäiset betonirakenteet ovat kestäneet aikaa jo yli 80 vuotta. Nyt peruskorjattujen ja laajennettujen osien betonirakenteiden pitkä käyttöikä on ollut tärkeä suunnittelutavoite. Olemme yhteistyöllä mahdollistaneet stadionimme historian jatkumisen uudistuneena monitoimiareenana pitkälle tulevaisuuteen ja olen palkinnosta erittäin otettu”, iloitsee Swecon asiantuntijapalveluiden toimialajohtaja Jaakko Yli-Säntti.

Palkinnon saivat yhteisesti hankkeen tilaaja Stadion-säätiö, rakennuttajatehtävistä vastannut Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala, projektinjohtourakoitsijana toiminut Skanska, pää- ja arkkitehtisuunnittelun tehnyt työyhteenliittymä Arkkitehtitoimisto K2S ja Arkkitehdit NRT sekä korjausrakenne- ja rakennesuunnittelusta vastannut Sweco.

Vuoden Teräsrakenne ja Vuoden Korjausrakennustyömaa -palkinnot vuonna 2019

Olympiastadionin peruskorjaushanke on myös voittanut aiemmin muun muassa Vuoden Teräsrakenne ja Vuoden Korjausrakennustyömaa -palkinnot vuonna 2019, Arkkitehtuurin Finlandian sekä Puupalkinnon ja Vuoden Betonirakenne -palkinnon vuonna 2020 sekä Kansainvälisten Olympia- ja Paraolympiakomiteoiden jakaman urheilu- ja vapaa-ajantilojen arkkitehtuuripalkinnon sekä Helsingin vammaisneuvoston esteettömyystunnustuksen vuonna 2021.

Lähde: Sweco Finland

Mielenkiintoista luettavaa

Koska viimeksi tsekkasit erilaisia suomalaisten liikkeiden tarjouksia, niitä voit käväistä lukemassa alennuskooditsuomi.fi sivustolta, tai jos haluat lueskella suoratoistosta, käy tsekkaamassa viihdecorner.com sivusto ja jos Itämeren matkailu kiinnostaa, niin siihen liittyviä uutisia löytyy ihan Itämerensatamat sivustolta.


Muuta luettavaa muualta:

Elämä siirtyy kokoajan kohti digitaalisuutta

Oletko miettinyt hankkivasi lapsellesi pelitietokonetta, älypuhelinta tai vaikka älykelloa? Esimerkiksi älykello nuorelle voisi olla hyvä tapa seurata hänen sykettä päivän mittaan. Monissa älykelloissa on kattava valikoima eri ominaisuuksia, joita löytyy eri mallien kalloista. Monilla älykelloilla voi seurata unenlaatua sekä nukuttua aikaa.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.