Laajasalon bussilinjat uudistuvat, kun Kruunusiltojen raitiovaunuliikenne käynnistyy näillä näkymin vuoden 2027 alussa. Uudet bussireitit tarjoavat liityntäyhteyksiä sekä raitolinjoille että metroon. Bussien reitit ja aikataulut sovitetaan yhteen raitioliikenteen kanssa. HSL on suunnittelut uudet linjat tiiviissä vuoropuhelussa Laajasalon asukkaiden kanssa.

Laajasalon bussilinjat uudistuvat, kun raitiovaunut alkavat kulkea Kruunusiltojen kautta Kruunuvuorenrantaan ja Yliskylään. Tämän hetken arvion mukaan raitioliikenne käynnistyy vuoden 2027 alussa.

Bussien rooli muuttuu, koska raitovaunuista tulee joukkoliikenteen runko lähes kaikkialla Laajasalossa. Bussit tarjoavat liityntäyhteyksiä sekä raitiolinjoille että metroon. Jotta vaihtaminen kulkuvälineestä toiseen kävisi mahdollisimman sujuvasti, HSL on sovittanut bussien reitit ja aikataulut yhteen raitiovaunuliikenteen kanssa.

”Olemme kehittäneet Laajasalon sisäisiä yhteyksiämuun muassa niin, että bussit kulkevat jatkossa Kruunuvuorenrannan eteläosiin saakka”, joukkoliikennesuunnittelija Essi Kyllönen HSL:stä kertoo.

”Uusi linja 87 tarjoaa jatkossa yhteydet Kruunuvuorenrannasta Herttoniemeen. Jollaksen ja Santahamina liityntäbusseja, jotka kulkevat hieman etäämmällä raitiolinjoista, ajetaan päivisin ja viikonloppuisin tiheämmin kuin nykyään.”

Laajasalon tulevat bussilinjat:

  • 85 Herttoniemi (M) – Jollas 
  • 85N Rautatientori – Herttoniemenranta – Jollas 
  • 86 Herttoniemi (M) – Reiherintie – Santahamina 
  • 87 Herttoniemi (M) – Gunillantie – Haakoninlahti 
  • 87N Rautatientori – Yliskylä – Gunillantie – Haakoninlahti 
  • 88 Herttoniemi (M) – Yliskylä – Kruunuvuorenranta – Kaitalahti 
  • 89 Herttoniemi (M) – Yliskylä 
  • 808 Jollas – Kruunuvuorenranta 

Reitti- ja pysäkkitiedot auttavat katujen suunnittelussa

Linjastosuunnittelun tavoitteena on ollut mahdollisimman hyvin asiakkaita palveleva linjasto, joka samalla toteuttaa HSL:n strategisia tavoitteita kustannustehokkaasta liikenteestä.

Kruunusiltojen liikenne kuitenkin aiheuttaa HSL:lle kustannuksia enemmän kuin lipputuloista saadaan tai mitä bussiliikenteestä voidaan säästää. Näin ollen siltayhteys aiheuttaa liikenteen käynnistyessä osaltaan paineita joukkoliikennelippujen hintojen nostamiselle.

HSL laati suunnitelman jo nyt, vaikka Kruunusiltojen raitiovaunuliikenteen käynnistymiseen on yli neljä vuotta aikaa. Helsingin kaupunki pystyy tällä tavalla käyttämään hyödykseen HSL:n reitti- ja pysäkkitietoja, kun se suunnittelee ja toteuttaa uusien asuinalueiden katuja ja muita kulkureittejä.  

Bussilinjasuunnitelmaan voi tulla muutoksia ennen liikenteen alkamista, jos raitiovaunujen reitit ja aikataulut vielä muuttuvat.

HSL muokkasi suunnitelmaa asukaspalautteen pohjalta

HSL laati suunnitelman tiiviissä yhteistyössä Laajasalon asukkaitten kanssa. Vuorovaikutuksen pääkanavana oli blogi, jossa joukkoliikennesuunnittelijat kertoivat työn etenemisestä ja kävivät keskusteluja laajasalolaisten kanssa.  

HSL keräsi syksyllä 2020 liikkumiskyselyllä taustatietoja Laajasalon asukkaiden ja alueella muuten liikkuvien matkustustarpeista ja -toiveista sekä järjesti kaksi asukastyöpajaa. Kun ensimmäinen linjastoluonnos valmistui, HSL keräsi siitä palautetta ja hioi suunnitelmaa kommenttien pohjalta.  

”Asukkaiden palaute on vaikuttanut muun muassa niin, että nopeutimme nykyisten linjojen 84 ja 88 reittejä poistamalla Isosaarentien ja Kuvernöörintien lenkit jo kesällä 2021”, Essi Kyllönen kertoo. ”Ajatus uudesta lähibussilinjasta 808 syntyi ensimmäisestä linjastoluonnoksesta saadun palautteen perusteella.”

Lähde: HSL
Kuva: Kruunusillat, Helsingin kaupunk


Muuta luettavaa muualta:

Urheilusta ja sen seuraamisesta

Muistatko vielä Tukholman Globenin, se on nykyään Avicii Areena. Tai mitä tapahtui juuri Lahdessa, kun Red Bull juoksutapahtuma valtasi Lahden suurmäen? Nykyään tapahtumia on entistä enemmän ja valikoimat sen kun laajenevat – kiitos pitkälti aikuisten lisääntyvän vapaa-ajan ja nousseen elintason. Vai olisiko sittenkin Golf se sinun valintasi, ja sitä auttamassa ovat sitten erilaiset Golf-videot. Tässä kaikessa kehityksessä ja lisääntyneessä tarjonnassa myös vastuullisuus (sustainability) on noussut aivan uusiin otsikoihin.

Myydyimnät älypuhelimet ja älykellot vuonna 2022

Esimerkiksi DNA:n tammikuun myydyimpien laitteiden listat täyttyivät suomalaisten suosikkimalleista. 5G-laitteet jatkavat puhelinlistan hallintaa. DNA Älykellojen ja aktiivisuusrannekkeiden hankinta on kiinnostanut hyvinvoinnista kiinnostuneita kuluttajia tammikuussa. Olisiko dna älykello sinulle sopiva?

Suomalaiset ovat kahvikansaa, mutta tiesitkö tämän pikakahvista?

Pikakahvi oli luultavasti uusittu vuonna 1890 David Strang on Invercargill vuonna Uuden-Seelannin alle patentin numero 3518 . Se myytiin tuotenimellä Strang’s Coffee ja ilmoitti patentin ”kuiva ilma” -prosessille. Muista myös lukea luomukahvi aihe kapselikahvit.fi sivustolta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.